Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА > КУХНЯТА – НАШАТА АПТЕКА по АЮРВЕДА

КУХНЯТА – НАШАТА АПТЕКА по АЮРВЕДА

Източник: www.ayurveda.newage.bg
Публикувано в: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 16/2014 (изтегли броя в pdf-формат)

ЛЮЦЕРНА
Тази билка има стипчив и леко горчив вкус. Тя има анти-вата и анти-кафа свойства и противовъзпалително действие. Много полезна е за отстраняване на токсини от дебелото черво. Люцерната е естествено болкоуспокояващо средство и може да се използва при заболявания като ишиас. Чай от люцерна може да се приема вечер преди лягане при артрит, ревматизъм, колит, язви и анемия.

КЪДРАВ ЛАПАД (Rumez crispis)
Тази билка е много известна в Америка. Тя има анти-питта свойства. Слабително средство е, очиства кръвта и има противовъзпалително действие. Ето защо се използва при артритни оплаквания за облекчаване на болките, чувствителността и зачервяването на ставите. Чаят е особено ефикасен при дерматити, кървящи хемороиди и инфектирани кожни обриви на шията, гърба и подмишниците. Корените му са много полезни за външно приложение при язви, кожни инфекции и зле заздравяващи охлузвания.

КАЙЕНСКИ ПИПЕР
Тази подправка е лютива и гореща. Често се използва при готвене. Тя разпалва огъня на храносмилането и е добро апетито-възбуждащо средство. Ускорява кръвообращението и действа потогонно. Подпомага изпразването на дебелото черво, унищожава глистите и паразитите. Добро средство при настинка, кашлица и задръстване. Може да бъде използван вътрешно като се поставя в капсули. Приемането на 2 капсули 2-3 пъти дневно спомага за разтварянето на кръвни съсиреци. Подходящ е при вата и кафа заболявания, но не и при питта заболявания. Намалява тежестта на храната, прави я лека, вкусна и добре смилаема. Добра подправка за леща и сирене.

6364-pictures-of-various-spices

ЛЕНЕНО СЕМЕ
Лененото семе се препоръчва като слабително, отхрачващо и премахващо задръстването с бронхиална секреция средство. Ако вечер се изпива една чаша чай от ленено семе, изпразването на червата сутрин ще бъде по-лесно. Това ще спомогне и за отделянето на слузта заедно с изпражненията. Това просто домашно средство облекчава запека, раздуването и дискомфорта в коремната област. Лененото семе дава енергия на тялото, помага при астма и хронична кашлица.

СИНАП
Синапът е много лютив, горещ, остър, проникващ и мазен. Разпалва агни и неутрализира токсините. Трябва да се употребява предпазливо, защото може да предизвика увреждане на питта. Действа обезболяващо, намалява мускулните болки. Може да се приготви лапа от стрит на прах синап и вода. Тази лапа не трябва да се поставя непосредствено върху кожата, за да не предизвика повърхностно изгаряне. Поставя се в кърпа, която се наляга върху кожата при болки в ставите и гръдния кош. Синапът може да се използва и за загряващи бани и компреси при мускулни крампи. В малка кърпа се завързват семена и се слагат в съд с гореща вода. В тази вода се потапят ръцете и краката, за да се отпусне мускулатурата.
Синапът може да се използва при лошо храносмилане, подуване на корема и при общо неразположение, дължащо се на нарушено храносмилане. Затопля се сусамово масло. Когато се сгорещи, се добавят две щипки семена от синап, чесън, лук и зеленчуци. Пържените зеленчуци стават така по-леки и добре смилаеми.

СЛАДЪК КОРЕН (Сладник)
Тази билка има сладък и леко стипчив вкус и естествено отхрачващо действие (експекторант). Почиства устната кухина, стимулира слюнко-отделянето и увеличава секрецията в стомашночревния тракт. Има бактерицидно действие. Дъвченето на парченце сладък корен почиства устата и зъбите и ги предпазва от разрушаване. Използва се и за облекчаване на настинки и кашлица. В тези случаи се приготвя чай от сладък корен, който подпомага отхрачването. Сладкият корен е също еметик (предизвиква повръщане). Две до три чаши силен чай от сладък корен предизвиква гадене и повръщане. Това подпомага отстраняването на излишната слуз, натрупана в стомаха. Изхвърля се и излишната слуз, причиняваща задръстване в гръдния кош. Много ефикасен антидот при пептични язви и гастрит (възпаление на лигавицата на стомаха). Лечебно масло от сладък корен се използва при диабет, бронхит, настинки и често повтарящи се астматични пристъпи.

sladnik_koreni_1

Гхи със сладък корен може да се прилага външно върху рани. Септични (гнойни) или лошо заздравяващи рани се повлияват много добре от компреси с него. Редовното приемане на гхи със сладък корен (половин чаена лъжичка дневно), помага за овладяване възпалението на пептични язви на стомаха. Сладкият корен е много ефективен антидот и при възпаление на жлъчния мехур. Чаша чай от сладък корен, изпита след хранене, подобрява храносмилането и премахва запека.

КОРЕН ОТ БЛАТЕН АИР
Тази билка е гореща и проникваща. Използва се като отхрачващо средство и като еметик. Корените от аир имат много лечебни свойства. Те могат да се прилагат през носа под формата на прах (като енфие), за да облекчат настинка, възпаление на околоносните синуси и на свързаното с тях главоболие. Може да предизвиква кихане, което очиства дихателните пътища. Използува се също при лечение на хронична кашлица и астма. Корените на аира разширяват бронхите и премахват задръстването в гръдния кош. Лековитото масло от аир може да се втрива в лигавицата на носа и се използва външно за масаж при вата и кафа нарушения. Масаж с такова масло намалява напрежението и болката в мускулите, предизвиква чувство на свежест. Стимулира кръвообращението и храненето на мускулната тъкан.
Според Аюрведа аирът е и противогърчово средство – може да се използва при епилепсия. Той въздейства на по-висшите мозъчни функции и на мозъчната тъкан. Спомага за разширяване на съзнанието и за проясняването му. Корените от блатен аир могат да се използват и за подобряване на паметта. За тази цел сутрин и вечер се приема прах от корен на аир – по една щипка с четвърт до половин чаена лъжичка мед. За да стимулирате развитието на интелекта на подрастващо дете, загрейте златна нишка и я прокарайте по надлъжната ос през средата на корена. След това го стрийте и смесете с майчино мляко. На детето се дава половин до една чаена лъжичка от сместа. Това ще го предпази и от кафа-нарушения.
Корените на аира освен това са най-добрият антидот срещу вредното токсично действие на марихуаната върху чернодробните и мозъчните клетки. Ако към марихуаната се добави малко прах от корен на аир, това напълно ще неутрализира токсичното действие на дрогата. На практика корените на аира могат да неутрализират страничните действия на всички халюциногенни средства.

ГОТУ КОЛА
Листата на това растение изглеждат като двете мозъчни полукълба. То въздейства на мозъчната тъкан и е много ефективно средство за развитие на паметта и интелекта. Готу кола стимулира мозъчната тъкан, като по този начин повишава способностите за разбиране и възприятие. Основното действие на готу кола е насочено към ума и по-висшето съзнание. Приемането на чаша чай вечер преди лягане осигурява здрав сън и бодрост след събуждане. Готу кола премахва последиците от стреса и успокоява ума. На санскритски това растение се нарича брахми (Brahma означава Космическо Съзнание). Това растение подпомага протичането на енергия между лявото и дясното мозъчно полукълбо.
Готу кола премахва задръстването (деконгестант) и се използва при заболявания на синусите. За очистване на слуз се използва под формата на прах. Приема се по четвърт чаена лъжичка с мед сутрин и вечер.

1380319125-spetsii--38

РИЦИНОВО МАСЛО
Това средство действува слабително. То е достатъчно безвредно, че да се използва дори при лечение на кърмачета (майката трябва да потопи пръста си в рициново масло и да даде на детето да смуче). При хроничен запек трябва да се изпие 1 супена лъжица от него с чаша чай от джинджифил. Този тоник неутрализира токсините, премахва газовете и запека.
Рициновото масло е и антиревматично средство, понеже има естествено болкоуспокояващо и слабително действие. Чаят, приготвен от корените на рицина, се използва при лечението на много вата-заболявания като артрит, ишиас, хронични болки в гърба и мускулни спазми. Чаят има противовъзпалително и антиартритно действие. Премахва задръстването със секрети, ефективен е при лечение на подагра.

АСАФЕТИДА
Това е смола от дърво. Разпалва агни, отстранява токсините и облекчава болки. При ушни болки се поставя малко парченце Асафетида, обвито с памук, в слуховия проход. Изпаренията облекчават болката. Тя е добро отхрачващо и естествено слабително средство. Щипка смола, добавена към готвена леща, подпомага смилането й. Подпомага изхвърлянето на газове от дебелото черво, облекчава спазми.

СОДА ЗА ХЛЯБ
Добавянето й при готвене на нахут или фасул ги прави по-лесносмилаеми и ускорява сваряването. Тя също е антиацид (противокиселинно средство). Чаша топла вода с щипка сода и сок от половин лимон намалява киселинността и газовете, подобрява храносмилането. Половин чаена чаша сода, добавена към водата във ваната, стимулира кръвообращението и прави кожата мека. Содата облекчава кожни инфекции, копривни трески и кожни обриви.

ЧЕСЪН
Твърди се, че чесънът е раджас (тежка и заземяваща храна) и не би трябвало да се приема от хора, които се занимават с духовни практики. Чесънът възбужда сексуалната енергия и не се препоръчва на стремящите се да се въздържат от полов живот. Независимо от тези противопоказания, чесънът е подходящ при вата заболявания. Действа газогонно. Стимулира смилането и резорбцията на хранителните вещества в червата и е добро подмладяващо средство. Поради загряващото му действие е полезен в дъждовния сезон и през зимата. Облекчава болки в ставите. Чесънът обаче не е подходящ за хора с подчертана питта изява, защото е лютив и загрява.
Това растение притежава антиревматично действие. Може да се употребява при суха кашлица. Изключително ефикасен е при главоболие, дължащо се на заболяване на околоносните кухини, също при болки или шум в ушите. При ушни заболявания се капват 3-4 капки чесново масло денем или преди лягане се поставя по-голямо количество във външния слухов проход и се запушва с памучен тампон. На сутринта болката ще е изчезнала. Чесънът помага и при зъбобол. Чувствителните зъби или болният венец могат да се масажират с чесново олио. Пресният чесън има анти-вата и анти-кафа свойства.

ЛУК
Лукът е силно дразнещо средство, лютиво и ароматно. Той действа загряващо, когато се приема вътрешно. Неговите пари съдържат амоняк, който дразни очите и предизвиква отделяне на секрети от носа и очите. Лукът възбужда сетивата. Подобно на чесъна той е раджастична храна и следователно не се препоръчва на хора, които се въздържат от полов живот с цел духовно развитие. Ако човек има чувството, че е замаян или че ще припадне, вдишването на изпаренията от разрязан лук бързо ще му помогнат. Лукът ще облекчи острите епилептични припадъци, ако се вдишват изпаренията му или се сложат капки от лук в очите. Висока температура и предизвикани от нея гърчове могат да бъдат повлияни като суров настърган лук се увива в кърпа и се налага на челото или на корема. Половин чаша пресен сок от лук с две чаени лъжички мед, приет вътрешно, е ефикасно средство при астма, кашлица, спазми, гадене и повръщане. Това средство помага и за унищожаването на чревни паразити. Чист сок от лук помага на певците да възвърнат гласа си. При болки в ставите може да се приготви лапа от една глава настърган лук, разбъркан с половин чаена лъжичка куркума и половин чаена лъжичка къри. Засегнатите стави се намазват с нея. Лукът снижава нивото на холестерол и добре тонизира сърцето.

Weight-Loss-With-Herbs-Spices-1728x800_c

Check Also

ядливи цветя

10 ядливи цветя с потенциални здравословни ползи

Класическа и вечна традиция е вазата с цветя по средата на масата (която ние предпочитаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *