Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ЗДРАВЕ > Веганството като оръжие в борбата с диабета

Веганството като оръжие в борбата с диабета

Автор: Вероника Пауъл
Превод: Надежда Стаменова

Вероника Пауъл от ”VivaHealth!” обяснява как диабетът от втори тип може напълно да се излекува благодарение на веганска диета.
Диабетът – това съвсем не е шега, той може до доведе до хронични заболявания, да предизвика развитието на други заболявания и да намали качеството на вашия живот. Добрата новина е, че диабетът тип две може да бъде предотвратен и ако вече страдате от него, да обърнете протичането на заболяването.
Ключов фактор е храненето. Все повече професионалисти в областта на здравеопазването препоръчват съществена промяна на диетата, благодарение на което много хора, страдащи от диабет втори тип, да се справят успешно с него.
Сериозен проблем при диабета е повишеното кръвно налягане, резултат от метаболизма на захар в организма, регулируем от хормона инсулин. Когато човек страда от диабет, то процесът на метаболизма се нарушава и протича неправилно. Това разстройство оказва съкрушително въздействие върху здравето – увеличава нивото на холестерола и мазнините в кръвта, уврежда зрението, бъбреците и нервните окончания и води до това, че ръцете и краката губят своята чувствителност.
Диабетът втори тип е свързан (но не винаги) с увеличение на теглото, особено с абдоминално затлъстяване. Когато телесният метаболизъм не е в състояние да се справи с обема и вида на погълнатата храна, то мазнините се натрупват под кожата, а също под мускулите и в клетките на черния дроб.  Къде и как вашият организъм запазва мазнините, в много случаи зависи от генетиката. Когато обема на мазнините в клетките достигне определено ниво, то способността на клетките да реагират на инсулина правилно се понижава,  което води до развитието на невъзприемчивост към инсулина. Изследванията показват, че нарушението на чувствителността в мускулите и черния дроб е тясно свързано със запасите от мазнини в тези тъкани.
Благодарение на правилната диета може не само да се предотврати възникването на описаните ситуации, но и да се коригира, ако вече е възникнала. Когато на хората, страдащи от диабет втори тип, са предписвани промяна в диетата и леки физически упражнения, то буквално след три седмици те могат значително да намалят обема на приеманите лекарства или напълно са ги спрат.
Изследванията ни убеждават в това, че диета, включваща продукти с ниско съдържание на мазнини, са добро средство в борбата с диабет втори тип. Веганската диета помага на организма да намали обема на мастните отлагания в клетките, да контролира нивото на захар в кръвта, да намали нивото на холестерола, а също да намали теглото (без да се намалява обема на консумираната порция), също така предотвратява процеса на разрушаване на бъбреците и нервните окончания и позволява да се намали повишеното кръвно налягане.
Ефективността на веганската диета е дори потвърдена от Американската диабетна асоциация в издаденото от нея през 2010 г. ”Ръководство по клинична практика”.

Какви са основните принципи  наантидиабетната диета”?

Първи принцип – никакви животински продукти
Изключвайки от диетата всички животински продукти, вие се предпазвате от постъпването в организма на значителни количества мазнини и вашето поглъщане на вредния холестерол ще бъде нулево. В повечето случаи мазнините, присъстващи в животинските продукти, са наситени, от което ние не се нуждаем.
Друга добра причина да избягвате животинските продукти е, че животинските протеини, постъпващи от месото, рибата, млечните продукти и яйцата, оказват допълнително натоварване на бъбреците и изострят щетите, нанесени им от диабета. Защитата на бъбреците е изключително важна за диабетиците.
Всички консумирани продукти трябва да бъдат от растителен произход и доколкото това е възможно – нерафинирани, т.е. естествено съдържащи голямо количество влакна и сложни въглехидрати. Животинските продукти са лишени от влакна и полезни въглехидрати, докато растителните храни (обогатени с вит. В12), съдържат всички основни вещества, от които се нуждаем.

Втори принцип – хранене с ниско съдържание на мазнини
Въпреки, че растителните мазнини са полезни за здравето, тяхната употреба трябва да се сведе до минимум. В борбата с диабета трябва да се намалят запасите от мазнини в клетките, а това може да се постигне само в този случай, когато се избягва прекомерната употреба на мазнини.
Обема на мазнините в порциите трябва да бъде максимум 3 гр. (само 10% калории трябва да постъпват от мазнините). Възможно е да се наложи да увеличите употребата на ядки и семена. Най-добрите източници на диетични мазнини Омега-3, това са семената на лена и конопа, гръцките орехи и рапичното масло.

Трети принципнамаляване на гликемичния индекс
Намаленият гликемичен индекс е показател за това как въглехидратите в храната влияят на нивото на захарта в кръвта. Въглехидрати, които се разграждат достатъчно бързо, от своя страна бързо изхвърлят глюкозата в кръвта и имат висок гликемичен индекс. Въглехидрати, разпадащи се постепенно, освобождават глюкозата в кръвта бавно и имат нисък гликемичен индекс.
За да помогнете на тялото да използва ефективно енергията и да предотвратите повишаване и понижаване на нивото захар в кръвта, трябва да отдавате предпочитание на продукти с нисък гликемичен индекс. Но помнете, че има значение общия гликемичен индекс, затова може да комбинирате продукти с висок и умерен гликемичен индекс, за да постигнете желаното понижение на общия гликемичен индекс.
Продуктите с нисък гликемичен индекс включват неща като: повечето плодове и зеленчуци, бобови (боб, соя, грах, леща), ечемик, елда, хумус, макаронени изделия, ядки и семена, сладки картофи, сушени кайсии, сливи, овесени и пшенични люспи, ръжен хляб от грубо пълнозърнесто брашно, соево кисело мляко.
Продуктите с умерен гликемичен индекс включват например: пълнозърнест и ръжен хляб, кафяв ориз, ориз басмати, царевица, овесени ядки, смляна пшеница, ананас, пъпеш, смокини, стафиди и боб в доматен сос.
Продутките с висок гликемичен индекс (които трябва да избягвате) включват например: картофи, оризови питки, диня, тиква, бял хляб, бял ориз, корнфлейксове, сладки каши/нишестета, смокини.
Веганската диета въз основа на тези принципи е максимално полезна за здравето, но ви съветваме да приемате хранителните добавки с витамин В12 или да ядете достатъчно продукти, обогатени с витамина. Диабетиците, които пият лекарството метформин (или метфогама) може да се нуждаят от голямо количество витамин В12, защото метформинът е възможно да намали способността на организма да абсорбира В12.
Ако вие се намирате в рисковата група или вече страдате от диабет, вашият режим на хранене трябва да включва пълнозърнести храни, боб, соя, зеленчуци, плодове, ядки и семена. По този начин вие ограничавате своята диета по отношение на видовете консумирани храни, но не и по отношение на обема. Описаните продукти, съдържащи голямо количество влакна и усвоявани постепенно, бързо предизвикват чувство на ситост, което се запазва по-продължително време, а чувството за глад и употребата на калории намалява, поради минималния обем на съдържащите се в тях мазнини. Изследванията показват, че подобна диета е по-ефективна за диабетици, отколкото всякакви лекарства.

За автора: Вероника Пауъл е активистка на “Viva! Viva!” – благотворителна организация, която насърчава веганството и стремяща се да сложи край на страданията на животните. Можете да се запознаете с тази организация на сайта www.viva.org.uk.

Check Also

Пазарувай местно

5 причини да пазарувате местно произведени храни

Преди време организация „За Земята“ направиха социологическо проучване, показващо, че близо 94% от българите смятат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *