Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > СОК ОТ ДРЪМБЪЗ – ДЪРВЕСЕН БЪЗ

СОК ОТ ДРЪМБЪЗ – ДЪРВЕСЕН БЪЗ

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ

Една баба, наша комшийка, ни почерпи с шишенце сок от това чудесно лечебно дърво, което имаме и в градинката си. Уникален е на вкус и реших да споделя нейната рецепта.

НЕОБХОДИМО
2 литра вода
40 броя цвята
2-3 пакетчета лимонтозу / или лимони, но повечеко
1 и 1/2 кг. обикновена или нерафинирана захар / с мед се получава по-друг вкус

ПРИГОТВЯНЕ

Пакетчетата лимонтузу предварително се разтварят добре с малко вода в отделен съд и след това се прибавят към цветовете и водата. Целта е да не останат неразтворени частици, които да изгорят лигавицата. Вместо лимонтузо може да се сложат лимони направо с корите, но срязани на половинки.
Цялото се оставя да кисне от 1 до 3 дни на хладно място, налива се после в шишета и се запечатва. Това е вид настойка от цвят бъз със захар, много по-приятна и свежа, от което и да е конвенционално безалкохолно на пазара.

При консумация се разрежда с вода едно към десет и може да се добавя джоджен или мента, както и лимон – тогава се оставя да престои няколко часа се получава чудесна прохладна лимонада за летните горещини!

Tihomir-sok1

Check Also

Екзотичен аромат на латинка (песто версия)

Ако някога сте пробвали да хапвате екзотичната латинка – вероятно знаете, че има специфичен и …

2 comments

  1. Как така с мед не става след като аз САМО с мед си го правя! Не само че става, ами става много по-вкусен. Няма логика със захар да става с мед не – просто нечувана небивалица! Те дори и ракия правят с мед вместо с захар – хората, които могат да си позволят мед вместо захар естествено, като например моя чичо, които има пчелин.

    • Ами поправихме, че се получава по-друг вкус.
      Но иначе някой наистина споделил, че му се разваляло с меда, но пък не е ясно дали е ползван истински мед или неузрял, нектарен – защото се наблюдава вече недобросъвестната практика да се вади още незапечатан меда, тоест течен и преди да е станал същинския мед. Тогава т.нар. мед се вкисва, но всъщност то не е мед, а нектар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *