Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВЕГЕ ЕСЕ / ИСТОРИИ > Как и защо медиите насаждат негативнен имидж на вегетарианството?

Как и защо медиите насаждат негативнен имидж на вегетарианството?

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА

Днес медията има голямо влияние върху общественото мнение. Добре известно е, че тя е способна тактично да манипулира гледната точка на масите, колкото и повечето хора гордо да твърдят, че не четат вестници, не гледат телевизия и не се влияят от комерсиалната пропаганда. В крайна сметка много от нас пускат телевизора от време на време и често дори не се замисляме как това, което виждаме и чуваме от черната кутия, се влива като с фуния в ума ни и подсъзнателно оформя представите ни за света и влияе на възприятеито ни. Медията не само е способна да влияе, но и много често е умишлено употребяван инструмент за манипулация. Това не е нещо ново и съвсем не откривам топлата вода тук, но въпреки това смятам, че голяма част от хората все още не си дават напълно сметка колко голяма роля играе телевизията и дори онлайн медията в тяхната лична преценка по различни въпроси и доколко тя е реално лична.

В случая, който провокира тази статия обаче, дори не става въпрос за толкова интелигентно планирана конспирация, а за чист непрофесионализъм и невежество – нещо, което за съжаление не ме учудва ни най-малко.

Критиката, която ще отправя, е най-вече до сценаристите и екипа на българския сериал “Откраднат живот” по Нова телевизия. Едни от най-интересните и интригуващи публиката сериали са именно тези, чието действие се развива в работната среда на болницата. Радвам се, че и у нас вече има такъв сериал, но далеч не се радвам на това, на което станах свидетел.

В епизод 26 на текущия сезон 3 на сериала, наред с конфликтите и интригите между лекарите, е вмъкната една кратка сцена, която грабна вниманието ми. Около 23-тата минута се появява младо семейство с десетгодишно дете. Започва се с въпрос за храненето на детето (след диагноза “тежка анемия” – “белтъците и албумина са доста под нормата”). Детето отговаря “Соя, зеленчуци, плодове. Само полезни неща.” Оттук вече можем да се досетим, че ще се разиграе някакъв конфликт на семейство с вегетариански убеждения и дете, което страда от това. Сякаш анемия може да развие само човек на вегетарианска или веган диета, което няма нищо общо с реалността! Относно отговора на детето имам следния въпрос към сценаристите на сериала: Смятате ли, че хората, които изключват животински продукти от менюто си и хранят децата си растително, консумират само соя, зеленчуци и плодове? Защото от тази реплика излиза точно така. Което е не само смехотворно, но и тъжно. Един пълноценен вегетариански режим на хранене или строг вегетариански такъв (веган хранене) включва в менюто освен задължителните плодове и зеленчуци също ядки и семена, бобови култури и всякакви видове варива, царевица, житни култури и кълнове. Соята присъства понякога в храненето на вегетарианците, но това, че вегетарианците или веганите се хранят само със соя и домати е поредният мит, който е нелеп и неверен.

Следва уточнение от майката, че те са вегани, защото искат да живеят в хармония с природата. Ще пропусна леката нотка на внушение, че веганите са неразумни хора, които едва ли не поставят убежденията си и “природния начин на живот” над здравето си и това на децата си. На въпроса към бащата какво е неговото отношение по темата, той отвръща “Каквото каже жена ми” и свежда засрамено глава. Това щеше да е изключителна сцена за комедиен сериал, дори може би щях да се смея – амбициозната и налагаща се майка и мъжът под чехъл, който слуша и няма думата в семейството. Само че сериалът не е комедия и този разговор е представен в най-сериозна светлина. Първи червен сигнал за насаждане на мнение относно веганите.

Продължаваме със сцената в кабинета. Лекарката прилежно преглежда със слушалки гърдите на момчето, след което угрижена се обръща към родителите и им казва, че трябва да отидат при кардиолог, защото може да има сериозен здравословен проблем. Дотук всичко е наред. Интересно става обаче когато майката рязко се изнервя и отказва посещение при специалист. Няколко минути напред в епизода тя буквално избухва с думите, че няма да се занимава с лекари и изхвърча от кабинета с детето под ръка. Втори въпрос към сценаристите: Смятате ли, че е редно и отговорно да внушавате на зрителите си, че веганите са ненормални и неразумни родители, които се противят срещу традиционната медицина и не ползват услугите на лекар, когато детето им е в опасно за здравето състояние? Аз не смятам. Смятам, че е безотговорно и непрофесионално. Тези две думи се въртят из главата ми през цялото време, докато гледам откъса.

След отговора на бащата лекарката не може да си обясни как са се озовали в нейния кабинет „с тези разбирания за живота“. Отново не разбирам връзката между веганството и отказа на родителите да се погрижат за здравето на сина си.

Лекарката завършва: “Господине, синът ви има сърдечен проблем и зеленчуците няма да го решат” и стигаме до прегледа при кардиолога.  „Вроден порок на сърцето, който се е задълбочил, защото не е хванат навреме.“ “Храненето има ли общо с това?”  — пита го загрижената лекарка. “Може да е повлияло. Да не сте вегетарианци?” Тук става най-интересно. Да видим какъв е проблемът.

Заболяването, на което сценаристите са се спрели, е вроден порок на сърцето. Питате се какво е вроден порок на сърцето? Това е анатомичен дефект, който се формира още при развитието на сърцето преди раждането, при който строежа на сърцето е неправилен. Тук е моментът за третото ми обръщение към сценаристите: Моля, обяснете на зрителите си как по-точно консумацията на плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, бобови растения, варива и житни култури или пък неконсумацията на месо, мляко и яйца би повлияла на вроден анатомичен дефект на строежа на сърцето? Или понеже сцената тръгва от „тежка анемия“ – това е достатъчно основание „неоткрития навреме вроден сърдечен проблем“ да се припише на вегетарианство/веганство?

И тъй като споменах непрофесионализъм и невежество няколко пъти, сега е удобно да ги покажа отново – този български сериал няма ли консултант специалист, който да съветва сценаристите относно медицинските въпроси? Решавам да потърся състава на екипа и откривам, че всъщност такъв има – д-р Благомир Здравков.

Ще продължа с обръщение към д-р Благомир Здравков, който е детски кардиоанестезиолог в Националната кардиологична болница.

Д-р Здравков, какво е Вашето становище относно здравето на сърцето и растителния режим на хранене? За да бъда по-конкретна, ще задам уточняващ въпрос: какво е мнението ви относно консумацията на месо, което включва карнитин и животински холестерол, при установени сърдечни проблеми и заболявания?

За да не хвърляме слепи обвинения към д-р Здравков, нека видим какво мислят някои от западните специалисти по темата.

“Консумацията на месо е свързана с развитието на коронарна болест на сърцето, инфаркт и диабет, ограничавайки количествените препоръки за нивата на консумация“ – проучване на Renata Micha, RD, PhD, Sarah K. Wallace, BA, and Dariush Mozaffarian, MD, DrPH. Проучването можете да видите тук.

“Изследванията на базата на няколко променливи величини показват значима връзка между консумацията на говеждо и исхимична болест на сърцето при мъжете [относителен риск = 2.31 за лицата, които са яли говеждо ≥ 3 пъти седмично в сравнение с вегетарианци] … Рискът за живота от исхимична болест на сърцето е намален с 37% при мъжете вегетарианци, в сравнение с мъжете невегетарианци” – доклад от проучване, публикувано в Американски журнал по клинично хранене. Проучването можете да видите тук.

“Тъй като месото е основен източник на холестерол, е изследвана връзката между консумацията на месо и коронарна болест… Настоящите препоръки на Американската асоциация за здраве на сърцето наблягат върху по-голяма консумация на плодове и зеленчуци, както и намаляването на консумацията на месо, особено червени меса“статия в сайта на Джон Хопкинс, център за обществено здравеопазване относно доклад от проучване на Thomas P. Erlinger, MD, MPH Lawrence J. Appel, MD, MPH. Докладът можете да видите тук.

Това е разговор с д-р Ким Уилямс, президент на Американския кардиологичен колеж.

Отделно в официалната си публикация с препоръки относно правилно и пълноценно хранене Световната здравна организация набляга изключително на приема на пресни продове и зеленчуци и ограничаването на приема на мазнини от животински произход.

Комитетът на физиците за отговорна медицина пък дава подобни насоки в статията си относно прeдотвратяването и лекуването на сърдечни болести, като набляга на премахването на месото и животинските продукти от диетата.

Относно рискът за здравето от изцяло растителните диети, тук отново, както в много други статии, ще цитирам официалното становище на Американската академия по диетология: “Позицията на Американската академия по диетология е, че правилно планираните вегетариански диети, включително пълните вегетариански диети (изцяло растително хранене) или веган диети са здравословни, хранително пълноценни и могат да осигурят здравословни ползи в превенцията на определени болести. Добре планираните вегетариански диети (това включва веган диетите) са подходящи за индивиди от всички етапи от цикъла на живот, включително бременност, лактация, ранно детство, детство и юношество, както и за атлети.”

Да се върнем на сериала. Сцената завършва със съвет от страна на лекарката към бащата да не позволява на майката да налага мнението си над десетгодишното им дете, защото веганството трябва да е осъзнат личен избор. Тук вече съм съгласна с героинята, защото начина на хранене и живот трябва да бъде изключително осъзнат и информиран избор на всеки човек. Нима родителите, които удобно скриват смъртта на животните от съзнанието на децата си ги водят към такъв избор? И нима едно човешко същество на десет години е твърде глупаво, за да осъзнае какво яде? Повече по темата за осъзнатия и личен избор можете да видите в статията за веган бременност и веган деца. Тук ще цитирам само част от нея:

“Повечето веган родители не лишават децата си от избор с какво да се хранят на възраст, когато вече сами могат да взимат решения, но им дават цялата истинска информация относно животинските продукти. Не ги оставят да се подведат по масовите модели на мислене, а им дават възможност сами да изберат как да живеят, знаейки истинските факти за животинските продукти. В този смисъл веган родителите дават много по-голям шанс на децата си да направят осъзнат и наистина собствен избор относно това с какво да се хранят, защото не ги пускат по течението на общоприетите норми на хранене, не крият от тях откъде идва месото, млякото и яйцата, а им дават честно тази информация и ги оставят след това те сами да решат дали искат да се хранят с тези продукти или не. Поставят основата на един много по-личен и реално собствен избор, отколокото родителите, които най-често неумишлено крият истината за добива на месо и други животински продукти от децата си.”

Всъщност Нова телевизия и сериалът “Откраднат живот” не правят пробив с идеята за болните, недохранени вегани, които са неразумни и вредят на здравето на децата си. Често сме виждали журналисти и водещи на различни ТВ предавания и рубрики да се отнасят с невежество по темата и да изразяват негативно отношение на основата на манипулирани или несъществуващи факти.

Ще зъвърша с критика и препоръка към главния сценарист на “Откраднат живот” – Христина Апостолова – да наблегне на достоверността на медицинските факти. Както директните изказвания, така и недвусмислените намеци в репликите на героите успяват да насадят лош имидж на вегетарианските и веган семейства, което е безотговорно, непрофесионално и неморално. Както в цял свят, така и в България вече има много такива семейства и деца, които се развиват в отлично здраве (отново правя препратка към статията за веган бременност и веган деца, където можете да видите примери за такива) и не е справедливо телевизионен продукт с толкова много зрители да внушава, че тези родители са недобри родители, нерационални и опасни за децата си. Позволявам си тази критика като веган в отлично здраве, който чака дете, съответно се е отнесъл изключително отговорно и е подкрепил начина си на хранене с достатъчно достоверна информация както по отношение на собственото си здраве, така и относно това на бъдещото си дете. Също и като член на Българско вегетарианско общество, който не само подкрепя идеята за вегетарианството и я насърчава, а стои твърдо зад позицията си, че вегетарианството не е опасно за децата, а дори може да бъде от голяма полза за здравето им. Собствената си позиция подкрепям със становища и изказвания по въпроса на СЗО, ААД, както и становищата, научните трудове и книгите на редица специалисти и учени, като д-р Колин Кембъл (T. Colin Campbell, PhD), д-р Джон МакДугъл (John McDougall, MD), д-р Нийл Бърнард (Neal Barnard, MD), д-р Майкъл Грегър (Michael Greger, MD), д-р Майкъл Клапър (Michael Klaper, MD), д-р Джоел Фърман (Joel Fuhrman, MD), д-р Томас Кембъл (Thomas M. Campbell, MD), д-р Джак Норис (Jack Norris, RD) и др.

Ето как медиите насаждат лош имидж на вегетарианството. Защо обаче, все още не съм сигурна и предпочитам да не навлизам в тези опасни води на пропагандата. Предполагам, че става въпрос за чисто невежество и ползване на темата за рейтинг, но може и да съм твърде наивна. Във всеки случай съм възмутена и апелирам българските медии и всеки, който има участие в тях, да работи обективно, с факти, и да не изкривява истината както е удобно на неинформирани лични пристрасти.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *