Breaking News
Home > БВО > ПОЗИЦИЯ “ТРОЛ ГРУПИ и УЕБ САЙТОВЕ”

ПОЗИЦИЯ “ТРОЛ ГРУПИ и УЕБ САЙТОВЕ”

В последно време се появи поредната доза подигравки с веган общността в онлайн медии и социални мрежи. Създадени са групи за целта, в които фалшиви профили се представят за веган родители, споделящи абсурдни “факти” от отглеждането на децата си. Ние от “Българско вегетарианско общество” недоумяваме защо обикновени хора вярват безкритично на нелепите твърдения в тези групи и каква е причината онлайн новинарски сайтове да споделят публикации и коментари от тези групи като сериозни изявления. За нас е не просто очевидно, но е въпрос на елементарен здрав разум да се разпознае факта, че тези публикации са създадени единствено и само за забавление на създателите си. Все пак, тъй като много хора ги приемат за реалистични, се налага да направим това изявление.

  1. Родителите вегани обикновено кърмят възможно най-дълго децата си, защото това е най-полезната храна за всяко дете (храната, създадена СПЕЦИАЛНО за него). Това, разбира се, както е обичайно – си е лично решение и не може да важи за абсолютно всички случаи.
  2. Родителите вегани НЕ СА орторексици, анорексици, булимици и с каквито и да е други възможни хранителни разтройства. На фона на високия процент детско затлъстяване и детски болести е особено неадекватно да се държи сметка на една общност, която подхожда осъзнато към храната и следи здравословното хранене на децата си много по-категорично и отговорно от обичайно приетото.
  3. Да си родител е лична отговорност, която всеки прилага според капацитета си. Ние се надяваме, че хората с подобно извратено чуство за хумор, пишещи неадекватни постове в споменатите групи, не са родители! Защото такова поведение граничи със социопатия.

Ние се страхуваме за бъдещето на общество, което осмива моралните мотиви на осъзнати индивиди. Страхуваме се, че изключително много хора се подвеждат от толкова нелепа и елементарна пропаганда. Толкова лесно манипулиране е плашещо! Ние се НАДЯВАМЕ, че мислещите хора ще започнат да стават и достатъчно критични, за да различават лъжата от истината и откровената подигравка от реалните факти. Време е като общество да се замислим защо приемаме толкова лесно за правдоподобни подобни налудничеви твърдения за една общност, чиято единствена цел е всъщност да намали нездравословните и аморални индустриални практики и действа по начина, който е най-достъпен и възможен – личен пример и личен избор за НЕУЧАСТИЕ в такива.

Мислете, хора! И бъдете отговорни. Ние създаваме света си и бъдещето – сега!

Вярваме в професионализма и етиката на българските журналисти и призоваваме всички медии, които държат на стандартите си, да не подлагат на съмнение реномето си като разпространяват фалшиви сензации, водещи до дезинформация и напрежение в българското гражданско общество. 

За финал споделяме отново позицията на Американската академия по диетология, че: “Правилно планираните вегетариански диети, включително пълните вегетариански диети (изцяло растително хранене) или веган диети – са здравословни, хранително пълноценни и могат да осигурят здравословни ползи в превенцията на определени болести. Добре планираните вегетариански диети (това включва веган диетите) са подходящи за индивиди от всички етапи от цикъла на живот, включително бременност, лактация, ранно детство, детство и юношество, както и за атлети. … Основан на доказателства преглед показва, че вегетарианските диети  (това включва веган диетите) могат да бъдат хранително пълноценни по време на бременност и водят до положителни резултати за майката и детето.”

Източник: Journal of the Academy of Nutrition and DieteticsNational Center for Biotechnology Information (център по биотехнологии към Националния здравен институт), пълният доклад на Американската академия по диетология можете да видите тук.

Онагледяваме материала с приложена съвсем малка част от подобни нелепи тролски коментари:

Check Also

Кожената индустрия в България или… как бизнеса си поръчва закони

Днес, 31.08.2017 година Българско вегетарианско общество внесе своето СТАНОВИЩЕ по Проекта за промяна на Наредба …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.