Breaking News

Кафе от лимец

Автор: ТИХОМИР ТРАЙКОВ

Няма такъв вкус и аромат просто! Не се шегувам. Реших да си направя на шега, но определено си струва играчката.

Изпекох около 500 гр лимец на 195 градуса с бъркане от време на време. За около половин час придоби кафяв, до тъмнокафяв цвят, но не черен. Ароматът се понесе из цялата къща – невероятно хубав, наситен аромат, между кафе и печен бадем.  Смлях го в блендера –  доста бързо стана на прах, а след като го кипнах и опитах дойде учудването ми.

За печенето – различават се следните типове и степени на изпичане на кафето, които могат да се приложат и при лимеца:

Зелени кафеени зърна, без печене. Това са сурови зърна, при нормална температура (около 25 градуса по целзий). Могат да се съхраняват в този вид до две години след обирането им.

Изсушаване (около 165 целзиеви градуса) – в тази фаза кафето наедрява и започва да губи водата, съдържаща се в зърната. Цветът е жълт.

Канелено изпичане – 195 градуса. Много светло изпичане, точно преди първото пукване. Много светло кафяви, зърната са все още кисели.

Печене по английски – 205 градуса. Умерено светлокафяви на цвят, зърната са все още кисели, но не са толкова меки. Традиционно се използват в североизточните щати на Америка. Първото пукване е момента, когато се охлаждат зърната.

Печене по американски – 210 градуса. Средно светлокафяви на цвят, традиционно за източните щати. Краят на първото пукване.

Печене по гръцки – 220 градуса. Среднокафяви на цвят, стандарт за печене на кафе в Щатите. Тук се усеща сорта на кафето.

Пълно печене по гръцки – 225 градуса. Средно тъмнокафяви зърна, мазнините леко избиват по повърхността на зърната. Вкусът е горчив. В началото на второто пукване.

Печене по виенски – 230 градуса. Умерено тъмнокафяв е цвета, с леко мазна повърхност. По-горчиви са, киселият вкус е почти премахнат. От време на време се използват за приготвянето на еспресо.

Печене по френски – 240 градуса. Тъмнокафяви зърна, с мазна повърхност, киселият вкус е се усеща съвсем леко. Кафето, изпечено по френски е подходящо за направата на еспресо.

Печене по италиански – 245 градуса. Много тъмнокафяви, най-често използваното кафе за еспресо.

Печене по испански – 250 градуса. Изключително тъмнокафяв е цветът, зърната имат много лъщяща повърхност. Кофеинът намалява с препичането.

k  kk

Лимец - печен, млян Ароматна напитка - от Лимец

Лимец - кипнат Напитка - от Лимец

Check Also

Моето любимо веган меню

от нашата любима веге вдъхновителка Флор :) https://www.instagram.com/flor2inspire/ Бързо, лесно и много вкусно! Подходяща за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *