Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВИДЕО > Как се лекуват сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност с диета

Как се лекуват сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност с диета

Един начин, по който хранене с високо съдържание на продукти от животински произход – месо, яйца и сирене – може да допринесе за сърдечно заболяване, инсулт или смърт, е чрез производство на вещество, предизвикващо атеросклероза, наречено TMAO. С помощта на определени чревни бактерии холинът и карнитинът, открити в концентрирано съдържание в животинските продукти, могат да се превърнат в TMAO. Но я чакайте малко. Мислех, че атеросклерозата, втвърдяването на артериите, е свързано с натрупването на холестерол.
Холестеролът все още е царят. TMAO просто изглежда, че ускорява процеса. Изглежда, че TMAO увеличава способността на възпалителните клетки в рамките на атеросклеротичната плака в артериалната стена, за да се свърже с LDL холестерола, което ги прави по-податливи да погълнат този холестерол. Така че това е просто още едно парче от пъзела, изобразяващ как холестеролът причинява сърдечно заболяване.
А TMAO не само изглежда, че влошава атеросклерозата, допринасяйки за инсулти и сърдечни удари, но и за сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност. Ако погледнете една наистина високорискова група, като диабетиците след прекаран сърдечен удар, почти всички, които били с най-високи нива на TMAO в кръвта си, развили сърдечна недостатъчност в рамките на 2000 дни – около 5 години, докато само около 20% от онези, които имали средни нива в кръвта си, стигнали до сърдечна недостатъчност и никой в групата с ниски TMAO.“

Вижте цялата информация във видеото по-горе…

Източник: nutritionfacts.org
Превод, корекция и обработка: Цветомира Енчева и Петър Енчев

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *