Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ГРАДИНАРСТВО без химия > СОБСТВЕНА БИО ГРАДИНКА – какво по-добро!

СОБСТВЕНА БИО ГРАДИНКА – какво по-добро!

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ
Ред и коректура: Ралица БЛАГОВЕСТОВА, Евелина ЧАКЪРОВА
За въпроси и друго виж фейсбук-група на автора ТУК.

кратка тема за любовта към растенията
и благотворното им влияние върху нас самите

Своята гледна точка върху градините и градинарството ще обоснова в няколко точки на често срещани проблеми и възможните решения.

1. Още в детството ни много от нас са ни карали да работим по ниви и градини и свързваме това с една тежка и неприятна работа.

Основният проблем в тази точка е породен от отношението и погледа на родителите и близките, които са ни карали да работим, без да ни въодушевят и мотивират. За мен лично дядовците и бабите ми играеха тази роля в ранните ми детски години, но не така заобичах градината и растенията ми. Историята е друга. Когато бях между 8 и 10-годишен, моята майка ми даде две пакетчета със семена, показа ми едно парче земя, обясни ми как да приготвя лехи, как да насадя растенията и ме остави. Аз сам го направих. После изядох всички репички и моркови, които поникнаха. Това ми донесе огромно удоволствие и ми остави един прекрасен спомен от детството!

Разказвам историята си, за да знаете как вие да подходите към вашите деца, а не да ги карате да правят нещо насила, защото трябва. Когато всичко идва отвътре, сами ще искаме да създадем това, което е необходимо.

2. Подвластни сме на внушението, че земеделският труд е нещо срамно едва ли не – нещо, което не бива да вършим, за да не ни одумват останалите.

Хубавото на тази тенденция е, че бързо се променя и отминава този срам, защото хората сами разбират тясната ни връзка с природата – колкото повече се отдалечаваме от нея, толкова повече това рефлектира върху нас в здравословни и психически проблеми.

3. Липсата на опит и страх от неуспех.

Никой не се е родил научен – всички взаимстваме от опита на други хора и си изграждаме свой. Особено когато виждаме, че нещо е ефективно и ни носи добри плодове още през първата година, когато се захванем и виждаме резултата. Учим се освен това от грешките си и колкото и да не сме още знаещи, пак имаме плодове и се радваме на растенията и на прекрасна градинка която ни храни – освен че е красива за окото също. Сега има и нов, по-модерен метод, който е по-красив в сравнение с отглеждането чрез мулчиране.

Tihomir-58

4. Осигуряването ни с хубава, чиста от отрови и изкуствени торове, храна.

Тази точка за съжаление е доста малко обсъждана и се гледа с недоверие на възможността за реализиране. През последните около 70-80 години се шири една мащабна кампания и пропаганда в полза на пръскането на посевите и обработването на земята ни по методи, които я изтощават и правят неплодородна.

Първо, пръскането с отрови и торенето с тор, получен от нефтени продукти, променя почвата така, че след години наистина няма нищо общо с това, което трябва да бъде. Изтравят се микроорганизмите в нея и се превръща в мъртва земя. Отровните препарати с карантинен срок, определен за периода, когато е в растенията и върху тях на слънце, попадайки в почвата може да не се разложи с години, натрупва се и създава една отровна среда. Растенията всмукват и натрупват отровите в плодовете си, променят вкусовите и хранителните си качества до неузнаваемост и т.н. Тези неща обаче никой не желае официално да отчете като наистина пагубни в дългосрочен план.

Запитайте се дали подсилвате или рушите с подобни технологии плодородието в градините си.

Има вече достатъчно знания и много хора споделят опита си в градинарството с прилагане на природни и хомеопатични методи – като настойки и отвари от билки и други растения, малки хитрини и осигуряване на подходящи условия за насекоми, които естествено се справят с неприятелите на растенията. Замислете се може ли да си намерите в масовото производство такава чиста храна, каквато може да произведете сами, ако пожелаете.

Фразата, че нищо не става без пръскане с отрови не е вярна. От личния си опит твърдя, защото вече 4 години практикувам градинарство без капка химия и отговорът ми е, че всичко става – при това в пре доволните количества, които си мислим, че само с утвърдените химии се постигат. Да, нужни са пак грижи, по-трудно е сам да откриваш какви да са те, но веднъж щом придобиеш опит, резултатите са повече от удовлетворяващи, а усилията стават все по-малко и по-рутинни. В това отношение алелопатията например е много точна наука за отглеждане на растения, които се обичат едно с друго и си помагат и именно в това е разковничето за лесно и чисто отглеждане. Хубаво е да се запознаем най-първо с нея и постепенно да разширяваме.

5. Любовта към растенията и благотворното въздействие на чистата среда, в която ги отглеждаме.

Именно чрез чистия метод на отглеждане без отрови и изкуствени торове, осигуряваме добра среда в почвата – тя оживява, което е много важно за плодородието. Самото усещане да си сред растенията, да им даряваш живот и подходяща среда, в която да израстат силни и здрави, сякаш се отблагодаряват в плодовете, които ти даряват в замяна. Семената от тях, засявани следващата година пък са вашия подарък за тях и този непрекъснат цикъл – симбиозата между градинаря и растенията в градината е решаващ за процъфтяването й. Много е важно да садим семена от любимите ни растения, които сами сме гледали, защото са нужни поне три години на всеки сорт да се приспособи и придобие имунитет срещу различните гъбички и бактерии, характерни и различни за всяко отделно място или край на България. Именно така се създават устойчиви на мани и други болести растения, все по-лесно отглеждани без отрови. Създаваме си една приятна градина, в която ни е удоволствие да прекарваме времето си, вместо да ни натоварва. Физическата работа да е като един добър фитнес на чист въздух и разтоварване от грижи и стрес, което е само от полза за здравето ни. Ровичкането с длани в пръстта и отглеждането на редица билки в градините ни също допринася за това. И всичко това носи в допълнение хубавото усещане от придобиваните знанията и наблюдаването на красотата, която творим и която само свързаността с природата може да ни донесе. А откъсването на узрелия дар и консумирането му веднага и начаса е незаменима наслада. Да учим децата си и хората около нас, да им подаряваме излишъка от събраните дарове, да помагаме със знанията и семената си – много неща могат да ни правят щастливи. Несравними са радостите и от това да направим езерце или басейнче в градината си, къщичка за полезни насекоми или птици, да изградим място за компост или кокоши тор и т.н.

В крайна сметка знаем, че храната, отглеждана без отрови, с много любов и приятни усещания в хармония с природата, е много по-различна от химически отгледаната в експлоатиране на природата и с единствената мисъл за икономически резултати. А храненето е фундаментът на нашето съществуване и без неговата добра основа много други неща страдат впоследствие.

Tihomir-63

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *