Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > БАКЛА: Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

БАКЛА: Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ
За въпроси и друго виж фейсбук-група на автора ТУК.

Баклата, както и грахът, се отглежда изключително лесно, без особени грижи и аз я садя по същия начин, но с малко по-широки редове. Тук на снимките съм насял три реда, като едната леха е до картофите – разбират се добре, както се и вижда.

Подготовка и отглеждане:

~ окопава се земята и при нужда се добавя компост;

~ правят се по-широки редове, като семената са на около 30 см едно от друго и редовете – на същото разстояние един от друг, като при този начин на садене се спасявате от плевелите, защото културата е ранна и добре покрива земята със сянка;

~ засаждането става рано – в края на февруари и началото на март, но може и още по-рано, тъй като културата е доста устойчива и леки слани не й влияят;

~ възможно е нападение от листни въшки, които бързо бяха премахнати от калинките в градината ми и не съм полагал никакви грижи, освен поливка при нужда и леко плевене, както и обиране, разбира се;

~ след като премине, баклата може да бъде почистена и на нейно място да се направи леха със зеле или ряпа за есенното производство.

Добре е да се знае, че баклата може да се консумира при 99% от хората свободно, но при 1% (а при гърците може да е доста повече) се забелязва блокиране на стомашната дейност и невъзможност за смилане и усвояване, поради липсата на ензим, затова ако никога не сте опитвали, бъдете внимателни при първите хапки – нека да са незначителни, в началото изяжте само една шушулка, на следващия ден две… Аз лично я консумирам и сурова – обожавам я и така. Според материал от интернет споменатато неразположение се дължи „на остра анемия след ядене на бакла или вдишване на прашец от цветовете й“. Причината е „липса на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (G6PD)“ и „дефектът се предава на част от децата чрез Х-хромозомата от майката“.

Друго интересно за баклата е, че освен зелена за супи и яхнии, може да се обере узряла и да се консумира като се накисне, после обели от люспата, свари се и се направи на паста, която е много вкусна.

Tihomir-55

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *