Breaking News
Home > БВО > OТВОРЕНО ПИСМО до bTV и предаването „ФЕРМАТА“

OТВОРЕНО ПИСМО до bTV и предаването „ФЕРМАТА“

OT Сдружение „Българско вегетарианско общество“

ОТНОСНО: ЦЕРЕМОННОТО УБИЙСТВО НА ЖИВОТНО В ЕФИРА НА БТВ в ПРЕДАВАНЕТО „ФЕРМАТА“ и последващи дейности в същата посока.

Здравейте,

Обръщаме се към продуцентите на предаването и ръководството на bTV с една огромна молба за малко повече отговорност и осмисляне на възпитателната функция на „четвъртата власт“ – медията.

Първо искаме да подчертаем, че смятаме формата на предаването за прекрасен начин участниците и зрителите да се върнат към корените си; да преосмислят начина на живот, който водят; да оценят удобствата, които имат; и да преценят дали всичко, което имат и правят е наистина нужно или е просто прищявка на модерния консуматор, който е отдалечен от същността си.
Харесваме идеята, че съвременния човек се подтиква да се замисли какво е наистина ценно, също да си припомни, че труда е предшественик на истинското удоволствие и да си представи дори за малко какъв би бил живота в най-очарователно изчистения му и автентичен вариант.
Имайки предвид горното, сме длъжни да изкажем разочарованието си от сценария на един (и повече) от епизодите на предаването. Става въпрос за няколко минутната сцена, в която участниците Калин Терзийски и Серафим Василев са натоварени със задачата да заколят едно от животните във фермата.

Първо бихме искали да получим категоричен отговор на въпроса дали наистина е било убито животно за целите на предаването или самата сцена с Калин Терзийски и Серафим Василев е инсценировка, а животното, което се вижда в последствие, е било закупено мъртво?

И после, призоваваме вас и сценаристите на предаването да обясните защо задачата е поставена точно на Калин. Писателят е известен с вегетарианския си начин на хранене и категоричния си отказ от месо на масата. Няма как у нас да не остане впечатлението, че една подобна сцена на убийство на животно от ръката на вегетарианец би била страхотна сензация, от която ще има полза за предаването.
Но дори г-н Терзийски сам да е изявил желание да участва в процеса на убийство, което несъмнено е в конфликт с неговите изказвания по темата – остават още няколко неща, които не можем да подминем.
Дотам ли падна критерият ви за морално и стойностно, че отявленото кърваво убийство на животно във Вашето предаване вече трябва да се приема за нещо нормално и „хуманно”?
Дотам ли стигна погазването на човешкото достойнство, че трябваше точно вегетарианец да участва в това убийство?

Дотолкова ли не разбирате какъв е антипедагогическият ефект от поощряване на убийство в ефир и как това води до атрофиране на вродената ни човешка емпатия и състрадание? Още повече, когато това се гледа и от деца и се представя като най-безобидно деяние?

Разбираме, че за момента консумацията на месо е норма и месната храна на масата е нещо нормално за българския зрител. Тук не желаем да наложим личното мнение на малък процент хора, а да поставим под съмнение ефекта от тази определена сцена от предаването върху зрителите. Имайки предвид, че живеем във време, в което куп нередности си проправят лесно път към „нормалния“ начин на живот на човека и възприятието му за света, убиването на животни за храна е една от редовните теми на несъгласие и дебат в публичното пространство. Само това, че няма едно мнение по въпроса и на него се обръща сериозно публично внимание, трябва да е достатъчно, за да знаем, че обществото ни не е убедено, че отнемането на живот за храна е правилно. А когато зрителят види нормализирането на убиването, което вие успяхте да покажете в този епизод, той остава спокоен, че в крайна сметка това е било така и ще бъде така винаги.

Бихме желали да знаем защо ако всъщност убийството на едно животно е нещо естествено и нормално, както предаването се постара да го представи, не бяха показани реални кадри от процеса? И защо има надпис в края, който уверява зрителя, че няма наранени животни в рамките на предаването? Ако все пак приемем, че за вас като хора, имащи огромно влияние над българския зрител, убийството е норма, защо то беше скрито? И ако закона го забранява – нямало ли се е нещо предвид, когато този закон е писан? По този начин ние не видяхме кръвта и ужасения поглед на козата, а само леко гордите и леко смутени лица на двамата мъже с ножа. Когато нещо е нормално и прието, то не се крие, дори да не е красиво.

Да кажем, че целите да покажете какъв е бил живота на село преди години. Хубаво е обаче тогава да се подчертае разликата, че днес това просто не е нужно. Че днес не само можем да живеем без да участваме в убиването на животни или да бъдем свидетели на акта, но и днес повечето хора не биха могли да прережат гърлото на животно. От друга страна, защо е нужно да се представя тази част, когато на село се е консумирало месо няколко пъти годишно и се е колело животно само по празници, а в 260 дни в годината са се спазвали християнските пости. Ако искате да показвате реалност – покажете тази, която има наистина някакъв позитивен характер на израстване и изчистване.

Много хубав беше акцента, че трябва да имаме уважение към даровете на природата и всяко живо същество, каквито са били порядките, когато дори се е казвала молитва на масата и се е благодаряло за храната… (можете да го включите по този начин, а не с убийство), но в тази конкретна сцена определено не беше изведено добре. Дали защото все пак говорим за отнемане на живот (а даровете на природата не са точно кървави) или защото актьорската игра беше неубедителна („ама нека да е хуманно“, „сега с прекършен гръбнак не усеща нищо, нали“ и „ето убихме го, за да се нахраним“ – казано от вегетарианец, който е ясно, че няма да се нахрани с животното)… Създава усещането за изкуствено, наложено и грозно инсценирано действие. Не е достатъчно да се каже в задкадров глас няколко пъти „хлебаря Серафим иска да покаже как се коли с уважение“, за да се внуши това уважение към живота.
Ние разбираме, че вие сте бизнесмени, които продуцират успешно предаване и целта му за вас е постигната. Но бихме искали да ви призовем, като млади българи, да обърнете внимание и на отговорността, която имате, като хора с влияние над зрителите си.

Ние, от БЪЛГАРСКО ВЕГЕТАРИАНСКО ОБЩЕСТВО, смятаме че е добре да прокламирате Живота, а не Смъртта!

Защото, що за „ценности“ се възпитават и какъв ще бъде техният рикошет върху нас в най-близко бъдеще?
Вярваме, че ще преосмислите позицията си и ще промените насоката на задачите си в този и в следващи формати на предаването ви.

С уважение,
Сдружение „Българско вегетарианско общество“
www.vegebg.org

Check Also

Годишно oбщо събрание на Българско вегетарианско общество – 10.09.2017

Имаме удоволствието да ви поканим на Годишното общо събрание на Българско вегетарианско общество (БВО). Събранието …

2 comments

  1. кой решава кое е убийство и кое не??????

  2. В Библията е записано “ Коли и яж“ и “ Не е скверно това което влиза в устата , а това което излиза“.Мили ми вегани веганствайте си колкото искате , но не натрапвайте на хората си различието си като други едни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *