Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > Световен пакт за осъзнатост и Свами Парамадваити с Отворено писмо до Папа Франциск и Католическата Църква

Световен пакт за осъзнатост и Свами Парамадваити с Отворено писмо до Папа Франциск и Католическата Църква

Автор: Свами Парамадваити (Улрих Харлан)
Превод: Иван Киров

Отворено писмо до Папа Франциск и Католическата Църква
До негово Светейшество Папа Франциск

Ваше Светейшество,

На първо място бих искал да изразя своята солидарност и съжаление за грешките, допуснати от Църквата към коренното население на Латинска Америка преди векове. Вашите думи показват истинска загриженост за пагубните действия на колониализма, и преди всичко, по отношение принципите на неоколониализма и днес.
Напълно съгласен съм с Вашата позиция, че потиснатите са важна част от решението от проблема с потисничеството. По какъв начин? Като се отказват да приемат продуктите и да работят за системата, която им носи страдания и мизерия. Чрез мирни протести, подобно на Махатма Ганди, който с политиката си на бойкот успя да сложи край на империализма на Великобритания в Индия. Човек може да бойкотира мега-индустриите, на мястото на които да използва природни продукти, направени от занаятчии и честни местни индустрии, и по този начин да стимулира местната икономика.
Но има и друго нещо, което Църквата трябва да вземе предвид. Тя, със своята глобална структура, огромен капитал и огромно влияние, следва да насочи тази своя енергия в посока на социалната промяна, като инвестиция в полза на бедните. Ясно е, че световното богатство съществува в голяма степен заради използването на природните ресурси. И че бедността и невежеството, от друга страна, се поддържат чрез манипулирането от Силните на деня.
Конквистадорите далеч не са били хора с религиозни чувства; напротив – те са наемни убийци, бандити и крадци, кой от кого по-продажен. Управляващите големите индустрии днес се стремят да монополизират семената, те тровят земята с химикали и хора с „фалшиви“ лекарства, продукт на безотговорността на фармацевтичната промишленост. Те също не са хора на състраданието, което е дори по-лошо от това, че не са религиозни. Те се отнасят с ирония и насмешка към нуждата да поискат прошка.

Ние, като граждани на света, се нуждаем от промяна – конкретна, прозрачна и публична; от несектантско поведение – всичко, за което Вие призовавате в речите си. Какво по-точно е това? Да се грижим за Майката Земя, да я обожаваме, да обичаме чрез нея божественото, защото земята е Боже творение. И езичниците, и атеистите еднакво потъпкваха законите й. Виждаме, че коренното население зачита и уважава Бога и Неговото творение, както и Неговата Женска енергия.
Вашата последна Енциклика (бел. ред. – послание до всички католици, има програмен характер и може да се отнася до религиозен, политически или обществен проблем) за първи път в историята съвпада с философията, която много от местните народи винаги са заявявали и практикували. Това е изключително добра новина и ни носи голяма радост и надежда. Аз, заедно с група активисти за правата на Майката Земя, съм основател на Световния пакт за осъзнатост. Той разпространява идеята, че всеки е син на Майката Земя и затова трябва да е напълно отговорен за Нея, като не допуска увеличаване вредното влияние на човека спрямо природата.
Точно както родителите носят пълната отговорност за осигуряване благосъстоянието на децата си и никой друг не може да изземе тази им отговорност, така всеки жител на Земята трябва да се грижи еднакво добре за своята родна майка и за Майката Земя. Само с това разбиране ще има надежда. Но позволете ми да дам по-конкретен пример: ООН отчита, че 51% от замърсяването на околната среда е причинено от промишленото животновъдство – отглеждането и убиването на животни за храна, и по тази причина ние губим огромни количества вода и големи територии от Амазонка – това са само две от тревожните последици.

Основният призив на свети личности като Свети Франциск, апостолите и есеите, от които произхожда и самият Исус Христос, е вегетарианската диета. Те самите никога не биха причинили вреди на Амазонка, за да продават бургери в Европа или Ню Йорк. Църквата е длъжна, с цялата си власт, да защитава тези ценности – в посока намаляване консумацията на месни продукти. И не само сред своите миряни и последователи, това трябва да се превърне в част от всекидневния живот и обучение, крайната цел на които е да премахне напълно месото и рибата от училищата и обществените институции, което да послужи като добър пример. Църквата, която поддържа и се грижи за много болници, трябва да насърчава използването на натурални лекове за сметка на химическите лекарства. Те самите работят най-добре в съчетание с един здравословен начин на живот, здравословно хранене, чиста вода, физически упражнения, следване на медицински практики от древните култури, които днес са дискредитирани и дори преследвани от редица медицинските училища, включително някои католически университети.
Ние трябва да разберем, че лидерите на големите икономически сили нямат почти никаква духовност и много често влизат в съюз с различни диктатори и светски системи (атеисти по своя произход), които не признават духовна стойност в Майката Природа. От този съюз произтича един зловещ план: да се възползват от невежеството на бедните и безпомощните). Самият Вие споменахте в речта си за зловещите планове на елита да остави болшинството от хората на ръба на мизерията, с минимална работна заплата, с инфлацията, с високата цена на живота, с международните търговски споразумения, и да действа в качеството на „медиатор“ на Международния валутен фонд, Световната банка и по-лошо, на тези, които си сътрудничат чрез престъпления, управляват потоците енергия и отклоняват голяма част от „средства за помощ“ в личните си сметки в Швейцария или други данъчни убежища. Това е мафия, много по-страшна от сицилианската.
Такава е корупцията и в Латинска Америка. Най-вече в структурите, които се ползват с методите на неоколониализма. И тук питам: какво се случва например спрестъпника, който твърди, че ще се покае и помоли за прошка, но продължава да извършва същите престъпления? Как може да ти стане симпатичен? Може ли да вярва човек в неговите намерения?
Скъпи Папа Франциск, ние имаме нужда от радикални промени. Вашите думи са едно прекрасно начало, но няма да имат стойност, ако не бъдат последвани от реална промяна. Майката Земя и коренното й население викат с цяло гърло „Стига потисничество! Стига изсичане на гори! Стига расови конфликти и провокирани вражди!“ Много са темите, в които католическата църква има пръст. Много са предразсъдъците, които измъчват и малко по малко разрушават целостта на Майката Земя.
Образователната система е един от основните съюзници на неоколониализма и наистина, нашият живот е в опасност, както и живота на много хора, които искат промени, за да предпазят Майката Земя. Затова, като водач на католиците и на мощната нео-колониалистка църква, моля Ви, направете радикални промени! Думите във Вашата Енциклика ще останат записани в историята и любовта на Бог ще започне да цъфти във всичко и всеки, който се придържа към тези принципи. Защото този, който не се грижи за майката Земя, вече живее в ада на собствената си гузна съвест, а кой знае какво го очаква и след смъртта му…
Да се поправят толкова много грешки изглежда невъзможна задача, мисия невъзможна, но заедно можем да подобрим много. Като започнем с премахване на месото, защото то е неустойчива за здравето на планетата и хората храна. Оставете рибата, защото риболовът е жесток и неустойчив. Спрете малтретирането на жени и използването им като секс-символи; вместо това погледнете на тях като свещени представители на Майката Земя или друга свещена женска форма.
Като инструмент за сътрудничество Ви изпращам откритията на ОИДА терапия и Вечната психология, които ни помагат по-добре да осмислим славата на светата вяра, изворът на духовността у всеки човек, и да разберем по-добре древните племена, коренното население и тяхната духовност, които са напълно отритнати от съвременната образователна система.
Ние трябва да сложим край на наркотрафика и употребата на наркотици, като използваме съвършено нови методи. Днес се декриминализират редица опасни дейности, които нарушават свободите на природата и експлоатират нейните ресурси. Ние трябва да информираме обществото за зловредните последици на наркотиците и алкохола, които превръщат хората в роби на своите зависимости.
Разбира се, парите и влиянието в този свят винаги трябва да бъдат управлявани от някого, но политическите строеве до момента се провалиха. Те не успяха да създадат система, която да запази справедливостта и честността на своите лидери, които нарекоха себе си „католици“ в Латинска Америка. Трябва да се развие една нова система за контрол на ресурсите, която позволява умерени обеми свободна търговия, но която не позволява прекомерното забогатяване на частни лица. Това трябва да се желае от всички човешки същества. Накрая, скъпи Папа Франциск, и всички други католици, които искат да направят света едно по-добро място за живеене: Вашата работа, а и тази на всички останали, е много!

След Конференцията на ООН за устойчиво развитие Рио + 20, заключенията на д-р Вандана Шива, индийски философ и писател, активист за правата на Майката Земя, и другите учредители на Световния пакт за осъзнатост са, че правителствата вече нямат власт. Голяма част от властта е в ръцете на мега-корпорациите и техните управляващи. Следователно, отговорността е в ръцете и на всеки от нас, всеки човек и смелостта му да се бори за по-справедлив и устойчив свят. Вашата Енциклика заявява именно такава смелост. Това е първата стъпка на един искрен Папа и дава нова надежда на света. Фактът, че поискахте прошка, е друга голяма стъпка напред.

Дано има още много такива стъпки, защото те са ни много необходими! Както от Ваша страна, така и от страна на Църквата, и на обикновените хора по целия свят. Уважение към коренното население, пазителите на Майката Земя, защото същата кръв тече и в нашите вените. А те не са примитивни или първобитни, както еволюционистите искат да смятаме, отричайки духовността като основният начин за решението на всеки проблем. Само с възхищение и благодарност към тези хора, които са живели по устойчив начин безброй векове и със зачитане на тяхната духовност, ние можем да приветстваме други духовни послания като петата заповед, „Не убивай“.
Нека любовта ни обедини в красивия дълг, който Бог ни дарява да изпълним. Ние се нуждаем от прост живот и висше мислене. Висш вкус, който не зависи от продуктите на разрушителната масовата индустрия. Аз вярвам в препоръките на йогите в Индия, както и в тези на Свети Франциск, а какво да говорим и за самия Христос – от него може толкова много научим по този въпрос.

Да не забравяме също, че именно древното население ни научи, че сме духовни души. Че всеки е отговорен за собствените си действия и след смъртта си преминаваме в други форми на живот, в зависимост от това, което сме извършвали в предишния си живот. Нещо, което напълно съвпада с писанията на отец Ориген и ранната църква.
Позволете ми да се сбогувам с Вас с братска прегръдка, отправена към Вас и Вашите братя, и в духа на напредъка – както по материалния, така и по духовния път!

Свами Парамадваити (Улрих Харлан)

Съосновател на Световния пакт за осъзнатост
www.pactomundialconsciente.org

Основател на Оида терапия
www.oidaterapia.org

Check Also

Регулиращи надписи „Без ГМО“ – промени в законопроект

На 21.11.2017 г. организациите от Коалиция „България – зона, свободна от ГМО“ внесоха в Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *