Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА > ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА на подправките в АЮРВЕДА

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА на подправките в АЮРВЕДА

Автор: КЛАУДИЯ УОРД
Източник: www.indianshopsokoni.blogspot.com
Публикувано в: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 16/2014 (изтегли броя в pdf-формат)

Използвайте изобилие от подправки и билки в готвенето. Те са сърцето и душата на вашата кухня, не само защото могат да превърнат едно обикновено ястие в наслада за вкусовите рецептори, но и защото притежават силни лечебни свойства. Имат високо съдържание на антиоксиданти, предпазват от рак, намаляват холестерола и кръвната захар, подобряват паметта, изчистват токсините, подобряват храносмилането и още повече – те са неустоими, защото добавят вкус и цвят към храната ни. Поръсете малко прясно смлян черен пипер на салатата си и това ще ви помогне за по-лесното усвояване на хранителните вещества. A щипка куркума във вашата супа добавя не само цвят, но и работи като отличен антиоксидант. Комбинирани в правилните пропорции, подправките внасят своето комплексно действие в ежедневното хранене. Те са ключът към укрепване на Агни – храносмилателния огън, метаболизма.

ЧЕРЕН ПИПЕР
Пиперът помага за преноса на хранителни вещества към мозъка. Тъй като мозъкът съдържа над 50% мазнини, той се подхранва от висококачествени мазнини. Прясно смлян пипер задушен със зехтин или гий се препоръчва за подхранване на мозъка. Пиперът е силен стимулант на храносмилателната система, обаче има много силно загряващо действие и не влияе добре на Пита, затова трябва да се ползва с мярка. Пиперът помага при стомашни проблеми и неговата основна съставка пиперин подсилва имунитета, функциите на сърцето и бъбреците.

КУРКУМА
Златната подправка на Изтока носи красота, добро здраве и късмет на тези, които я ползват. Активната съставка куркумин в куркумата е противовъзпалителна и многообещаваща, защото възпалението и окислението са причина за много болести като Алцхаймер, Паркинсон и някои видове рак. Разпространението на Алцхаймер и някои видове рак имат най-нисък процент в Индия сравнено с целия свят. Куркумата блокира разрастването на кожния рак и инхибира разпространението на рака на гърдата и белия дроб. Едно изследване от 2004 г. показало, че добавянето на куркумин към Таксол (често предписван хомеопатичен медикамент против рак на гърдата) подсилва действието на лекарството като прави терапията по-малко токсична и по-мощна. В Индия куркумата се смесва с горещо мляко за укрепване на костите и лечение на травми. Последни проучвания посочват ролята на куркума за намаляване на мазнините и действието на подправката като антиоксидант в забавяне на стареенето. Използването на куркума с черен пипер увеличава силата си 2000%.

Turmeric root and powder on white background

още за КУРКУМАТА от www.kulinarno.bg

Куркумата е антисептична и е естествен антибиотик. С нея успешно се лекуват рани, като поръсените кървави ожулвания хващат по-бързо коричка и не оставят белези. Може да се използва и за заличаване на стари белези. При диабетиците понижава нивото на кръвната захар, затова може да се приема профилактично и от хора, които не страдат от болестта, но обичат да си хапват сладкиши и десерти. Куркумата пречиства кръвта и подпомага работата на черния дроб. След лечение с антибиотици, тежък стрес, претърпяни оперативни интервенции, за да се възстановят ензимите в тялото е добре всеки ден да се пие айран с куркума – в 200 мл. разбито кисело мляко с вода се слагат 3-4 щипки от подправката.

kardamon

КАРДАМОН
Древните гърци, римляни, араби и египтяни са използвали много често тази подправка, за която е установено, че е афродизиак и е използвана широко за приготвяне на любовни елексири. Прибавен към мляко, кардамонът неутрализира слузообразуващите му свойства и детоксикира кофеина в кафето. Служи също за прочистване на синусите, стимулира правилната работа на сърцето и ума.

КОРИАНДЪР
Това е подправката с най-силно охлаждащо действие от всички. Значително подобряват храносмилането. Зърната от кориандър помагат за усвояването на други подправки. Те стимулират секрецията на инсулин и по-ниски нива на кръвната захар, имат противовъзпалителни и понижаващи холестерола свойства.

kimion-kupa

КИМИОН
Кимионът е ароматна, затягаща подправка, която много помага на храносмилателната система, чисти организма от токсини и се ползва за стимулатор на половите органи. Кимионът рядко се ползва в Западната билкова медицина, изместен от кима, който има много подобни свойства. Въпреки това, широко се използва в Индия, където се смята, че улеснява усвояването на други подправки и подобрява функцията на черния дроб. Кимионът се ползва за лечение при газове, киселини, подуване на корема, болки в стомаха и успокояване на чревния тракт. Също за лечение на безсъние, настинки, треска и увеличава произвеждането на мляко в млечните жлези на кърмещи майки. Има и силни антиоксидантни и противоракови свойства.

СМИНДУХ
Семената от сминдух горят мазнините и подобряват абсорбирането на хранителни вещества. Намаляват кръвната захар и точно затова много помагат при диабет тип 2. Tе са полезни за разтварянето на мазнини в черния дроб. Пресните листа от сминдух са натурална и природна супер-храна заради благоприятното си влияние при метаболизма на мазнините, здравето на костите, регулиране на кръвната захар, а също и поради техните свойства за борба с рака. Сминдухът често се използва като тоник и антикоагулант. Помага за облекчаване на храносмилателни разстройства. Стимулира изхождането, поради високото си съдържание на целулоза. Използва се и за проблеми с косата, като плешивост или преждевременно побеляване.

ИНДИЙСКО ОРЕХЧЕ
Подобрява абсорбирането на хранителни вещества, най-вече в тънките черва, и се препоръчва за незадържане на урината. Това е една от най-добрите подправки за успокояването на съзнанието и ума. Отлично средство при разстроен стомах – дори съвсем малко да се настърже от едно орехче, успокоява стомаха изключително бързо. То има халюциногенни свойства, затова го приемайте наистина в умерени количества.

ДЖИНДЖИФИЛ
Ефективно средство срещу слабо кръвообращение, кашлица, настинки, грип, артрит, главоболие, сърдечни заболявания и лошо храносмилане. Известно е, че облекчава гадене, повръщане и морска болест. Джинджифилът също е мощен антиоксидант и противораково средство, може дори да помогне за лечение на Алцхаймер. Той съдържа мощни противовъзпалителни съединения, наречени гингероли. Смята се, че тези вещества намаляват болката при хора, страдащи от остео- или ревматоиден артрит и подобряват тяхната подвижност, когато консумират джинджифил редовно. Опитайте да дъвчете парченце пресен джинджифил или да пиете чай като настържете малко.

КАНЕЛА
Канелата регулира кръвната захар и триглицеридите, подобрява когнитивните функции и паметта. Предотвратява хъркането. Активните й съставки не се унищожават от топлината. Изследвания доказват, че само половин ч.л. на ден може да понижи LDL–холестерола. Канелата има регулиращ ефект върху кръвната захар, който я прави много полезна за хора с диабет тип 2. В някои изследвания показва забележителни резултати в борбата с гъбични инфекции. Друго изследване доказва, че канелата редуцира разпространението на левкимията и лимфонмните ракови клетки. В проучване на Копенхагенския университет на пациентите е давано по половин лъжичка канела с една лъжичка мед всяка сутрин преди закуска и се оказало, че лечението с канела значително облекчава артритните болки след една седмица, а след месец движението става безболезнено.

КАРАМФИЛ
Карамфилът е особено ефективна подправка при подпомагането на Агни (огъня на храносмилането и обмяната на веществата: Аюрведа). Той не вреди на Питта. Това е силен афродизиак и дезинфекцира лимфните възли. Той има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и може да попречи на всякакви токсични външни фактори да тровят тялото, както и да намали вероятността от поява на рак по храносмилателния тракт.

РЕЗЕНЕ
Резенето е подправка с охлаждащо действие. Според Аюрведа, резенето е изключително полезно за храносмилането. Резенето премахва и отстранява слуз и мазнини от храносмилателния тракт и е природен и натурален апетайзър. В Индия дъвченето на няколко семена от резене след ядене, е много често срещано явление. Помага при газове, лошо храносмилане, лениви черва и слабо храносмилане при подрастващи и деца. Успокоява нервите и предотвратява стресови състояния.

ШАФРАН
Известна като афродизиак подправката шафран укрепва цялото тяло, има особено силен ефект върху репродуктивните органи и е била използвана за подобряване на плодовитостта. Добре е да се използва по време на менопаузата и при проблеми с менструацията. Прочиства кръвта, подобрява кръвооросяването и подържа нормалната функция на женската репродуктивна система, както и метаболизма в човешкия организъм. Регулира черният дроб и далака. Помага при астматични състояния и бронхиални и белодробни проблеми, намалява възпаленията и укрепва сърцето.shafran

Check Also

ядливи цветя

10 ядливи цветя с потенциални здравословни ползи

Класическа и вечна традиция е вазата с цветя по средата на масата (която ние предпочитаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *