Breaking News
Home > НОВИНИ > БЮЛЕТИН > Уникалният човешки организъм, или еволюция при вегетариански начин на живот

Уникалният човешки организъм, или еволюция при вегетариански начин на живот

Източник: www.examiner.com
Превод: КАМЕН БАНКОВ

Картата на света по-горе показва честотата на адаптивния алел спрямо вегетарианската диета. Снимката е приложена към оригиналния материал с позволението на Дж. Томас Брена, Корнелски университет, Ню Йорк

За пръв път се появяват доказателства, че строгата вегетарианска диета, следвана в продължение на няколко поколения, е способна да генерира мутация. Въпросната мутация има благотворен ефект в някои отношения, но е възможно и да причини заболяване, при промяна на следвания хранителен режим от индивида, който я е наследил. Д-р Том Брена, д-р Кумар Котапали и д-р Алон Кийнан от Корнелския университет в щата Ню Йорк оповестиха откритието на 29-ти март 2016, в списанието Молекулярна биология и еволюция.
Мутацията е наречена rs66698963. Тя включва вмъкване или заличаване на последователност от ДНК, която регулира проявата на два гена – FADS1 и FADS2. Гените са от съществено значение за производството на полиненаситени мазнини. Някои от тези мазнини са крайната цел на нови фармацевтични продукти, третиращи рака на дебелото черво и сърдечно-съдови заболявания.
Ползите от мутацията са по-ефикасният синтез на арахидонова киселина, също както и на омега-3 ЕПК и ДХК. Мутацията остава ползотворна до момента, до който растителният източник на градивните елементи за основните метаболити запазва стабилността си. Промяната в хранителния източник може да попречи на правилното развитие на полиненаситените мазнини и да увеличи риска от рак на дебелото черво и сърдечно-съдови заболявания.
Изследователите сравнили генома на хора от Индия, Южна Америка, Африка, Европа и Китай, подложени на вегетарианска диета поколения наред. Мутацията е налична при всички разгледани раси. Установено е също така, че тя е особено неблагоприятна за онези, които имат намерението да преминат от вегетариански режим на хранене към такъв, който съдържа голям процент месо и морски деликатеси.

Коментар от Александра Вали, председател
                        на Българско вегетарианско общество:
Това научно изследване е поредното доказателство за силата на природните механизми. Уникалният човешки организъм има свойството да еволюира (мутира), за да подобри възможностите си за набавяне на полезни хранителни вещества от източниците, които са му предоставени. И най-важното – месото се оказва наистина вредно, когато дългосрочно си го избягвал и организма не е имал възможност да се приспособи към него.“

Линк към пълната публикация на изследването
в медицинското издание „Молекулярна биология и медицина“.

cover4cover2cover1

 

 

Check Also

Kето-торта. Защо не?!

„Започнаха да идват майки на деца с алергии и непоносимости, които искаха торти без глутен, без мляко или захар, без различни съставки“, спомня си Ели. Тя променя добре известните ѝ рецепти като заменя стандартното бяло брашно с друго, а краве млякото – с бадемово. Започва да използва фурми и други подсладители. Тъкмо решила, че е на прав път, и ето ти още един скок... При нея дошло момиче със здравословен проблем. Искала торта със стевия и кокосово брашно. Получила прекрасна, фина и полезна торта – първото ѝ кето-тирамису!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *