Breaking News
Home > БВО > БВО в МЕДИИТЕ > С месото хората поглъщат и ужаса, изпитан от животното, когато е било убито!

С месото хората поглъщат и ужаса, изпитан от животното, когато е било убито!

Автор: Хенриета ГЕОРГИЕВА
Интервю с Миглена Божикова за
в-к „Марица“  от 1 октомври 2016

С месото хората поглъщат и ужаса, изпитан от убитото животно. Яжте луканка от цвекло, домати и ядки, като истинска е, казва пловдивчанката Миглена Божикова.

„Ние сме това, което ядем.“ Абсолютна илюстрация на древната мъдрост е Миглена Божикова. Крехката дама излъчва удивително спокойствие и духовност. Обяснението е просто – Миглена е вегетарианка от 25 години и веган от 9. Което означава, че от 9 години не е слагала в устата си не само никакво месо, но и яйца и мляко.  Категорична е, че вегетарианството не е само начин на хранене, който е по-здравословен от традиционния, но е и емоция и кауза – начин да спасим планетата от разхищение на енергия и водни ресурси.

КАКВО ЯДАТ
„Вегетарианецът не яде никакво месо, дори риба и морски деликатеси, защото става въпрос за живи организми. Веганът не яде яйца и мляко и производните им – сирене, кашкавал. Суровоядството е веганство, което изключва термична обработка на храната.“

„Вегетарианството и веганството ми дават спокойствие на ума. Феноменът има научно обяснение –  с месото хората поглъщат и ужаса, изпитан от животното, когато е било убито.“ Това  разказва пловдивчанката, която е лектор и  зам.-председател на Българското вегетарианско общество. Милиони вегетарианци по света отбелязват празника си на 1 октомври.
И у нас зелената диета отдавна не е екзотика, а начин на мислене, хранене, житейска кауза за над 300 хиляди българи. Мотивите са различни – здравословни, етични, екологични.
Миглена е професионален музикант, завършила е Музикалната академия в Пловдив. Работи в библиотеката на академията. Убедена е, че хората на изкуството по-лесно навлизат в сферата на вегетарианството, те просто обичат експеримента.
Месните вкусотии не я изкушават, не ги възприема като храна. Все едно гледам тухла, мирисът на свинско и телешко ми е неприятен, обяснява Миглена. Дори за хора, свикнали с вкуса на месото, няма проблем да хапват здравословна  чисто растителна храна. Витамини и минерали – магнезий, витамин В12, витамин Д, можем да си набавяме без никакъв проблем и при вегетарианска диета. Сейтан, темпе, соева кайма наподобяват месо. От бадеми, лешници, слънчоглед се правят чудесни айряни. Така любимите вкусове могат да присъстват на трапезата ни  в растителен вариант.
Вегетарианският режим не те прави отшелник, обяснява Миглена, която е отличен кулинар, фен на гурмето. Обича експерименти с вкуснотии. Любим е веганският таратор от смлени орехови и слънчогледови ядки, лимон, чесънче и копър. Нарича вкуса божествен, при това не натежава на стомаха.
Изключителен деликатес е веганската луканка, в която вместо месо има сушено цвекло, домати, ядки, подправки. Това обаче не могат да познаят дори ценители на дивечовото месо.
Любими на Миглена са суровоядските торти, които вече се предлагат на доста места и в Пловдив. Блатът е от ядки с намачкани фурми, кремът е от разбити кашу, бадеми, плодове, мента, заливката – от шоколад или карамел.
Няма  проблем да свикнем с новото хранене, вместо пържола ще си изпечем вкусни кюфтенца от нахут, леща, картофи. Просто заменяме едни продукти с други, обяснява Миглена.  Така снабдяваме тялото си с жизненоважните съставки – аминокиселини, витамини, протеини, минерали,  без да консумираме месо. В момента има огромно изобилие на плодове, зеленчуци, зърнени, бобови храни, сусам за протеини, калций от зеленолистните растения.

ПРОЧУТИТЕ
Много известни мъже и жени в България са вегетарианци: художникът Владимир Димитров – Майстора, попдивите Лили Иванова и Йорданка Христова, княгиня Калина, политикът Иван Костов, дипломатът Едвин Сугарев.
Сред световните имена са: Кристи Бринкли, манекенка и актриса; писателят Бил Пърл, четирикратен носител на титлата „Мистър Вселена”; актьорите Брад Пит и Дъстин Хофман, кънтри звездата Шаная Туейн, Джордж Харисън и Пол Маккартни, Памела Андерсън.
Сред прочутите вегетарианци в историята на човечеството са: Буда, Лао Дзъ, Конфуций, Христос, Питагор, Платон, Плутарх, Джордж Бърнард Шоу, Махатма Ганди, Леонардо да Винчи, Алберт Айнщайн.

Вегетарианецът не само е по-здрав, но и по-жизнен, по-лек. По-лесно се справя с вируси и настинки. Вегетарианският начин на хранене лекува дори ракови заболявания, смятани за неизлечими, доказват изследвания на Университета на Британска Колумбия, Канада.  Зелената диета е спасила Миглена от дузина наследствени  здравословни проблеми –  стомашни, сърдечни,  игра на кръвното.
Поглъщането на растителна храна се отразява много добре на хормоните, сексуалната активност, потентността. Напук на мъжете, които смятат, че им трябва месо, за да бъдат във върхова сексуална форма, Миглена цитира научни светила: тежката храна по-скоро забавя функциите на организма, включително сексуалните.
Има растителни храни, познати от древността, които са силно ароматни и действат като афродизиаци. С един хубав фреш или зелен сок от подходящи продукти и семена, които активират сексуалните функции, ще изпитаме истинска любовна нирвана, и то продължително време. Можем да ползваме стрит карамфил, сусамено семе, авокадо, листенца мента, ароматни семена като кардамон. Приемът му от мъжете довежда до подобряване на половия живот в случаи на проблеми с ерекцията, подправката повишава либидото и предотвратява преждевременната еякулация. Има изпитани арабски рецепти с кардамон, както и рецепти на индийски и китайски императори, известни с невероятната си потентност, споделя  Божикова.
В Индия броят на вегетарианците е най-голям – 42 процента от населението. Манджите им са невероятно вкусни,  разказва Миглена, която е прекарала месец в подножието на Хималаите. Поставяли храната в съдове от листа, които след употреба се използвали за храна на животните. Навсякъде по улиците пък имало самоски – това са кифлички, пълнена със запечени зеленчуци, картофки, люти подправки. Вече се прави и в България на много места, в индийски ресторанти и заведения.
И най-бедните индийци излъчват удивително спокойствие, заради растителната храна. Те са щастливи, мили, усмихнати, независимо от имуществото, не са вкопчени в материалните неща като нас, казва Миглена. Още помни вкуса на запържените тестени сладки със сиропиран пълнеж, подобни на понички. Както и изключително вкусните тънките питки чапати – само от брашно и вода. Лепели ги на огромни гърнета с жарава под тях. Готовите чапати се отлепват и падат долу, горещи и вкусни. В Индия се хранят само с пръсти, смятат, че по-чисто от ръката няма, разказва пловдивчанката.

300 000 НА ЗЕЛЕНО
Вегетарианци, вегани и суровоядци в България са около 300 000. Обществото им има интернет списание Зелени акценти с много полезни съвети и информация. С най-сериозни прояви са Веганският национален фестивал във Варна и пловдивският Здравей, здраве. В Пловдив вече има три големи вегетариански заведения.“

miglena-marica

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *