Breaking News
Home > БВО > Световен ВЕГАН ден 2015

Световен ВЕГАН ден 2015

За Световния ВЕГАН ден тази година се организираха специални тържества в различни градове на България, с частично обща програма. Радваме се много да отбележим, че навсякъде имаше значителен интерес освен като желаещи да се включат с нещо в програмата хора, организации и ресторанти, също и като посетители, дошли да отбележат Световния ден на веганите, който по принцип съвпада с Деня на народните Будители у нас.
В София това съвпадение на двата празника се прие като голям плюс и част от програмата на тържеството беше лекцията-дискусия с Митко от Vegan Holistic под надслов „Веганството като Будителство“. Един от основните въпроси, които дискусията разгледа, бяха „Може ли човек да защитава веган идеята и без да е вегетарианец (като диета)“. Какво си отговорихме и какви бяха различните мнения, ще може да се види във видеото, което подготвяме от събитието. В началото домакинът ресторант „Hany&Yany“ – в лицето на Яна Данаилова (която е и ПР на БВО) – поднесе кулинарна демонстрация как се приготвя здравословно веган смути, в съчетание с кратка лекция за полезни продукти, храни и комбинации, необходими специално на всеки веган, така че храненето му да е пълноценно. Тук научихме за особено полезните свойства на суровото конопено семе, което би трябвало да е неизменна част от всекидневния веган режим на хранене!
На гости бе и новоткрития ресторант „Mix of Figs“ с неговите веган алтернативи на бързите храни. Веган пиците и банички се разграбиха до последно и скоропостижно :).

В програмата на Велико Търново присъстваше отново лекционна част с участието на небезизвестния във веган средите El Freegano, който поговори малко за веганството като идея и изпя няколко от своите тематични песни. (виж видео) Тържеството се проведе в пространството за културни и социални събития „ТАМ“.

В Пловдив деня беше организиран на три различни места – за всекиго по нещо! Ресторантът „Златната круша“ направи „Празнична веган дегустация“ в лицето на шеф-готвач Дорина Ташева. Пълно с хора, всички много доволни се облизваха до последното ястие :). Разбира се, програмата включваше и кратко въведение във веганството от зам. председателя на БВО – Миглена Божикова, а информационните материали бидоха разграбени за вкъщи ;). В ресторант „Country Life се състоя курс по готварство, воден от Любов Йорданова. Е тук беше голямата изненада! Толкова много посетители наистина не сме очаквали! Всички бяха усмихнати и доволни от демонстрацията и си похапваха сладко от готовите вече продукти. И се готвеха за следващото опитване!
В клуб „Нещото“ (Пловдив), както и в София, Велико Търново и Варна се прожектира пълнометражния документален филм „Live аnd Let Live“ („Живей и ги остави да живеят“). Прекрасен! Гледаха го предимно млади хора – всички бяхме докоснати дълбоко от различните измерения на веганството… Благодарим на Митко за осигурения превод под формата на субтитри!
Събиране на сладка приказка с похапване имаше също в Перник и Плевен, като при вторите разговорите се въртяха около преживяванията на Цветанка в Храма на безсмъртието :).
Част от онлайн предизвикателствата за деня и месеца на веганството бяха поставянето на веган значка под формата на зелено сърце – на профилната снимка във фейсбук; споделяне на еко-филма „Cowspiracy“; пускане на новия брой на он-лайн изданието ни „Зелени акценти“ с първата половина от пространно интервю с основателя на веганизма Доналд Уотсън, което до този момент не е излизало на български език; пуснахме и цялото интервю на сайта си в седем отделни части; други форми за отбелязване на Деня бе това който желае да си отбележи във фейсбук-профила от коя година си веган или вегетарианец, както и да отправи предизвикателство към приятелите си – за един ден или месец да опитат да бъдат вегани :)…

„Живей и ги остави да живеят“ е пълнометражен документален филм, изследващ нашата взаимовръзка с животните, историята на веганизма, както и етичните, екологични и здравни аспекти, които карат все повече хора да станат вегани. От месар, който се превръща във веган готвач и от животновъд до веган, който отваря приют за спасени от животновъдни ферми животни – „Живей и ги остави да живеят“ разказва изумителните истории на шестима души, които са решили да се откажат от всички животински продукти по различни причини и ни разкриват огромния ефект, който решението да станат вегани има върху техните животи и света около тях. Във филма можем да видим известни веган личности като проф. Питър Сингър (автор на книгата „Animal Liberation“), проф. Том Реган (автор на „The Case For Animal Rights“), д-р Т. Колин Кембъл (съавтор на „Китайското проучване“, най-голямото изследване в света за връзката между храната и болестите), световноизвестния професор по етика и право Гари Франсион, психоложката д-р Мелани Джой, активистката Лорън Орнелас от Проекта за овластяване на храната, веган спортисти и активисти.

Снимки и видео от събитията може да се разгледат тук:

СОФИЯ снимки (Фотограф © Слав Неделчев)
[gmedia id=72]

ВЕЛИКО ТЪРНОВО снимки
[gmedia id=79]

ПЛОВДИВ снимки
[gmedia id=76]

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *