Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ГРАДИНАРСТВО без химия > ЗАХАРНА МЕТЛА (СОРГО): Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

ЗАХАРНА МЕТЛА (СОРГО): Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ
Ред. и коректура: Ралица БЛАГОВЕСОВА, Евелина ЧАКЪРОВА
За въпроси и друго виж фейсбук-група на автора ТУК.

Отглеждането е доста лесно и може да бъде приложено на места, където ни е трудно да осигурим поливка, защото растението е сухоустойчиво. Маджунът, който се получава от варене на сок от захарна метла, е богат на калций и желязо и е особено полезен за деца. В миналото ни, когато не е имало съвременната захар, е била много отглеждана тази култура, но захарта днес не може да замени полезността на тази забравена сладост.

Засяване и отглеждане:
~ сеитбата се извършва от 10 април за южните части на България и след 1 май за северните;
~ засява се на редове през 10-15 см с по една семка в гнездо и междуредия от 50 до 70 см, комбинирано с боб и тикви, но бобът в случая се засява, когато растенията са достигнали поне 30 см височина;
~ може да се отглежда и с мулчиране, което създава по-добри условия за развитие на захарната тръстика и да се засажда в края на редовете с пипер (при мен при този начин от една семка ми се развиха по няколко доста тежки стебла, заради влагата от честата поливка на пипера) или до домат, който обича шарената сянка и затова е благоприятно засаждането на растенията в компания;
~ извършват се едно-две окопавания, особено при първия начин, защото затревяването е по-значително;
~ наторяване може да се прави при засяването, като се добавя угнила тор или компост по редовете или в гнездата;
~ алелопатично, подобно на царевицата обича азот и се развива добре до бобови;
~ достига на височината 3 – 3.50 м в подходящи условия и може да се полива с дъждуване, което доста го засилва; има способността, както и царевицата, да си събира росата сутрин, затова до водоеми наблизо се развива много добре;
~ не се налага пръскане с коприва или друго (имах единично нападение от листни въшки само по някои стебла в началото, които калинките сами бързо изчистиха).

Tihomir-zaharnaMetla3

След прибиране на реколтата се почистват листата, което е най-трудоемката част, и се изцежда с различни преси, с които обаче трябва да разполагате, защото по никакъв друг начин аз не успях да го изцедя. После сокът се изварява до желаната гъстота и се налива още горещ в бурканчета, които се затварят, за да се стерилизира сам (другият начин е да се стерилизира впоследствие); може да бъде съхранен и в глинени съдове (делви) в мазата, както са правили в миналото нашите прадеди. Видео за изцеждане и варене на сока (маджун) може да се гледа тук:
www.youtube.com/watch?v=vH3w47l2M-Q
Сорго може и да се запече с люспите на фурна, да се смели и консумира, подобно на кафе, като добитата по този начин напитка пречиства черния дроб.
Растението е много подходящо за косумиране и под формата на здравословни кълнове. Характерно на кълновете от просо е, че съдържат голямо количество калий, калций, желязо, магнезий и бета-каротин. Съдържат и витамин С – 7 пъти повече в сравнение с портокалите (с еквивалентно тегло) и 5 пъти в сравнение със спанака. Природният хлорофил и много ферменти от просото са незаменими в процеса на обмяната на веществата и способстват за изхвърляне на токсините.

Начин на приготвяне на кълнове
~ Накиснете семената в студена вода за една нощ – 8 часа;
~ Изплакнете семената с чиста вода в сито;
~ Разстелете семената в тава на тънък слой;
~ Покрийте с домашно фолио;
~ Изплаквайте семената всеки ден.
След 2-3 дни кълновете ще са готови за употреба.

Начин на приготвяне на детокс-чай
(народна рецепта при цироза на черния дроб)

Измийте 100 гр семена в цедка. Изсипете ги в 3 литра вряща вода. Оставете ги да се варят около половин час на слаб огън, похлупени. Чаят трябва да ври, докато течността не намалее с 1 литър. Отварата се прецежда и полученият чай, след охлаждането му до стайна температура, се пие през целия ден наместо вода. Не се приемат никакви други течности като кафе, сок, чай – пие се само тази отвара от семе от метла. Приготвя се всеки ден, като се приема в продължение на 3 месеца за детоксикация на черния дроб и 6 месеца при цироза.
Идеята ми да отглеждам захарно сорго дойде заради сина ми, който е алергичен към млечни продукти и търсех храни с високо съдържание на калций. Тогава попаднах на маджун с цена от 15 лв. за малко бурканче. Спомних си като малък колко го обичах, приготвен от моите баба и дядо. Богат на желязо и калций – ето, че е имало защо да го обичам, така че за деца това е един прекрасен заместител на захарта, при това с нисък гликемичен индекс.

Tihomir-zaharnaMetla1

Check Also

Засилване на имунитета с природни средства при грип, коронавирус и др.

В тази секция копираме личните „народни илачи“ на различни хора, споделени в социалните мрежи. Не …

5 comments

  1. Иван Георгиев

    Някой отглежда ли в по-големи количества, за да купя семе. Смешна работа – в цяла България няма откъде да купиш 10-20 кг семе от захарно сорго!

    • Снежана Златарска

      Да.Ние вече няколко години сеем захарна метла.Приготвяме си и маджун.И понеже той е характерен за нашето село,вече шест години организираме Празник на маджуна.

      • Николай Димитров

        Търся си 40-50гр. семе от захарна метла. Дали може да ми продадете? Преди 7-8 години го сеех, но семето от тогава едва ли ще поникне. А искам отново да започна да го гледам.

      • А има ли възможност да се купи малко маджун от някого?

      • Здравейте, имате ли излишни количества семена от захарна метла? За лечение на черния дроб ми трябва и ще съм Ви много благодарна ако можте да отделите. Това е телефона ми 0898484896

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *