Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ГРАДИНАРСТВО без химия > Oтглеждане на билки: ХРЯН

Oтглеждане на билки: ХРЯН

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ
За въпроси и друго виж фейсбук-група на автора ТУК.

Отварям темата за един нов начин на разделно отглеждане на билки и подправки в лехи, които са заградени с керемиди, бетонни колчета или дървени дъски, набити в земята и др., с цел да спрат агресивното разпространение на кореновите системи, като по този начин се ограничават в определените рамки и се получава една многогодишна и полезна леха.
Моят сорт хрян е наследство от дядо ми – казва, че го е пренесъл от диво състояние. Знаеше къде го има, докато не му омръзна един ден да обикаля и си го нася в градината, за което съм му много благодарен. Доста лютив и приятен е.
Подготовката на лехата е проста:
~ почиства се земята от корени и плевели и се обгражда с набити керемиди, колчета и каквото ви хрумне на поне 10-30 см дълбочина и височина;
~ намират се по-тънки корени от хрян и се засяват на около 20 см един от друг; най-сигурно е, когато вече пуснат нови стебла, тогава да се размножат – захващат се много лесно и се развъжда силно и буйно растението.
~ не обича безводие и се полива при суша;
~ листата му в млада възраст може да се използват внимателно и по малко като добавка в ястия и салати; имат консервиращи свойства;
~ корените му са много дълбоки и есенно и зимно време може да извадите целия хрян, като той отново ще избие – веднъж захванал се на дадено място, трудно ще бъде отвъден;
~ много благотворно се отразява на овошки, особено праскови, и може да се направят малки лехи в основата на дръвчетата; симбиозата между дръвчетата и хряна спира болестите по овошките – ако имате проблеми, е добре да знаете и приложите това;
~ понеже расте доста буйно и може да излезе от лехата през годините, отвъждането му става екологично и ефикасно само по следния метод: след като махнете хряна, разстилате широко поне метър парче черен или друг найлон и го заривате с пръст; другите методи не са за препоръчване, а и повярвайте ми, за хряна химикалите не са особено ефективни;
Много полезен е коренът хрян при простудни и ревматични болки: настъргва се със зехтин и сол и трае месеци в хладилника в стъклен съд. Добавя се за кисело зеле или се съхраняват плодове 5 месеца с него – има много приложения, а някъде се твърди, че има вещества в хряна, които в никое друго растение няма.

Tihomir-hrian3

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

2 comments

  1. хряна е уникално растение!
    моя род го употребява системно. като овкусител, като добавка на месни храни и рядков салати.трябва да се консумира само в прясно състояние, настърган и т.н. остане ли да престои дори в оцет и олио става горчив и нищо от уникалните му етерични съставки не отстава.
    всяка есен няколко корена цамбурваме в бидоните с кисело зеле и суровите туршии. превъзходен консервант! това намалява употребата на сол и туршиите карат до април. освен хряна, за консервант слагаме и дюлеви листа, както на дъното на бидоните така и да покриват зеленчуците.
    преди години по един повод посетих центъра за биогенни стимулатори в кв.Орландовци в София. от двора се разнасяше невероятно ухание. на тръгване попитах шефа на центъра от какво е тоя аромат и не повярвах, като каза, че мелят един камион хрян. тогава с почести бях въведен в двора и по най-примитивен начин с едни ярмомелки 5-6 жени мелеха хрян направо от камиона ;))
    няма да повярвате, че това е основната суровина за най-различни биогенни стимулатори!
    сега имам около 8кв. м. в двора на вилата перманентно с храян! като се има предвид цената по пазарите – това са едни 1000лв ;)))

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *