Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Първи стъпки във веганството: Понятиетието веган
веган веганизъм първи стъпки във веганството

Първи стъпки във веганството: Понятиетието веган

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА

Веганството е начин на живот и разбиране за света, което печели все повече поддръжници в световен мащаб. Много хора се информират за произхода и начина на производство на различни продукти, които купуват, замислят се за последиците от определени техни действия, развиват у себе си чувство на отговорност към тялото си, към животните, към хората по цял свят, към планетата. И това ги мотивира да променят изборите си на храна, дрехи, аксесоари, козметика, забавления и много други неща по начин, който да бъде във възможно най-минимален ущърб на хора, животни и околната среда.

vegetarian-main_0
Ако искаме да предприемем тази крачка, е добре първо да вникнем в същността на веганството, какви са ползите и негативите от него, с какво трябва да внимаваме да не навредим на себе си или на някой друг, какви са трудностите, които най-вероятно ще срещнем и така да направим един наистина информиран избор. В тази поредица от статии ще говорим за най-важните неща, които всеки новобранец веган е хубаво да има предвид.

Какво означава веганство?

„Веганство е философия и начин на живот, който се стреми да изключва, до колкото е възможно и приложимо, всички форми на експлоатация и жестокост към животни за храна, дрехи и други цели.“ – официална дефиниция на думата „веганство“, приложена в устава на Веганското Общество (Англия) през 1979г.

На пръв поглед общоприетото разбиране за веганство изглежда много кратко и просто – веган е човек, който не консумира животински продукти. Това е важна част от понятието веган, но определено то не се ограничава до нея. Погрешно е да разглеждаме веганството като едностранен избор, то е комплексна философия на живот и разбиране за света, като основен негов мотив е етикатаЕтичното отношение към животинските видове е главната причина веганството да се оформи като начин на живот. Разбира се, то има още много други страни и ползи, които разширяват етиката и са във взаимовръзка с нея. Това са здраве, екология, духовност, съпричастност, любов, състрадание, отговорност, загриженост, стремеж към осъзнаване на личностно ниво, а също и стремеж към единство на масово ниво, живот като висша ценност и много други. Всеки има правото да определя веганството лично за себе си по начин, който най-добре пасва с неговите представи за етика, но тя винаги лежи в основата на веганството по принцип. Да казваме, че веган е просто човек, който не яде месо, мляко и яйца, е все едно да кажем, че лекар е човек, който работи с пациенти – определението покрива само една част от смисъла на понятието.

copains_800

Защо избираме да станем вегани?

Повечето хора се обръщат към веганството, защото научават откъде идват продуктите, които употребяват в ежедневието си и разбират, че производството им коства щети, с които те не могат да се примирят. Веганството е начин да живеем възможно най-състрадателно към съществата, които нямат глас, а също и най-природосъобразно. Когато научим за жестокия начин, по който са отглеждани и убивани прасета, телета, кокошки, морски животни и други такива за нашите вкусови усещания; когато видим кадри на новородено теле, което е отделено от майка си и е убито, защото е ненужно, а нейното мляко е ценен продукт и това е единствената причина то да бъде родено; когато осъзнаем болката на живота зад решетки на животните в зоопарковете; когато видим истинската тъга в очите на бездомните кучета и разберем, че тя не е по-различна от човешката; когато видим как се одират кожите на телета, за да може ние да носим красиви обувки и да обличаме скъпи дрехи; когато видим как козметиката ни е тествана върху невинни същества; когато осъзнаем, че в нашето общество животът на тези, които не са хора, не струва нищо – те са просто експериментални кукли, продукт, суровина… Тогава взимаме решението да станем вегани! Ако задълбаем още повече, научаваме за горите, които се изсичат, за да се засажда храна за индустриалното отглеждане на животни; за еко щетите от животновъдството, което е номер 1 замърсител на въздуха днес; за глада в страните от третия свят, който може да бъде прекратен с прекъсването на дейността на животновъдството; за здравословните ползи от въздържането от консумация на месо, мляко, сирена, яйца и други животински продукти и изобщо правим връзката между консуматорството, на което сме научени и щетите, които човечеството нанася на животните, на планетата и в крайна сметка на себе си. Взимайки решението да стане веган, човек поема отговорността си на най-интелигенстното животно, което има силата да разруши планетата или да я спаси.

Как да разберем вганството по-пълноценно?

Има редица автори, които пишат по темата, много документални филми, също и блогъри, които снимат полезни видеа относно всички аспекти на веганството – етика, здраве, активизъм, духовност и др. Много научни статии подкрепят доводите, че изцяло растителната диета е съвместима с човешкия организъм. Ако искаме да направим осъзнат избор, което всъщност е и основната идея на този начин на живот, трябва да четем възможно най-много, да гледаме възможно най-много документални филми и полезни видеа, да си задаваме въпроси и да търсим отговорите им.

Най-добрата реч, която ще чуете
– Лекция за веганството на Гари Юровски
Cowspiracy
– Документален филм за най-вредната за околната среда индустрия
Forks Over Knives
– Документален филм за щетите, които животинската храна ни причинява
Earthlinghs
– Документален филм за жестокото отношение на човека към животните

Най-важното е да научим себе си и хората около нас да разбират веганството като цялостен поглед върху живота.
Ако искаме просто да изключим животинските продукти от менюто си, за да се храним здравословно – това ще бъде избор на растителна диета. Можем да наречем хората, които го правят, растителноядни, постници или въздържатели от животински храни. И в трите случая ще говорим за избор на хранене, но той не е еквивалентен на избора да отречем насилието във всичките му форми, да бъдем душевно и физически здрави, да се грижим за животните и околната среда. Ако искаме да вплетем всички тези идеологии в една, ще наречем себе си вегани (или вегетарианци).

2a82182e8933effffe17fd2c8b62c02fВ следващата статия „Първи стъпки във веганството“ ще говорим за ролята и значението на етиката в живота на един веган.

Check Also

Положителните страни на вегетарианството – блиц интервюта (4)

По идея на приятелите ни от „Здрав живот“ и „Другата реалност“ решихме да направим обща …

3 comments

  1. Димитър Паев

    Всичко това е правилно и прекрасно. Но…, коя орга изация в България е изразител на идеите на веганизма? Българският Вегански Съюз е сбирщина от ниско интелигентни, едностранчиво ерудирани заядливи пичлемета, лишени от възможността за логическо мислене.

  2. Кой е написал тази Прекрасна статия :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *