Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > ПАСТА и ЗЛАТНО МЛЯКО от КУРКУМА за здрави стави, черен дроб и силна имунна система: ДРЕВНА АЮРВЕДИЧНА РЕЦЕПТА

ПАСТА и ЗЛАТНО МЛЯКО от КУРКУМА за здрави стави, черен дроб и силна имунна система: ДРЕВНА АЮРВЕДИЧНА РЕЦЕПТА

Автор: МАРТИНА ИВАНОВА
Източник: www.svoizbor.com

Златно мляко, или паста с куркума, е названието на древния лек, завещан от Аюрведа. Според предписанията, ако консумираме тази лечебна напитка всеки ден, ще имаме здрави стави. Ако пък страдаме от каквито и да било заболявания и болки в ставите, то тази напитка обещава бързо възстановяване на здравината, гъвкавостта на сухожилия, връзки, стави. Не е нужно да си варите бульон от кокали на умряло животно, за да доставите на тялото си така необходимите вещества. Ето че има и вегетариански, хуманен и цивилизован начин да се погрижим за ставите си. А древната наука Аюрведа се е доказала през вековете като мъдра, безценна система от знания, която укрепва всички фини и плътни тела на човека.
Куркумата е много популярна подправка в Индия. Корен, изсушен и стрит на прах, с наситено жълто-оранжев цвят – тя е неизменна част от много индийски гозби. Стотици са изследванията на много научни институти в цял свят, доказали лечебният ефект на куркумата. Редовната й употреба се свързва с изцелението на различни видове рак, алцхаймер, различни “нелечими” инфекциозни заболявания.
Но в този конкретен случай ще разгледаме нейното действие като мощен детоксикиращ агент, който пречиства кръвния поток, изчиства черния дроб и възстановява добрите му функции. Черният дроб е изключително важен орган – той е естествен филтър за тялото ни – през него с кръвния поток минава ежедневно голямо количество токсини и вредни вещества, които съзнателно, или не допускаме в тялото си. С помощта на куркумата можем ефикасно да изчистим черния дроб и кръвта.
Освен това тази рецепта е изключително добра за хора, които страдат от различни форми на артрит, болки в стави и сухожилия, тендовагинит. Също контузии на рамената, проблеми с колената, с лактите. Артритът и подобните му състояния са всъщност възпалителни процеси, които протичат в тялото. Болката, която изпитваме, идва именно от това възпаление. Златното мляко е добро и при кожни заболявания.
Можете да намерите различни вариации и прочити на тази рецепта онлайн, но ние определено се доверихме на тази тук. Действието й е доказано през годините.

ПАСТА – приготвяне

Уверете се, че използвате наистина чиста вода. Забравете за тази от чешмата. Нека бъде изворна, минерална или преминала процес на обратна осмоза. Можете да използвате допълнително и зеолит, с който да пречистите водата и да я наситите с лечебните му детоксикиращи свойства.
Взимате половин чаша вода и я загрявате в метален съд (канче, или малка тенджерка) на умерен котлон. Добавяте четвърт чаша куркума (или 3 с.л. с връх) като разбърквате непрекъснато. Можете да усилите котлона. Внимавайте с куркумата, защото оцветява изключително силно и едно опръскване може да лекьоса завинаги новата ви бяла блуза. Ще се получи една гъста паста – хомогенна смес. Дръжте сместа на котлона в продължение на 7-11 минути, като продължавате да разбърквате. Ако ви се стори, че сместта става прекалено суха, може да добавите още малко вода, за да запазите сочната, плътна консистенция. Зависи колко често ще използвате пастата от куркума – веднъж или два пъти на ден. Това количество ще ви стигне за около две до три седмици. Не дръжте пастата повече от 14 – 21 дена, защото ще започне да придобива неприятен горчив металически вкус и миризма – просто ще се развали. Така приготвената паста се съхранява в хладилник, в стъклен буркан или купичка с похлупак, в продължение на 2-3 седмици. С тази паста можете да приготвяте златно мляко, може да я хапвате с кисело мляко или дори да я консумирате директно. За хора, които имат сериозни болки, се препоръчва да консумират лъжица, лъжица и половина на ден (супени лъжици). След 3-4 дена прием се усеща сериозно намаляване на болката. Ако при проблеми със ставите прилагате редовно тази паста и паралелно с това мажете проблемните места с магнезиев гел, гарантирано ще имате видимо подобрение още първата седмица! А дългогодишни травми и болезнени състояния могат да бъдат изцелени докрай с по-продължителен и редовен прием и мазане с магнезий.

ЗЛАТНО МЛЯКО – приготвяне

В зависимост от вкусовите предпочитания, взимаме половин, или цяла чаена лъжица от готовата паста. Вкусът е леко горчив – някои хора не го понасят лесно, а за други е много вкусно. В оригиналната рецепта се добавя краве прясно мляко, но в зависимост от предпочитанията и хранителния режим, към който се придържа човек, може да се използва козе мляко (то няма този краен ефект на слузообразуване и киселинна реакция, които имат другите животински млека – по-лесно усвояемо е от организма), соево мляко, бадемово, оризово и прочее ядкови млека. Може да си направите и микс от различни видове млека.
Добавяме приблизително две чаши прясно мляко към лъжичката паста, отново в тенджерка или канче. От получената смес вече виждаме защо наименованието на лечебната напитка е “златно мляко”. Разбъркваме хубаво, докато се разтвори добре пастата и получим равен златен цвят на напитката. Може да прибавим всякакви подсладители по наш вкус – агаве, кленов сироп, стевия, мед, петмез. Така полученият микс се загрява на умерен котлон и се вари 4-5 минути. Когато  поизстине добавяме около половин или една лъжичка бадемово, сусамово или друго нерафинирано масло. Това олио играе ролята на “смазка” за ставите. Маслата са полезни и за кожата, за косата, за очите и дават така необходимите добри мазнини за организма ни. И воала – имаме си вкусно и полезно златно мляко!
Отново напомням, че ако не ви се занимава да си приготвяте мляко, може да ползвате пастата от куркума за директна консумация в мюслита, кисело мляко, шейкове и смутита, със сокове, със супи – развихрете фантазията си и вижте кой е най-добрият вариант за вас. Важното е, че имате нов и много мощен коз, който ви гарантира здраве, дълголетие, силна имунна система, здрави стави, чист черен дроб. А болестите ще ви заобикалят отдалече.

––––––––––––––––––––

още за КУРКУМАТА от www.indianshopsokoni.blogspot.com
Златната подправка на Изтока носи красота, добро здраве и късмет на тези, които я ползват.
Активната съставка куркумин в куркумата е противовъзпалителна и многообещаваща, защото възпалението и оксислението са причина за много болести като Алцхаймер, Паркинсон и някои видове рак. Разпространението на Алцхаймер и някои видове рак имат най-нисък процент в Индия сравнено с целия свят. Куркумата блокира разрастването на кожния рак и инхибира разпространението на рака на гърдата и белия дроб. Едно изследване от 2004 г. показало, че добавянето на куркумин към Таксол (често предписван хомеопатичен медикамент против рак на гърдата) подсилва действието на лекарството като прави терапията по-малко токсична и по-мощна. В Индия куркумата се смесва с горещо мляко за укрепване на костите и лечение на травми. Последни проучвания посочват ролята на куркума за намаляване на мазнините и действието на подправката като антиоксидант в забавяне на стареенето. Използването на куркума с черен пипер увеличава силата си 2000%.

още за КУРКУМАТА от www.kulinarno.bg
Куркумата е антисептична и е естествен антибиотик. С нея успешно се лекуват рани, като поръсените кървави ожулвания хващат по-бързо коричка и не оставят белези. Може да се използва и за заличаване на стари белези. При диабетиците понижава нивото на кръвната захар, затова може да се приема профилактично и от хора, които не страдат от болестта, но обичат да си хапват сладкиши и десерти. Куркумата пречиства кръвта и подпомага работата на черния дроб. След лечение с антибиотици, тежък стрес, претърпяни оперативни интервенции, за да се възстановят ензимите в тялото е добре всеки ден да се пие айран с куркума – в 200 мл. разбито кисело мляко с вода се слагат 3-4 щипки от подправката.

Check Also

Дръжки от череши – лечебни свойства

Простичко и непознато – защо изхвърляме дръжките от череши, след като можем да ги ползваме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *