Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > СУРОВА ЯДКОВА ТОРТА с авокадо и агар-агар

СУРОВА ЯДКОВА ТОРТА с авокадо и агар-агар

Автор текст и фотографии: ГЕОМИЛ ГЕОРГИЕВ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ и ПРИГОТВЯНЕ

За БЛАТА
150 гр бадеми, обелени след накисване
50 гр орехи, обелени след накисване
50 гр белен слънчоглед, киснат
25 натурални ирански фурми без костилките, киснати
2 с.л. какао на прах
3-4 с.л. кокосово масло, разстопено

Бадемите и орехите се киснат за 8 часа във вода, след което се обелват. За беления слънчоглед 2 часа накисване във вода са достаъчни, а фурмите ги кисна за около час и им махам костилките. Смилам до състояние на тахан обелените бадеми и орехи, заедно със сънчогледа. После отделно смилам фурмите в блендера. Ако ми идват много, ги смилам на 2 пъти в Нутри Булета (моят блендер, в случая). Стават като мед. После ги омесвам със смляните бадеми, орехи и слънчогледови семки. Може да си приготвите малко повече бадеми – да добавите, ако тестото е рядко. Трябва да стане твърдо и подходящо за блат. Добавям какаото на прах, както и няколкото лъжици разтопено кокосово масло. Дъното на формата за торта с махащи се стени също се намазва с кокосово масло, за да се улесни изваждането на парчетата торта после. Сместа се разстила равномерно, за да стане хубава и плътна основа.

surova-torta-4

За ЖЕЛИРАНИЯ КРЕМ
1 авокадо и половина
3 с.л. какао на прах
5 с.л. мед (или агаве на вкус)
250 гр. кокосова сметана
1 ч.ч. бадемово мляко
1 шушулка ванилия (или 1 пакетче)
1-2 с.л. агар-агар (или 1 пакетче желатин, но не на д-р Йоткер или подобен, а растителен)

В блендер слагам авокадото, какаото на прах, подсладителят и всичко останало. Блендирам и проверявам сладостта. Междувременно на водна баня се подготвя агар-агарът и когато е готов, се слага в сместа – в голямата купа на блендера – и се блендира всичко за още 10-тина секунди. Излива се цялата смес във формата за торта и се оставя в хладилника да стяга.

surova-torta-1

За ПОКРИТИЕТО
1 авокадо и половина
1/2 ч.ч. какао на прах
1/2 ч.ч. кокосово масло, разстопено
20 фурми без костилки, киснати
щипка сол
ванилия
кокосови стърготини, парченца бадеми

Първо слагам фурмите и кокосовото масло, за да има течност, с която по-лесно да се разбият фурмите. Ако е нужно, добавяте съвсем малко ядково мляко. После идва ред на авокадото, солта и ванилията. Когато сместа стане хомогенна, добавя се и какаото на прах. Този крем за покритие на тортата също се слага в хладилника да стяга.

surova-torta-3

Когато желираният крем е стегнал, се разстила равномерно и горния крем, като се оставя малко от него, за да се покрият и страните на тортата, след като бъде извадена от формата. Украсявате по желание с кокосови стърготини и ситни парченца бадеми, а защо не и нещо друго по ваше желание.

surova-torta-2

ДВА БОНУС СЪВЕТА
1.Който предпочита по-натурален вкус и не желае да му е прекалено сладко, долният блат може да се направи и без фурми. Фурмите се заместват с повечко бадеми на тахан. Таханът, който се получава от орехите и слънчогледовите семки, от своя страна си пуска мазнина, която го прави много лесен за месене – без да лепне. Така че не са нужни никакви фурми за слепване, ако не искате да е много сладък блата. Кремовете дават достатъчно сладост.
2.Преди да блендирате фурмите в бендера, сложете върху тях 1 лъжица кокосово масло. То ще направи така, че фурмите да не лепнат по стените на купата и да се плъзгат направо върху ножовете.

surova-torta-a

Check Also

Моето любимо веган меню

от нашата любима веге вдъхновителка Флор :) https://www.instagram.com/flor2inspire/ Бързо, лесно и много вкусно! Подходяща за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *