Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > АЮРВЕДА – науката за живота на древна Индия

АЮРВЕДА – науката за живота на древна Индия

Автор: Юрий КОВАЧЕВ
Източник: www.sites.google.com
Публикувано в: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 16/2014 (изтегли броя в pdf-формат)

“Аюрведа” се състои от два корена – “Айр” и “Веда”: “Живот” и “Знание”. Буквално се превежда като “знание за живота”. Това е древна медицинска система, включваща не само начини за лечение с много широк спектър, но и профилактика в най-общ смисъл. Заради своята комплексност, Аюрведа е по- скоро наука за живота, защото не се ограничава с чисто медицинска материя. Освен строго медицинските раздели, като хирургия, токсикология, психотерапия, педиатрия, вътрешни заболявания и т.н. има и раздел, за който много рядко се споменава на Запад. Това е частта с магии, заклинания и мантри. Аюрведа ни съветва и как да живеем, за да се предпазим от заболявания. Това включва начин на хранене, упражнения, изчиствания на тялото и ред други неща, помагащи на човек да запази своето здраве.
Има много предания за възникването на Аюрведа и всички те сочат към наистина древни времена. Едно от преданията е за Брахма (Създателят на нашата Вселена), който дал това знание на Дакша Праджапати – родоначалникът на всички живи същества на Земята. Двамата братя Ашвин и Кумари изучили Аюрведа от Праджапати и започнали да лекуват боговете, хората и животните. Веднъж те излекували Индра (царят на боговете) и той пожелал да изучи Аюрведа от тях. От своя страна Индра обучил мъдреците Кашяпу, Муни Атрея и Бхарадваджа. Така, знанието се предавало устно от учител на ученик, което е традиционен метод на обучение и до днес в Индия. През вековете тази наука се е разпространявала по Земята и се е трансформирала. Така са възникнали тибетската и древногръцката медицина, които са много близки до концепцията на индийците за Трите доша. Плиний Старши в своята “Естествена история” споменава даже за няколко вида Питта доша (черна и бяла жлъчка), разделя също храната и билките според вкусовете. В персийската медицина добавят и степени на проявление на вкусовите качества.
В днешно време, благодарение на огромните възможности за обмяна на информация, Аюрведа вече не е екзотично понятие. Съществуването на центрове по Аюрведа в Западния свят доказват на практика онова, за което се говори в самата Аюрведа и което отдавна е истина за Изтока.

60

ВАШИЯТ ТИП ДОША И ХРАНЕНЕТО

Вата доша

Санскритският термин “Вата” идва от глагола “ва”, който означава “нося”, “движа се”. Нарича се още и “Ваю” – вятър. Вата доша има и пет поддоши – Прана ваю, Удана ваю, Вяна ваю, Самана ваю, Апана ваю. Вата е принципът на действието и отговаря за всичко в тялото, свързано с движение – нервни импулси, кръвта по кръвоносната система, отделителните процеси и т.н. Вата доша обитава долната част на тялото, корема с дебелото черво, което означава, че запекът и разстройството са под нейно влияние. Под въздействието на Вата доша са хората с възраст над 50 години. В денонощието времето от 2 до 6 ч. сутрин и от 14 до 18 ч. след обяд е също под нейно управление. Есента, когато е студено и ветровито, Вата доша доминира. Вата е образувана от елементите Етер и Въздух. Затова тя е студена, лека, подвижна, лесно променяща се. Оттук и лесното излизане от равновесие на Вата доша. Добрата новина е, че и бързо може да бъде възстановена. Това става като се използват противоположните на Вата доша качества – топло и влажно. Хората с изявена Вата доша са обикновено с тънка костна система, слаби и високи или ниски на ръст. Суха кожа – особено в студено и ветровито време – бързи, насечени движения и походка. Умът е лесновъзбудим, постоянното мислене за разни неща често им носи безсъние. Заради бързия си ум те са много схватливи, лесно виждат същината и реагират мигновено. Притежават развито въображение и фантазират с лекота. Имат способността лесно да печелят пари и бързо да ги харчат. Спестовността не е тяхно качество.
Хората с водеща Вата доша трябва да избягват студени храни и напитки, сухи неща – чипс, солети, сушени плодове. Сушените плодове трябва да са накиснати. В студено и ветровито време по възможност да ограничат излизането си навън. Да си направят режим на деня и да го следват, за да не се поддават на поривите си да вършат хаотично и импулсивно нещата. Следването на тези простички изисквания ще помогнат на хората с изявена Вата доша да бъдат в балансирано състояние, да имат по-спокоен сън, да са по-организирани и по-здрави.

Питта доша

Съединението на елементите Огън и Вода дава тази доша. Често е наричана “Огнената доша”, въпреки че в образуването й участва и Вода. Питта идва от санскритската дума “тапа”, което означава “грея”, “загрявам”. Това е огненото начало в тялото и има пет субдоши, наричащи се Агни (“огън”) – Пачака Агни, Раджака Агни, Садхака Агни, Бхраджака Агни, Алочака Агни. Производна на Пачака Агни е Джатара Агни – това е храносмилателният огън, ферментите, аминокиселините – всичко онова, което разгражда храната в тялото. Горната част на корема, областта на тънкото черво, е местообитаването на тази доша. В “Чарака Самхита” се казва, че продължителният живот, издръжливостта, красивият цвят на лицето, устойчивостта срещу заболявания, топлината на тялото… се дават от Агни, ако той не е приглушен или не гори твърде силно. Тази доша в денонощието управлява часовете от 10 до 14 ч. и от 22 до 02 ч. Лятото е под нейно влияние, както и зрялата възраст при хората. Питта управлява способността да опознаваме и възприемчивостта ни. Излязлата от равновесие Питта се проявява като гняв, раздразнителност, агресия, ненавист, осъждане и критикуване на всичко наоколо.
Хората с водеща Питта доша са с хармонични, атлетични тела, правилни, привлекателни черти на лицето. Не променят рязко теглото си. Кожата им е топла и не понася слънцето – трудно прави загар. Лесно се потят и това може да е причина за леко киселия мирис, идващ от тях. Характерен признак за Питта е ранното оредяване и побеляване на косата. Имат проницаетелни очи и често не могат да търпят силна светлина. Зъбите може да имат жълтеникав цвят. Хората с Питта конституция са енергични, действени натури, с изявени лидерски, управленчески, организационни качества. Обичат реда, подредеността. Привличат се от риска, но пресметнатия риск. Притежават състезателен характер. Обичат разкоша, лукса и харчат пари за бижута и скъпи подаръци.
Когато Питта нараства и излиза от равновесие, тази енергичност прераства в деспотизъм, експанзивност – на всяка цена да е тяхното, непокрито самочувствие, горделивост, заядливост и неоснователна взискателност към останалите. Сприхавост и гняв. Агресия. За да не излиза от равновесие, Питта доша не бива да се прекалява с лютите храни, киселия и соления вкус, силно подправените ястия. При увеличена Питта да се използват охлаждащи напитки на ментова основа, айрян, кисело мляко. Подправки като кориандър, мента, резене, джоджен. Основно правило за хората с Питта доша е умереност във всичко. Никакъв алкохол и тонизиращи неща.

Кафа доша

Кафа доша е образувана от съединяването на елементите Вода и Земя. Тези елементи придават на дошата плътност, влажност, гладкост, тежест, устойчивост, мекота. Името “Кафа” идва от санскрит, от корените “Ка” – “Вода”, и “Пха” – “пищно израстване”, “разцъфтяване”. Тя също има пет поддоши – Кледака Кафа, Аваламбака Кафа, Бодхака Кафа, Тарпака Кафа, Спешака Кафа. Под влиянието на Кафа са часовете от 2 до 6 ч. сутринта и от 14 до 18 ч. Зимата, бебетата и децата са също под нейно влияние. В тялото Кафа доша контролира областта на гърдите, шията и главата. Натрупването на секрети в синусите, бронхите и стомаха е Кафа проблем.
Кафа доша е най-устойчивата от всички доши. Хората под нейно влияние по-рядко посещават лекар, по-трудно се разболяват и самата доша трудно излиза от равновесие. Тя е отговорна за лимфната и ендокринната система, смазването на тялото, секрецията, здравината на костите, силната памет. Хората с изявена Кафа конституция имат плътно тяло, гладка кожа, гъсти коси, големи и красиви очи, здрави зъби. Притежават дълбока, устойчива вяра, любвеобилни са, състрадателни. Когато Кафа е излязла от равновесие, това води до увеличаване на телесното тегло, хормонални нарушения, диабет, оттоци, болести на горните дихателни пътища, нарушение на микроциркулацията на кръвта, алергии, астма, слабост при събуждане, мързел, сънливост. На психическо ниво, любвеобилността се превръща в силна привързаност – до болезненост. Силно развито желание за притежание, алчност, скъперничество. Заради своята неподвижност е трудно да се вкара Кафа в равновесие и са необходими упорити усилия. В случай на увеличена Кафа обикновено се прибягва до диети, увеличаващи Питта доша – загряващи и изсушаващи.

shirodhara_ayurveda_therapy_3_220

Check Also

Kето-торта. Защо не?!

„Започнаха да идват майки на деца с алергии и непоносимости, които искаха торти без глутен, без мляко или захар, без различни съставки“, спомня си Ели. Тя променя добре известните ѝ рецепти като заменя стандартното бяло брашно с друго, а краве млякото – с бадемово. Започва да използва фурми и други подсладители. Тъкмо решила, че е на прав път, и ето ти още един скок... При нея дошло момиче със здравословен проблем. Искала торта със стевия и кокосово брашно. Получила прекрасна, фина и полезна торта – първото ѝ кето-тирамису!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *