Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Положителните страни на вегетарианството – блиц интервюта (3)

Положителните страни на вегетарианството – блиц интервюта (3)

По идея на приятелите ни от „Здрав живот“ и „Другата реалност“ решихме да направим обща анкета за вегетарианството в България (в която се включиха и още организации и сайтове). Да поднесем интересни и кратки отговори от различни хора на въпросите как се става вегетарианец, кои са ни любимите храни, какво ни дава този начин на живот…

Думата “вегетарианец” е създадена и въведена в употреба от основателите на Британското вегетарианско общество през 1842 г. Базира се на латинската дума vegetus, превеждана като “крепък, здрав, свеж, жизнен” – от словосъчетанието Homo vegetus, название за развитата духовно и физически личност. Заложената изначално в думата идея подразбира хармоничен от философска и морална гледна точка начин на живот, а не единствено плодово–зeленчукова диета. Но самото вегетарианство съществува още от зората на човечеството, а в по-близките времена вегетарианците често са наричани питагорейци – по името на прочутия гръцки математик и духовен учител Питагор, в чиято школа се прилага този начин на живот.

Вегетарианци са и известни съвременни имена по света и у нас като Леонардо ди Каприо, Джеймс Камерън, Ал Гор, Бил Клинтън, Мишел Пфайфър, Пол Маккартни, Ози Озбърн, Боб Дилън, Тони Гонзалез, Даян Кийтън, Самюъл Джаксън, Оливия Уайлд, Алисия Силвърстоун, Тоби Макгуайър, Натали Портман, Аманда Грифин, Джаред Лето, Питър Динклидж, Ан Хатауей, Кери Ан-Мос, Къци Вапцаров, Елица и Стунджи, Ана Пападопулу, Коцето Калки, Дичо, Дони, Едвин Сугарев, Иван Костов, Илко Семерджиев, Йордан Камджалов, Стойчо Керев…, както и велики личности от миналото като Буда, Христос, Питагор, Сократ, Плутарх, Платон, Леонардо да Винчи, Нютон, Айнщайн, Тесла, Едисон, Хенри Форд, Бенджамин Франклин, Корета Скот Кинг, махатма Ганди, Рьорих, Блаватска, Жан-Жак Русо, Лев Толстой, Марк Твен, Бърнард Шоу, Шели, Кафка, Ван Гог, Владимир Димитров-Майстора и много-много други.

Вижте първите отговорили ТУК (1) и ТУК (2), а по-долу представяме третата представителна извадка. Следва и четвърта с ТУК (4).

Анкета оформление: Александра Вали

Print

Check Also

веган веганизъм първи стъпки във веганството

Първи стъпки във веганството: ТРУДНОСТИ

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА Веганството е начин на живот и разбиране за света, което печели все …

One comment

  1. Едно от най-интересните изказвания е на Христо Вътев :)
    Тук много добре се разкрива, че духовното израстване е следствие от етични възгледи. Няма духовно израстване, ако има Насилие. Те са несъвместими.

    Именно това не разбира и не осъзнава многобройната „духовна“ паплач, в групите на БВО и други. Тя само Сляпо следва разни предписания и оказания за духовен живот, без да се замисля защо духовните учители са против яденето на Невинен Живот! Не, глупаци, няма да полетите, като не ядете животинска плът, на което безумно се надявате. Единствено ви е казано да спрете Кръвопролитието. Просто са използвани манипулативни техники, за да отвлекат вниманието на егото ви и да престанете. Радвам се, че тези техники са проработили за вас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *