Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВИДЕО > Дали антидепресантите наистина действат?

Дали антидепресантите наистина действат?

До сега научихме, че физическите упражнения могат достойно да се конкурират с антидепресантите като първоначално лечение за леки до умерени форми на депресия. Но до колко е вярно това твърдение? Колко ефективни са преди всичко реално антидепресантите?
Скорошен мета-анализ предизвика огромен научен и обществен спор, посочвайки, че плацебо ефектът може да обясни очевидната клинична ефикасност на антидепресантите. Но почакайте малко. Няма ли клинични проучвания, които да предоставят убедителни доказателства за ефективността на антидепресантите и то хиляди такива? Ако един мета-анализ просто събира заедно всички най-добри публикувани изследвания, как може да твърди, че те не вършат много по-добра работа, отколкото захарни хапчета? Ключовата дума тук е „публикува“.
Ами ако една фармацевтична компания реши да публикува само изследвания, които показват положителен ефект, а тихо и кротко прибира и скрива всякакви изследвания, показващи, че лекарството не работи. Ако не сте добре запознати, ще погледнете публикуваната медицинска литература и ще си кажете, „Уау, това лекарство е върхът.“ Ами ако се окаже, че всички фармацевтични компании го правят? За да разберат дали това е така, изследователи се обърнали към Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) с основание на Закона за свобода на информацията, за да получат достъп до публикуваните и непубликувани проучвания, представени от фармацевтичните компании. И това, което те открили, било шокиращо.“

Вижте цялата информация във видеото по-горе…

Източник: nutritionfacts.org
Превод, корекция и обработка: Светлана Благоева, Цветомира Енчева и Петър Енчев


Стартираме информационна кампания, целяща да запознае повече хора с ползите от хранене на растителна основа. Благодарение на д-р Майкъл Грегър и неговия екип от над 200 човека, имаме възможност да пускаме три или повече нови видеа с български превод всяка седмица.

Check Also

Колко рискован е арсенът в ориза?

„Като се имат предвид нивата на арсен в ориза, как бихме могли да разберем колко …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *