Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Преди потопа – последен шанс
преди потопа

Преди потопа – последен шанс

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА
Редакция: РАЛИЦА БЛАГОВЕСТОВА

Неотдавна, на 30-ти октомври, National Geographic пусна в световен ефир премиерата на документалния филм “Преди потопа” на режисьора Фишър Стивънс и продуцентите Леонардо ди Каприо, Джеймс Пакър и Брент Ратнър. Филмът имаше огромен отзвук в медийното пространство и видимо предизвика значителен интерес у хората по света. Темата е промяната на климата в катастрофални измерения и нуждата от спешни мерки за предотвратяване на глобална катастрофа.

Разказвачът Леонардо Ди Каприо обикаля различни части на света и изследва човешкия отпечатък върху климата, говори със специалисти, учени, обикновени фермери, статистици и влиятелни политически фигури, които биха могли да съдействат за световни мерки, които да предотвратят екологичната катастрофа, към която сме се запътили. Лео убедително посочва като основната причина за топене на ледената антрактическа шапка добива на изкопаеми горива, по-специално нефт, и че колкото и очевидно да е за еколозите и учените това, те все още се борят с антипропагандата, която подкупно се води от най-богатите петролни магнати. Глобалното затопляне усилено бива отричано от лобистите в американското правителство. Споменават се като фактори и свъхпроизводството в Китай, което е причина за изпускането на огромни количества въглероден диоксид в атмосферата; добивът на въглища в Индия; добивът на палмово масло, заради който се изсичат хиляди декари гори; животновъдството и консумацията на говеждо месо, обезлесяващи огромни площи за фуражи, но освен това и масивен генератор на метан, изпускан в атмосферата… Говори се също за наводненията в резултат от покачането на нивото на водата в различни части на света; прогнозите за изчезване на живота в океана, заради прекаленото замърсяване на водите и т.н.

В края на филмовото си послание Лео обобщава различните методи, които можем да прилагаме, за да забавим разрушаването на планетата, което сме пуснали в ход, и да обърнем с общи усилия процеса. Една основна крачка е преминаването към „зелени“ технологии за производство на енергия и драстичното намаляване до пълно прекратяване на добива на нефт и природни изкопаеми. Нещо, което се оказва изключително лесно, евтино и достъпно. Разбира се, точно това е и причината да не се работи в тази посока, защото соларната и вятърна енергия не биха носили милиарди на хората, които са сложили ръка на добива на нефт.

Научени сме да вярваме, че обикновеният човек няма силата да промени света към по-добро. Че сме управлявани от корумпирано малцинство хора, от тайно съсловие на невидими господари, които дърпат конците на обществото и всичко зависи от тях. Хлябът на масата ни зависи от тях, вида на храната в потребителската ни кошница зависи от тях, транспортът ни зависи от тях, електричеството ни зависи от тях, планетата ни зависи от тях. Но истината е, че в крайна сметка те са просто търговци, които успешно манипулират клиентите си. Обикновеният човек се е поддал на манипулацията и се чувства безсилен пред бедствията, които го грозят и застигат, без да осъзнава, че той самият ги причинява. Ако всеки днес реши, че няма да взима участие в разрушаването на планетата, че ще се информира качествено и ще промени навиците си, ще работи за промяна на наложените ни правила, ще прави всеки ден крачка към по-добрия свят, че няма да бъде подчинен и манипулиран купувач, а хитър, информиран и отговорен жител на планетата, никой егоцентричен търговец – от най-дребния до най-големия, няма да има власт над обществото ни.

Точно това показва „Преди потопа“. Имаме съвсем малко време да започнем да правим информирани избори и да опазим дома си – планетата Земя. Твърде дълго време човекът отрича, че с начина си на живот работи срещу себе си и шанса си да живее още дълго на Земята, заедно с всички други красиви и ценни създания. Днес е последният ни шанс да спасим дома си. Нека го използваме. Go green!

Check Also

веган веганизъм първи стъпки във веганството

Първи стъпки във веганството: ЕТИКА

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА Веганството е начин на живот и разбиране за света, което печели все …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *