Breaking News
Home > РАСТЕНИЯТА > ГРАДИНАРСТВО без химия > ЯГОДИ: Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

ЯГОДИ: Отглеждане без пръскане с отрови и изкуствени торове по мой личен и ефикасен метод!

Автор текст и фотографии: ТИХОМИР ТРАЙКОВ
Ред. и коректура: Ралица БЛАГОВЕСОВА
За повече виж фейсбук-група на автора ТУК.


Методът е личен, но преди години бях във Англия и там ходих да си бера ягоди срещу заплащане във ферма, която беше направена с повдигнати лехи и мулчиране със слама. После изгледах един много стар западноевропейски рекламен филм за България и видях там лехи с ягоди, отглеждани по същия метод у нас преди 50 години и въпреки това не е практикуван днес, по неясни за мен причини. Така се зароди идеята да гледам ягоди по този начин – мулчирани, като в мулчираните лехи засаждам чесън и лук смесено и така трите култури сами се пазят от неприятели и се развиват чудесно.

Tihomir-yagoda2

Подготовка на лехите и отглеждане:
– почиства се почвата от плевели и с мотика или друго се оформят повдигнати лехи, на които в горната част през няколко сантиметра се засажда коренче ягода (поливат се докато се хванат добре);
– прави се торене с ферментирала птича или копривена тор;
– в междуредията се засажда чесън и лук, най-късно февруари месец, със садило, по плитко;
– може да бъдат непрекъснати лехи и да се ходи в мулчираните междуредия, ако не засаждате нищо там, или да има пътечки специално за минаване;
– след като чесъна и лука поникнат около 5 см минимално, може да се извърши мулчиране с органични материали – слама, листна шума, включително дървесен талаш (и трите култури го приемат добре); мулчът може да е с дебелина около 3-4 см максимално.
Ползата от мулчирането е освен предотвратяване на покълването на плевели, още и запазване на влагата или ограничаването й за предотвратяване на изгниване на самите ягоди.
По този метод, освен всички ползи, ягодите стават и по-лесни за бране и поддържане на лехите и не се налага пресяване на ягодите всяка година, а само ранна пролет се почистват хваналите се многобройни израстъци, за да останат ягодите само на върха на лехите.

Tihomir-yagoda3

Check Also

КОМБИНАЦИИ от растения за съжителство

по www.growincrazyacres.com, www.thefreerangelife.com и www.100procenta.info Доказано е, че когато растенията се отглеждат като монокултури, болестите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *