Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ГРАДИНАРСТВО без химия > ЕСТЕСТВЕНО ТОРЕНЕ НА ГРАДИНАТА

ЕСТЕСТВЕНО ТОРЕНЕ НА ГРАДИНАТА

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ
За въпроси и друго виж фейсбук-група на автора ТУК.

Съществуват няколко вида торене, което е напълно безопасно за нас и самите растения и ги снабдява с абсолютно всички вещества, които са им необходими.

1. Ферментирала птича тор.

Към не угнила, а прясна тор от птици се добавя вода докато стане хомогенна смес – не прекалено гъста. Съотношението е едно към три тор към вода и се бърка лесно с дървен кол, който си стои вътре. Необходимо е да се избере проветриво място и да се остави поне няколко дни, за да ферментира. След около 10 дни е готова за ползване, а може да стои и повече време като само да се взима по малко и когато поливате, добавяте по няколко канчета на всеки ред от засажденията си. Прави се веднъж или два пъти годишно, повече от това не е необходимо. Желателно е да се добавя в началния растеж на растенията. При поставяне на торта, миризмата е лоша, но след няколко часа изчезва. Този вид торене снабдява растенията с много азот, фосфор и други полезни за тях вещества.
Изчаквайте необходимото време, тъй като ако торта не е добре ферментирала, има опасност да изгори растенията, поради високото съдържание на азот.

TihomirT-4

2. Ферментирала тор от коприва и други растения.

Коприва и вода се слагат в съда за ферментиране в съотношение едно към три като може да се добавя невен и други растения, които оказват добро действие върху посевите. Оставя се така да ферментира за около две седмици и после се полива с лейка върху растенията или с кофа и метличка се ръси като листна тор, а може да добавя и при поливането. Освен, че подхранва растенията, копривената настойка ги пази и от вредители и мани. Действието на тази тор е комплексна и затова е много необходима за всяка градина. Миризмата е лоша, но бързо изчезва.

3. Компост.

Всичко от домакинството и стопанството, като битови отпадъци, плевели, шума, листа, изпражнения на животни – изобщо всичко органично се събира и поставя в сандъци на двора или други подобни пособия и се чака от една до три години да угние добре. Процесът се ускорява с добавяне на калифорнийски червеи и редовни поливки с вода и подхранване. Полученият компост може да бъде смесван с пръст и пясък и да служи за разсадите. Или в съотношение три-едно-едно от пръст-пясък-компост да се разхвърля в градината, да се ръси на лехи с поникващи семенца против напукване на почвата или просто за подхранване и облагородяване на земеделската земя.

4. Пепел от изгорели дърва.

Който ползва дърва за огрев или друго, може да оползотворява и пепелта им. Тя съдържа много хранителни елементи, но най-много калий – около 10%. Ето защо дървесната пепел може да се използва за наторяване и да замести калиевия тор. В нея има и редица микроелементи – бор, манган и др. Освен това съдържа и калций (вар), заради което трябва да се внимава – ако се тори прекалено почвата, може се да създаде прекалено алкална среда, което не е хубаво за някои растения.
Освен че подхранва, пепелта пази и от вредители. След дъжд се поставя в чорап и се „опушват“ растенията или се ръси по почвата, което спира и прогонва охлювите и много други вредители.

Tihomir-61

5. Пясък.

В много глинести почви е добре освен останалите торове да се добавя и пясък. Това предотвратява спичането, почвата става по-рехава и по-добра за растенията – особено кореноплодните като морков, лук и други, обичащи по-песъчливи почви.

6. Железни стружки или дребни парченца желязо, малки пирончета.

Понякога при определени овошки и растения се забелязва жълтеене на листата. Това обикновено е знак за недостиг на желязо. Често явление е при прасковата и недостигът се нарича хлороза. Най-лесно е да намерите железни стружки и да ги разпилявате по почвата около ствола на дръвчето. Не след дълго балансът е възобновен, и то съвсем екологично и безобидно – желязото се разгражда и постъпва в почвата по естествен начин.
С описаните методи на торене се доближаваме много до естествените природни процеси на плодородието. Става излишна употреба на изкуствени торове, които съдържат хлор и всевъзможни вредни съединения, буквално отравящи почвата. Когато тя е жива, чиста и следва присъщите си процеси, плодородието е неизбежно и дългосрочно – иначе с времето се получава обратен ефект.

Tihomir-59

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *