Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > Оливия Уайлд

Оливия Уайлд

Автор: Ралица БЛАГОВЕСТОВА
Публикувано в: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 16/2014 (изтегли броя в pdf-формат)

Оливия Джейн Кубърн (Уайлд) е американска актриса, родена в Ню Йорк (САЩ) през 1984 г. – в семейство на потомствени писатели и журналисти. Баща й Андрю, чичовците й Александър и Патрик са журналисти, майка й Лесли освен това е и продуцент на телевизионното предаване “60 минути”, леля й Сара е писателка, а дядо й Клод е знаменит ирландски новелист и журналист. Още в прогимназията Оливия избира за свое артистично име фамилията Уайлд (от Оскар Уайлд, който също е ирландец) в чест на писателския корен на рода й. Когато семейството й се премества в Дъблин, тя записва школа по актьорско майсторство.
От 2003 г. насам участва в множество телевизионни и филмови проекти, сред които са сериалите “Ориндж каунти” и “Д-р Хаус”, както и хитовите фантастични екшъни “Торн: Заветът” (2010) с Джеф Бриджис, “Дилъри на време” (2011) с Джъстин Тимбърлейн, “Каубои и извънземни” (2011) с Харисън Форд. През 2013 г. се сгодява за актьора Джейсън Судейкис и през април тази година им се ражда син – Отис Александър.
Оливия Уайлд е вегетарианка от 12-годишна. Когато снима филмът Butter (излязъл 2012 г.), се запознава с Алисия Силвърстоун, която също е част от актьорския състав и е веган. По време на снимките се оказва доста сложно снабдяването с вегетариански ястия, тъй като местните (в Луизиана) поставят под въпрос дори патриотизма ти, ако не хапваш от тяхното свинско. Тогава Алисия спасява положението като готви рецепти от книгата си “The Kind Diet: A Simple Guide to Feeling Great”. Така Алисия помага на Оливия да стане също веган. По повод на преживяванията си по пътя на веганството Оливия споделя: “Да си веган не всякога е лесно и достъпно начинание, но това е начин на живот и ми помага като човек да се чувствам наистина добре, както и физически да изглеждам по-добре. Кожата ми се освежи и енергията ми се повиши.”
През 2010 г. Уайлд е избрана от PETA за Най-сексапилна вегетарианка на годината сред популярните личности. Оливия освен това е активист и част от управителния съвет на организацията “Артисти за Мир и Справедливост”, чиято основна дейност е да подпомага образованието и здравното обслужване на деца от бедните прослойки на Хаити и в Южна Калифорния. През 2013 г. тя се появява и във видео от кампанията на Гучи “Камбанен звън за промяна”, чиято цел е набирането на средства и повишаване на информираността във връзка с проблемите на жените по света по отношение на образование, здраве и справедливост.

Olivia-Wilde

ОЛИВИЯ УАЙЛД за веганството

“Освен желанието ми да бойкотирам промишленото изтезаване на животните, аз се чувствам и някак по-щастлива с растителния режим на хранене, а сигурно и едно хиляда пъти по-енергична.”

1330909

Check Also

Kето-торта. Защо не?!

„Започнаха да идват майки на деца с алергии и непоносимости, които искаха торти без глутен, без мляко или захар, без различни съставки“, спомня си Ели. Тя променя добре известните ѝ рецепти като заменя стандартното бяло брашно с друго, а краве млякото – с бадемово. Започва да използва фурми и други подсладители. Тъкмо решила, че е на прав път, и ето ти още един скок... При нея дошло момиче със здравословен проблем. Искала торта със стевия и кокосово брашно. Получила прекрасна, фина и полезна торта – първото ѝ кето-тирамису!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *