Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > ГРАХ: Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

ГРАХ: Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ
За въпроси и друго виж фейсбук-група на автора ТУК.

Аз лично засаждам по описания по-долу метод, при който съм много доволен от резултатите и не се налага мулчиране, плевене или окопаване на растенията, заради бързото им разлистване и застилане на почвата с плътна сянка, което не позволява на други растения да избият. Единствено щир избива на места, но това са единични случаи и се маха лесно на ръка.

Обработка на лехите и отглеждане:

~ засяването се извършва директно в земята, в края на февруари – началото на март: постилам тънък слой компост и с мотика оформям ред;

~ засаждам 5 реда един до друг, като поставям по едно или две семена през около 15-20 см, така че да се оформи една плътно озеленена леха, в която плевелите не могат да пробият;

~ при нужда поливам с дъждуване;

~ подготвям си много малки колчета, с които ограждам лехата, опъвам впоследствие по тях връв и те задържат растенията, за да не полегнат от тежестта на шушулките.

От там нататък се извършва обиране през около седмица, с повече търпение. Първо се обират шушулките, после се вади от тях грахът и се замразява така, за да не губи вкусовите си качества.  Ако се прави на консерви, е нужно заваряване 2 часа по-продължително, иначе се разваля. Грахът е много богат на белтъчини и е много полезен продукт на трапезата ни. Отглеждането му е лесно и нетрудоемко, само обирането му отнема повечко време. Не са необходими никакви отрови. Ако искате да съхраните зрял грах, изсушете семената добре и им поставете пресни орехови листа в съда, в който ги съхранявате.

Tihomir-53

Tihomir-54

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *