Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > Яна Данаилова за ползите от суровоядството | Летен Веган Фестивал

Яна Данаилова за ползите от суровоядството | Летен Веган Фестивал

Подготвил: Петя БОГДАНОВА
Видео заснемане и монтаж: Антон ГОЛАКОВ

Една от лекциите на Летния Веган Фестивал във Варна тази година бе посветена на суровоядството. Яна Данаилова – нутриционист, хранителен консултант, инструктор по йога и веган, изнесе лекцията пред пълна зала, обхващайки всички основни теми, които касаят този начин на хранене – от здравословните ползи до предразсъдъците, които среща суровият хранителен режим. Яна изясни в началото на лекцията си, че няма медицинско образование и не е лекар. Тя заяви, че говори за суровоядството от гледна точка на човек, който е изпитал положителното му влияние върху здравето си.

Суровоядството (или витарианизмът), обясни Яна, е един от нетрадиционните начини на хранене и се счита за най-строгата форма на вегетарианство. В повечето случаи не се консумират никакви животински продукти – тоест храните, които се консумират, са веган, но има случаи, в които суровоядците избират да приемат и сурови млечни продукти и мед. Основната идея на суровоядството е, че продуктите не минават през топлинна обработка над 40 градуса и по този начин всички хранителни вещества се запазват напълно, а също така се счита, че приемаме слънчевата енергия, концентрирана в тях.

Яна говори за суровоядството в четирите му форми. Първият вид суровоядство е характерен с това, че не допуска никаква термична обработка на храната. Той включва плодове и зеленчуци и техните сокове, ядки, накиснати във вода, семена, диво растящи ядливи растния, кълнове, растителни мазнини, получени чрез студено пресоване, мед. „Както споменахме вече, можем да бъдем суровоядци, без да бъдем вегани.“ В този режим се допускат туршии на зеленчуци. Вторият вариант на суровоядството – плодоядство, е почти идентичен с първия, но се изключват накиснатите във вода ядки и туршиите. Това е най-строгият вариант на суровоядство и при него се консумират основно плодове. Третият вариант отново включва всички храни от първия, но освен тях се допускат и суровите млечни продукти. „В повечето случаи те са от непромишлен характер.“ Яна добави:

„Споделям това с вас само с информативна цел, аз категорично съм против консумацията на млечни продукти. Някои от привържениците на този режим консумират и сурови яйца.“

Последнят вариант на суровоядството, който Яна споменава, включва и хляб от пълнозърнесто брашно, без мая, изпечен на бавен огън.

При такъв режим на хранене се пие само вода.

„Суровоядците считат, че единствената полезна напитка за човешкото тяло е водата, като разглеждат прясно изцедените сокове като храна, а не като течност за утоляване на жаждата.“

В лекцията си тя поясни, че е нормално, когато се храним чисто, да огладняваме по-бързо. Съветва да се храним бавно и по-често, за да не изпитваме глад. Яна спомена, че суровоядството се разглежда като здравословен начин на хранене от края на 19-ти век насам, което го вади от графа „модна тенденция“, защото за повече от век са изписани много трудове по темата.

Суровоядците разделят храната на три групи според съдържанието ѝ на енергия, като за тях енергията се измерва в слънчевата енергия, останала в храната, а не в калорийната ѝ стойност. В първата група спадат плодове, зеленчуци – най-вече зеленолистни и ядки. Към втората принадлежат подове и зеленчуци, обработени на ниска температура и за кратко, заедно с млечните продукти. Към третата се причисляват бяло брашно, сладки изделия, месо, консервирани храни и храни, обработени на висока температура.

Яна обърна внимание на един от най-естествените начини да си набавим витамин B12 – ако имаме откъде да хапваме пресни зеленчуци, току що откъснати, без да мием пръстта от тях, защото витаминът (тоест произвеждащата го бактерия) се съдържа в почвата.

Мазнината, която е обработена топлинно, става опасна за здравето ни, каза още тя. Съветва, ако готвим храната си, първо да я обработваме термично и след това да сложим мазнината в нея. „Не гответе с мазнина, тя се добавя накрая на приготвянето на вашата храна.“ Добави, че рафинираното олио е най-лошият вариант за мазнина, която да слагаме в храната си, препоръчва студено-пресовани мазнини.

Лекторката поговори и за противоречията в медиите и интернет пространството, свързани със суровоядството и веган диетата като цяло. Обясни, че често четем невярна информация.

„Месната и млекопреработвателната индустрия се чувстват застрашени от все по-осъзнаващите се хора и започват да пускат все „достоверна“ информация в медиите, като например тази, че аминокиселините ги има само в месото“.

Повечето хора гледат скептично на веганството и суровоядството, но реално те не само не вредят на организма, но и поддържат тонуса и здравето му. Яна обясни, че суровите плодове, зеленчуци, ядки, семена и кълнове съдържат всички необходими нутриенти в най-чистия им вид.

Една от основните ползи на този начин на хранене, за която говори Яна, е това, че тялото ни поддържа алкална среда и в кръвта ни има кислород. Суровата храна ни снабдява със слънчевата енергия, а и с всички макро и микро елементи, витамини, минерали. Също така със сурова храна е трудно да преядем, защото тя е питателна и ни засища бързо. Разбира се, споменава се и добрият вкус на суровата прясна храна, който е съществен плюс. Тя не съдържа консерванти и овкусители, оцветители и ненужни на тялото ни химикали, а само жизненоважните хранителни вещества. Суровата храна ни доставя всичко нужно, поддържа ни здрави, касиви и млади.

“Здрвето е щастие. Когато вие сте здрави, вие сте щастливи.“

Яна заяви, че човек сам е отговорен за здравето си и не е нужно да бъдем максималисти, но ако се стремим да спазваме основните здравословни правила на хранене, спортуваме и живеем пълноценно, ще бъдем здрави. В лекцията си Яна отдели време да напомни на родителите, че нямат правото да налагат своите разбирания за живота на децата си.

Да, аз съм веган, суровоядка, а моите деца ядат месо. Защото аз нямам право да им кажа какво да ядат. Не мога да им го наложа, но мога да им го обясня и те след време ще вземат собствено решение.“

Цялата лекция беше не само на тема суровоядство, но и за баланса, към който трябва да се стремим в живота си. Яна сподели опита и знанията си, като наблегна на основните принципи на здравословния живот.

„За мен хранителният режим е строго индивидуален. Не мисля, че има нещо, което е универсално, за което всички ние можем да кажем – да, това е най-здравословният начин на хранене, попринцип, за всички -панацеа. Има различни варианти и всеки човек е абсолютно свободен да избере начина си на живот и начина си на хранене на принципа проба-грешка. Може да се консултирате със специалист, но слушайте тялото си. Може кълновете и плодовете да са изключително полезна храна, но на вашето тяло да не се отразяват по този начин. Не четете в интернет, слушайте тялото си. Моят съвет е – информирайте се и правете информиран избор, като най-вече се вслушвайте в реакциите на собственото ви тяло, защото то няма да ви излъже.“

 

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *