Breaking News
Home > БВО > БВО в МЕДИИТЕ > ОТВОРЕНО ПИСМО до Нова ТВ и Продуцентите на сериала “Откраднат живот”

ОТВОРЕНО ПИСМО до Нова ТВ и Продуцентите на сериала “Откраднат живот”

ОТНОСНО:

ПОДВЕЖДАЩИ ВНУШЕНИЯ И ЗЛОУПОТРЕБА С АКТУАЛНАТА ТЕМА ЗА ПОЛЗИТЕ И ЕВЕНТУАЛНИТЕ ВРЕДИ ОТ ВЕГЕТАРИАНСКИ И ВЕГАНСКИ РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ

Добре известно е, че медиите са способни тактично да манипулират общественото мнение и за нас е важно да разберем защо сериозна медия като НОВА ТВ си позволява да накърнява обществения имидж на една голяма група от хора, вече сериозен процент от населението на света – вегетарианци и вегани. Ние сме Сдружение, което има за цел и задача да представлява интересите на вегетарианската общност в България и считаме за свое право и задължение да обърнем внимание върху целенасочената анти-веге пропаганда, която прозира в епизод 26 от сезон 3 на сериала “Откраднат живот”.

Първото смутително внушение е, че анемия може да развие само човек на вегетарианска или веган диета, което няма нищо общо с реалността.

Второто крайно неосведомено внушение е, че хората, които изключват животински продукти от менюто си и хранят децата си растително, консумират само соя, зеленчуци и плодове – тоест хранят се непълноценно и съответно нездравословно.

Следващото, вече патологично внушение е, че стремежът за уж здравословен и природосъобразен живот при вегетарианци и вегани води до маниакално отхвърляне на традиционната медицина и избягване на лекарските услуги, когато здравето им или това на децата им е в опасно за животa състояние.

Обобщено, зрителят остава с впечатлението, че хората, ориентирани към вегетариански и вегански начин на живот, не се хранят пълноценно, което води до анемия и сърдечни заболявания, а не на последно място и до някои по-сериозни личностни и социални “отклонения”.

Намираме всички тези внушения за твърде повърхностен и категорично неинформиран поглед по темата, граничещ с откровено противоречие с всякакви реални факти.

На първо място, бихме помолили сценаристите преди да включват подобни “случаи” в епизодите си, да се информират за действителните медицински факти, защото много зрители биха останали вероятно учудени, че те са точно противоположни на поднесените в сериала. Най-добрите световни практики лекуват изключително много заболявания, включително сърдечни, с редуциране или пълно изключване от хранителното меню на млечни и месни продукти. Най-грандиозните по мащаб проучвания по темата са правени в Китай и не е случайно, че именно Китайското здравно министерство стартира през 2016 г. кампания за намаляване консумацията на месо и млечни продукти като здравна превенция.

“Консумацията на месо е свързана с развитието на коронарна болест на сърцето, инфаркт и диабет, ограничавайки количествените препоръки за нивата на консумация” – проучване на Renata Micha, RD, PhD, Sarah K. Wallace, BA, and Dariush Mozaffarian, MD, DrPH.

“Изследванията на базата на няколко променливи величини показват значима връзка между консумацията на говеждо и исхимична болест на сърцето при мъжете [относителен риск = 2.31 за лицата, които са яли говеждо ≥ 3 пъти седмично в сравнение с вегетарианци] … Рискът за живота от исхимична болест на сърцето е намален с 37% при мъжете вегетарианци, в сравнение с мъжете невегетарианци” – доклад от проучване, публикувано в Американски журнал по клинично хранене.

“Тъй като месото е основен източник на холестерол, е изследвана връзката между консумацията на месо и коронарна болест… Настоящите препоръки на Американската асоциация за здраве на сърцето наблягат върху по-голяма консумация на плодове и зеленчуци, както и намаляването на консумацията на месо, особено червени меса“ – статия в сайта на Джон Хопкинс, център за обществено здравеопазване относно доклад от проучване на Thomas P. Erlinger, MD, MPH Lawrence J. Appel, MD, MPH.

“Най-подробното, голямо проучване, правено някога, върху връзката между храненето и риска от заболяване” на Д-р Кембъл получава обширни и прецизни данни за огромен брой хора и те са в забележително съгласие с по-ранните му открития. Окончателно се потвърждава, че научните факти са ясни: натуралните растителни храни са полезни за човешкото здраве, а животинските храни – не са.

Повече по темата може да се прочете синтезирано с препратки към споменатите доклади в материалите: www.vegebg.org/2017/media-veganism  и www.vegebg.org/2014/jivotinskite-produkti-i-rak

СЧИТАМЕ, че много по-ползотворно, градивно и познавателно за аудиторията на сериала би било сценаристите да намерят начин да запознаят зрителя с изключителното разнообразие от варианти, при които вегетариански и/или веган режим на хранене повлиява позитивно редица болести. Не малко са вегетарианците, приели този хранителен режим именно поради здравословни причини и/или заради позитивното повлияване на личен здравословен проблем.

Може да се помисли и за положителен пример чрез показване на хора или цяло семейство, които правят изследвания и следят здравословното си състояние и това на децата си (във вегетарианските среди такива има много), като ги учат на основните здравословни принципи на хранене и не на последно място – на етика и морал. Етичното отношение към заобикалящия ни свят не бива да се пропагандира като лудост, мания, липса на здрав разум или нисша ценност.

Ще бъдем изключително благодарни, ако започнете да правите предаванията и сериалите си с повече отговорност и адекватност към избраните за представяне теми като се надяваме, че сме успели да привлечем внимание към наистина важен общочовешки проблем – безкритичното подигравателно отношение към новости, които обаче биха могли да спасят живота на хиляди хора и да подобрят живота на милиони. Всички знаем злощастното отхвърляне на обективните наблюдения и открития, направени от д-р Земелвайс, познат днес като “спасителят на майките”. Призивът ни е да не си затваряме днес очите за други открития и безспорно обективни наблюдения и още повече – да не се опитваме да ги унизяваме с безпросветност.

Александра Вали,
Председател на “Българско вегетарианско общество”
www.vegebg.org

bvo_novatv_seria1 bvo_novatv_seria2

Check Also

ПОЗИЦИЯ “ТРОЛ ГРУПИ и УЕБ САЙТОВЕ”

В последно време се появи поредната доза подигравки с веган общността в онлайн медии и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.