Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ГРАДИНАРСТВО без химия > КОМБИНАЦИИ от растения за съжителство

КОМБИНАЦИИ от растения за съжителство

по www.growincrazyacres.com, www.thefreerangelife.com и www.100procenta.info

Доказано е, че когато растенията се отглеждат като монокултури, болестите и неприятелите по тях са повече. Опитни градинари са установили, че растенията сами се пазят. Веществата, които съдържат някои от тях, въздействат отблъскващо на насекомите, нападащи други. Освен това, около корените им в почвата се размножават различни микроорганизми, които взаимно си помагат и допълват при усвояването на минералните вещества. Когато планирате вашата градина е добра идея да проучите и засадите общности от растения, които взаимно подпомагат развитието си и се пазят от вредители. Вярно е, че определени растения, отглеждани в близост едни до други, са си полезни взаимно, както е вярно и обратното – има растения, които садени в съседство възпрепятстват растежа и здравето на съседите си, като изсмукват нужните им почвени ресурси. За да процъфтяват, растенията се нуждаят от добри другари и усвояването на тази наука за садене ще донесе мир и просперитет във вашата градина.
Едно добро правило е да се избягва засаждане на растения от един и същи вид в дълги редове или на големи групи, като се включат цветя и билки измежду тях. Проблемните вредители са привличани от големи струпвания на един и същ вид зеленчук. Вярва се, че практиката да се садят омайни билки и цветя измежду зеленчуците помага за редуциране на възможните щети в градината, защото билките и цветята объркват вредителите и ги отблъскват, като привличат освен това и полезни за насажденията насекоми. Добрите съчетания в градината работят за растежа си във взаимност. Списъкът по-долу ще ви улесни във вземането на решение къде какви култури да засадите.
Най-общо казано Невенът, засаден сред растенията в градината ви, помага да стоят настрана редица вредители, включително зелева пеперуда и листни въшки, както и нематоди по ягодите. Засадете тук-там Невен из цялата си градина! Босилек, засаден до Краставица я предпазва от мана, но двете култури не са подходящи за междувидово съжителство. Босилекът се съчетава най-добре с Домата. Съчетанието на Чесън с Домат помага срещу червени акари. А Домат в близост до Зеле го предпазва от зелеви въшки, но и те не са подходящи за междувидово съжителство. Целина, засадена до лехи със Зеле, го пази от гъсениците на бялата пеперуда. Същото се отнася и до съчетанието Целина край Карфиол, или Риган край Броколи. Добър помощник в отпъждането на пеперудата от зелевите е и Мащерката. Пелинът отблъсква редица вредители като молци, бръмбари, бълхи и отново зелевата пеперуда, но е най-добър като гранично растение, тъй като повечето култури не обичат да расте в близост до тях. Бял пелин, засаден между Френско грозде, го предпазва от ръжда. Лайка до Зеле и Лук стимулира тяхното развитие като отблъсква вредителите. От взаимна полза е и засаждане на Краставица в близост до Царевица. Краставицата пази Царевицата от обичайните вредители по нея, а тя ги пази от засушаване и спаружване. Няколко Репички между стръковете Краставица, Тиква или Пъпеш, оставени за целия сезон там, ги пазят от бръмбари. Салата наблизо предпазва Репичката от земни бълхи. Латинка, засадена под Овощни дървета, ги предпазва от листни въшки, а сред Тиква държи буболечките по тиквите настрана. Фасул, засаден сред Картоф или Патладжан, отблъсква колорадския бръмбар. Чубрица, засята между редовете на Фасул, го предпазват от листни въшки. Лук, Чесън и Праз заедно осигуряват защита срещу патогенни гъби. Лук, засаден до леха с Морков, прогонва морковената муха. Магданоз сред морковите има същия ефект. Магданозът си съжителства успешно с почти всичко, но в борбата с охлювите е особено полезен сред стръковете Ягода.
Разбира се, може да се подсигурите и с екологични препарати за подхранване на почвата и борба с вредителите, които съвсем безплатно да си приготвите сами…

companion-planting-chart

ДОМАТ – с Босилек, Магданоз, Морков, Краставица, Чушка, Лук, Чубрица.
(Не се съчетава добре със Зелеви, Копър и Картоф.)

КРАСТАВИЦА – с Фасул, Грах, Слънчоглед, Репичка, Домат.
(Не се съчетава добре с Ароматни билки и Картоф.)

ЧУШКА – Домат, Морков, Лук, Босилек.
(Не се съчетава добре с Фасул, Зелеви.)

МОРКОВ – с Грах, Маруля, Лук, Домат, Цвекло.
(Не се съчетава добре с Копър, Зелеви, Ягода.)

ЗЕЛЕ с Ароматни билки, Целина, Цвекло, Семейство лукови, Спанак.
(Не се съчетава с Домат, Копър, Ягода.)

ЛУК с Цвекло, Морков, Маруля, Зеле.
(Не си ходи с Фасул и Грах.)

ГРАХ с Морков, Репичка, Ряпа, Краставица, Фасул.
(Не се съчетава с Лук и Картоф.)

ФАСУЛ с почти всички билки и зеленчуци.
(Не се съчетава Лук.)

КАРТОФ с Фасул, Зеле, Хрян, Невен.
(Не се съчетава добре със Слънчоглед, Краставица, Домат.)

РЯПА с Грах.
(Не се съчетава с Картоф.)

МАГДАНОЗ – добър компаньон за всичко,
но особено се обича с Домата.

ЦЕЛИНА – също се съчетава добре с всичко,
но най-вече с Лук, Зеле, Домат и Латинка.

РЕПИЧКА – най-вече с Грах, Маруля, Краставица и Невен.

МАРУЛЯ – с Морков, Репичка, Краставица и Ягода.

СПАНАК – с Фасул и Ягода.

Domat

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *