Breaking News
Home > НОВИНИ > ИНИЦИАТИВИ > „ЗДРАВословен   кът”

„ЗДРАВословен   кът”

Един от проблемите в повечето училища в България  е липсата на обособени места /кътове/, където децата да се хранят със здравословни храни и да консумират натурални напитки /прясно изцедени сокове и смутита/.

Затлъстяването при децата е наболял проблем през последните години. Статистиката показва, че почти една четвърт – 23,1 % от децата на възраст 4-5 години са с наднормено тегло.  Процентът при младежите на възраст от 10 до 11 г. е 33,4%.

Малко по–голям е броят на момчетата и в двете възрастови групи, засегнати от свръхтегло .

Анализът е част от Национална програма за измерване на здравния риск от затлъстяване и наднормено тегло при децата за 2016 год.

Около всяко училище има павилиончета, в които се продават множество храни от категорията “джънк” – чипсове, снаксове, оцветени безалкохолни напитки и липса здравословната алтернатива!

Дори и да имат желание и изградена у дома култура на хранене, децата ни нямат възможност и условия да се хранят здравословно в училище!

Програмата „Училищен плод” обхваща само учениците от начален етап и то само за определени дни от седмицата и е крайно недостатъчна.

Идеята на проект „ЗДРАВословен   кът” е насочена към всички ученици  и учители в училището и е фокусирана върху възможността да се консумират пресни сокове, фрешове от плодове и зеленчуци, приготвени  непосредствено, преди консумацията им, за да се съхрани цялата хранителна стойност на плодовете и зеленчуците!

„ЗДРАВословен   кът” е проект на учениците от СУ”Христо Ботев” за участие в конкурса “Млад Благотворител 2017, организиран от фондация Благотворител. Идеята на проекта е да се изгради  кът  за здравословно хранене на територията на СУ”Христо Ботев”, село Горна Малина, обл. Софийска с цел:

  • да се подобри културата на хранене сред учениците от училището;
  • учениците да получат разнообразни знания за храните, напитките, техния вкус и произход;
  • да се повиши осведомеността на децата за качеството на храните;
  • да се възпита у подрастващите потребност да се хранят със здравословна  храна, вместо с „модерните“, високо технологични, но нездравословни  храни и напитки.

Очакваните ефекти на проекта, според децата са:

  • подобряване на здравословното състояние на учениците;
  • намаляване риска от болести, свързани с неправилното хранене и консумацията на нездравословни храни и газирани безалкохолни напитки;
  • изграждане на полезни навици на хранене у учениците;
  • създаването на правилни възприятия и потребности, свързани с храненето от най-ранна възраст – гарант за балансираното пълноценно хранене на децата през целия им живот.

С реализирането на каузата заложена като тема на проекта ще се разреши/ до определена степен/ проблемът с консумацията на нездравословни храни и напитки на учениците в училището.

За мен и истинска чест, че личният ми пример и начин на хранене са вдъхновили децата и техния учител, г-жа Вилма Начева.

Вярвам, че това е първият от много последващи проекти за здравословно хранене на нашите деца!

Вярвам, че сме на прага нашата „Българска еволюция в храненето“!

Вярвам, че обществото ни вече е съзряло, осъзнато и все по-отговорно към здравето и природата!

Вярвам, че сме готови да възпитаме деца със здравословни хранителни навици, здраво поколение от успешни и отговорни българи!

Моята най-голяма награда е да бъда добрият пример за децата! На нашите деца! На нашите здрави, отговорни, осъзнати и успешни деца!

Проектът е само началото!

Като ментор на проекта, съм поела лична отговорност да разработя набор от вкусни, питателни и балансирани, здравословни рецепти за фрешове, смутита, плодови салати, сурови десерти, както и лично да обуча децата сами да си ги приготвят в училище!

Също така поех ангажимент да провеждам периодични беседи с децата на тема здравословно хранене и силата на храната!

 
Защото здравето е вкусно!  

Check Also

ЕТИКА, ЕКОЛОГИЯ И ЗАКОНОСЪОБРАЗНОСТ В ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЖИВОТНИ ЗА КОЖАТА ИМ

По повод КРЪГЛА МАСА за „ОТГЛЕЖДАНЕТО НА АМЕРИКАНСКА НОРКА ЗА ЦЕННИ КОЖИ В ЖИВОТНОВЪДНИ ОБЕКТИ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *