Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ИНТЕРВЮ > Йордан Камджалов: „Вегетарианството е стандарт и става все повече стандарт“

Йордан Камджалов: „Вегетарианството е стандарт и става все повече стандарт“

Малко са хората в публичното пространство днес, които могат да излъчат особения дух на вечност и иносказателност в мисленето и светонагласата, привличайки нашето внимание още с първия ни поглед. Младият български и вече световно признат диригент Йордан Камджалов е безспорно един от тях. И като потвърждение, че не само „земни“ са стремленията и проявите му, Световният астрономически съюз и НАСА кръщават през 2014 година астероид на него в израз на признание. „Със своя интерес към астрономията той свързва света на музиката с очарованието на Вселената“ – гласи информацията в тази връзка на официалните им сайтове. Един пореден аспект от другостта на магнетичния наш диригент е и пътят на сатяграха, така да кажем (който включва и нюанса на вегетарианството като режим на хранене), избран спонтанно още в детските години от маестрото, а днес станал вече като че ли от самосебе си разбираща се част от него. Какво споделя той по темата вегетарианство прочетете в следващите редове.

А  ето ТУК и отделно интервю с Йордан Камджалов по темата България.

IMG_0527-copy
Маестро Камджалов и Genesis Orchestra | Зала България – София, 6 април 2016

Кога и как взехте за себе си решението, че вегетарианството ще бъде занапред част от личния Ви път? Какво основно Ви мотивира?
Когато бях на 14 години. Едно единствено изречение от Учителя Петър Дънов ме направи вегетарианец: „Който яде месо, непременно ще пострада.“ То е много егоистично, но… Всъщност основното е моето абсолютно изначално неприемане и непонасяне на насилието. И от другата страна идеалът. Хипер чувствителност към всеки един живот, отговорност към всичко живо и абсолютно неприемане на грубостта, а да не говорим за убийството. Всеки да прави каквото си иска, но ние не осъзнаваме собственото си варварство и собствената си безотговорност и насилие.

Неизбежно бъдеще ли е вегетарианството в развитието на планетата и на човечеството ни – какво е Вашето мнение?
Убеден съм.

Трудно ли беше в началото откъсването от традиционните навици на съвременната среда като култура на храненето?
Никак, моментално беше.

Родителите не протестираха ли? Как го посрещнаха всъщност?
Да, имаше съпротивление, но разбира се никой не можеше да промени моето решение.

Много бързо свикнаха, предполагам?
Никой не ги пита. :)

Срещал ли сте проблеми, свързани с възприемането от околните на такова едно изключение от правилото?
Единствено и само може би от някои по-близки хора в началото. Иначе не. На Запад това е нещо толкова нормално – изобщо не се обсъжда. Така че това са по-скоро едни елементарни провинциални нагласи и нямат нищо общо със света, където по-скоро обратното е нормално.

По-трудно ли Ви е като вегетарианец или веган да си осигурявате разнообразна, вкусна и питателна храна в обществения живот?
Навсякъде ми е лесно. Това не е тема в моя живот. Аз не търся, аз намирам.

Имате голямо семейство. Всички в къщи ли са вегетарианци?
Разбира се.

А как се справяте със ситуациите, когато децата са навън – на детска градина, училище…? В България е налице проблем в това отношение.
Това на Запад изобщо не съществува като тема. Такива проблеми не съществуват на Запад. В самолета, в градината – в целия свят се пита. Вегетарианството е стандарт и става все повече стандарт.

Какво ще кажете за каузата да се действа за законодателни мерки, които да позволят заведенията на бюджетна издръжка у нас, като болници и детски градини, да включат и опции за вегетариански избор в менюто си? Защото настоящите разпоредби изискват задължително присъствие на месо във всяко основно ястие почти ежедневно.
Това е абсолютно варварство. Не знам защо трябва да има такава борба изобщо. Не знам защо трябва да се причинява това нещо на българското общество, на българските майки, на българските деца. Вегетарианската храна по-скоро трябва да е нормата по тези места. И между другото, в средностатистичеките детски градини на Запад, без да са специални, храната просто е основно вегетарианска, защото с месото е много по-сложно. Така че нещата са абсолютно обратни. Има много хора, които само заради това не биха се върнали в България, както и заради задължителните ваксини. Виждаме поредна проява на насилие и е още един факт, потвърждаващ, че България е една изостанала държава като нормативност и демократичност. Въпросът е абсолютно елементарен и той съответства на елементарните условия в страната. Няма нужда да променяме света и да правим съвсем нови неща. Това са едни абсолютно ненужни борби – просто трябва най-после да си сверим часовниците. Това е абсолютно неадекватно, абсолютен деспотизъм, абсолютно недемократично… Всеки да яде каквото иска – не ме интересува, но правото на избор е закон и част от конституцията в тази държава. Това е направо нарушение на правата на човека. И като се бием в гърдите, че сме от 10 години в Европейския съюз, това е най-малкото, което може да се направи. Като за всичко копират Западния свят, нека законодателите и в това да го изкопират. Да го направят както е в Германия, например. Абсолютно елементарен казус.

През годините след 10-ти ноември знаем, че е имало не един опит да се създаде у нас действащо Вегетарианско общество като социална организация. Дочувал ли сте за тези опити и намирате ли за добър знак, че вече има работещо такова в лицето на БВО?
Чувал съм. Нека да се действа без да се прекалява. Всъщност необходимостта да има такава организация говори колко са неадекватни нещата. Ако хората имаха избор, нямаше да се налага да има едно Общество, което да се грижи за елементарни потребности на хората, бих казал. Аз за моето вегетарианство изобщо не мисля – това е нещо като да дишам въздух, нещо повече от логично за мен. И не мисля, че трябва да се налага, да се пропагандира. Това е вътрешен избор, който не подлежи на пропаганда – не може да има насилие върху хората, но и за някои неща трябва да се даде елементарна информация. В крайна сметка карнизма днес е едно статукво в храненето, което ние обслужваме абсолютно слепи и безотговорно към себе си, към хората, към животните. И изобщо не се и замисляме. Пропаганда – не, информация – да.

Интервюто взе: РАЛИЦА БЛАГОВЕСТОВА
Фотографии: АЛЕКСАНДРА ВАЛИ

Към интервю с Йордан Камджалов и по темата България.

IMG_0504-copy
Публиката в зала България – София, 6 април 2016 | Концерт на маестро Камджалов с Genesis Orchestra и хористите от „Музикална лаборатория за Човека“

Check Also

ТВ САТ КОМ // „Веганството е начин на живот“

Интервю със зам. председателя на БВО Миглена Божикова на Мариана Колева за ТВ САТ КОМ, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *