Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > САМЮЪЛ ДЖАКСЪН стана веган, за да “живее вечно”

САМЮЪЛ ДЖАКСЪН стана веган, за да “живее вечно”

Автор: Евелина ЧАКЪРОВА
Публикувано в: ЗЕЛЕНИ АКЦЕНТИ 16/2014 (изтегли броя в pdf-формат)

Роденият във Вашингтон през месец декември 1948 г. популярен американски актьор Самюъл Лирой Джаксън се присъедини към все по-увеличаващия се списък на знаменитостите, променили начина си на хранене, избирайки да изключат всички животински продукти от менюто си.
Той израства в четвъртия по големина град в щата Тенеси – Чатануга, където е отгледан от майка си и нейното семейство. Самюъл успява да види само на едва два пъти баща си, който живее отделно и умира от алкохолизъм. Като малък страда от заекване, което преодолява като развива афинитет към псувните. В младежките си години се занимава активно с движението на чернокожите ученици.
Джаксън завършва колежа Морхаус в Атланта (Джорджия) през 1972 г., където първоначално се записва да следва морска биология, но по-късно пренасочва интереса си към актьорската професия. За да посещава театрални класове се налага да ходи в колеж Спелман, където среща бъдещата си съпруга – актрисата ЛаТаня Ричардсън. Те сключват брак през 1980 г., а две години по-късно се ражда дъщеря им Зоуи.
След колежа Самюъл започва да изнася със своята трупа представления в Ню Йорк. По това време има късмета да се запознае с актьора Морган Фрийман, с когото стават близки приятели, и с бъдещия режисьор Спайк Лий, който го кани да участва в първите му филми. Самюъл получава второстепенни роли в някои от най-известните филми на 90-те – “Добри момчета”, “Треска в джунглата”, “Джурасик парк” и “Истински роман”, но пробив в кариерата си бележи с втория филм на режисьора Куентин Тарантино – “Криминале”, където играе ролята на Джулс, редом до Джон Траволта, Ума Търман, Брус Уилис и др. Тази роля носи на Джаксън номинация за „Оскар“ за най-добра поддържаща мъжка роля и награда БАФТА за най-добър актьор в поддържаща роля (1995).
Три години по-късно Джаксън печели награда “Сребърна мечка“ за най-добър актьор във филма “Джаки Браун”. Участва в още много други големи холивудски продукции, някои от които са “Умирай трудно 3“ (1995), „Междузвездни войни: Епизод 1 – Невидима заплаха“ (1999), “Трите хикса 2: Следващо ниво“ (2005), “Железният човек“ (2008), “Капитан Америка: Първият отмъстител“ (2011) и “Робокоп“ (2014). Самюъл Джаксън е и основна част от филмовата вселена на Марвел, като е имал роли в шест от филмите по комикси, създадени от компанията.

Avengers-wallpaper-2-Nick-Fury
Макар, че в своята кариера актьорът е бил изяждан както от динозавър, така и от акула, през август миналата година (2013) той решава да изключи всички храни с животински произход от менюто си. Откакто променя начина си на хранене и става веган, Самюъл се чувства и изглежда по-добре от всякога: “Чувствам се страхотно. Имам много повече енергия отколкото имах преди. Спя по-добре. Харесва ми, че изглеждам по-добре в дрехите си. Не страдам толкова много от спазми и схващания. Правя упражненията си по-добре. Мисля, че циркулацията на кръвта ми се подобри”, признава 65-годишният актьор.
На въпроса как се справя с тежките снимачни дни, Самюъл отговаря, че новият му хранителен режим му помага: Просто се опитвам да живея вечно. ;) Опитвам се да довърша поетите ангажименти с Марвел.”
Актьорът разкрива, че вдъхновението за промяна е почерпил от признатия хирург и гуру на веган храненето – д-р Колдуел Еселстън и филмът, в който участва: “Вилица или скалпел“.[1] “Четох книгата на д-р Еселстън, ходих да разговарям лично с него и жена му”, обяснява Джаксън в интервю с Нел Алк от Екорази.
С цели 18 кг по-слаб и видимо пълен с енергия, холивудският актьор Самюъл Джаксън е поредната знаменитост, която доказва колко добре влияе храненето с изцяло растителни продукти.

[1] Виж повече за д-р Еселстън и неговите изследвания в бр. 11/2014 на “Зелени акценти”: “Животинските продукти и ракът”. – Б.ред.

MM_007.tif
САМЮЪЛ ДЖАКСЪН

Check Also

Kето-торта. Защо не?!

„Започнаха да идват майки на деца с алергии и непоносимости, които искаха торти без глутен, без мляко или захар, без различни съставки“, спомня си Ели. Тя променя добре известните ѝ рецепти като заменя стандартното бяло брашно с друго, а краве млякото – с бадемово. Започва да използва фурми и други подсладители. Тъкмо решила, че е на прав път, и ето ти още един скок... При нея дошло момиче със здравословен проблем. Искала торта със стевия и кокосово брашно. Получила прекрасна, фина и полезна торта – първото ѝ кето-тирамису!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *