Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > Хранене чрез променливи

Хранене чрез променливи

Какво е променлива? В зависимост от категорията, която обсъждаме характера на променливата е различен. Различно е и описанието й. Но днес ще използвам описание от категория Програмиране – харесвам го.
В програмирането променлива е „място за съхранение на някаква стойност в оперативната памет на компютъра„. Но как може да се въведе това в храненето?

Разнообразното хранене е една от най-познатите променливи, които хората ползват почти ежедневно. Но когато я изследвах в дълбочина – усетих, че все пак ме ограничава. Възможно е да ограничава и вас, дали сте го почувствали.

Наистина колко разнообразно можем да се храним?

В забързаното ни и динамично смарт ежедневие изместваме храненето по-неправилно към късните часове на деня, а понякога изобщо не готвим и поръчваме храна за вкъщи. За жалост този процес е почти невъзможно да бъде спрян или управляван при повечето хора.

И все пак стигнах до един странен извод или „диагноза„. Ако не се фокусирате върху фразата „разнообразно хранене“, а само върху „хранене“, „готвене“ може да се опитате да не ядете едно и също ежедневно, като се стремите да включвате нови продукти или да готвите нещо старо по нов начин. В един момент ще разберете, че не е възможно на 100%, но все пак може да се практикува и с увеличаването на постигнатите проценти ще се чувствате все по-добре. В този момент храната наистина започва да ви променя – за добро и само за доброто ви здраве.

Използвах описанието за променливата в програмирането, тъй като така може да програмирате себе си чрез промяна на клетъчно ниво. Вашето здраве е стойност и колкото по-нова храна ядете, толкова повече трупате във вкусовата си памет и разработвате рецепторите си. Под „нова храна“ разбирам жива храна от чиста земя и чисти хора градинари. Сезонна храна. Вносна храна. Супер храни и т.н. Най-вече храна без химия.

Знаете фразата: Това не го ям? Защо? Еми така… не ми харесва.

За да харесвате наистина храната – всичката – трябва да зареждате вкусовата си памет с променливи от всякакъв характер. Но без вредни храни. Една от основните промени, които ще почувствате е олекотеното готвене и бързото приготвяне на храната ви. Може би вярвате, че думата „разнообразно“ означава 20-50-100-1000 продукта? Истината е, че бройката не е важна. Променливите, които ежедневно създавате около храната са важните! Ще бъдете още по-щастливи ако успеете да разберете тази тайна на природата. Защото природата е най-разнообразна и е единственото място за пазаруване или отглеждане на храна. Но по някакъв начин хората игнорират природното разнообразие и са под постоянно напрежение за хранене и кулинария. Това е нова „заплаха“ за здравето им – хранителна депресия или страх от храната.

Природата казва: Нищо не се губи – само сменя формата си.

Природните променливи са част от тайната на еволюцията. Чрез циклични променливи всеки организъм всеки ден трупа в своя „компютър“ нови променливи и така ден след ден организма се променя. Храната ни променя. Но само ако има променлива в храненето ни – всеки ден. ;)

А сега още една интересна рецепта или пък променлива за вас и мен? Не се знае…

Необходими продукти:

Чушки. Кромид лук. Чесън. Копър. Зехтин. Сол. Стъклен буркан 3-5 литра.

Естествено всеки един от вас може да промени рецептата и да добави други любими за него вкусове или продукти. Не обичам много да употребявам думата рецепта, но се налага заради разпознаването. За мен лично това е начин, логика на приготвяне на храна, която често се среща в Азия. А аз обожавам да наблюдавам цял свят как готви. Много често в платформата youtube може да намерите или следите много ментори, които създават променливи, а тях да нанесете в семейната ви кухня и хранене.

Действия:

Чушките се измиват и изпичат. (От скоро ползвам чушкопек и съм невероятно доволен от този уред.) Почиствате ги от „кожите“ им. Махате им дръжките и семето.

Две глави кромид отново изпечени в чушкопека или на фурна – разделяте пластовете и слагате всичко в стъклен буркан.

Още 2 глави суров червен кромид лук се нарязват на ленти или както ви харесва, като правите същото и с останалите описани продукти.

Слагате всичко в буркана. Сол на вкус. Подправки на вкус. Заливате със зехтин и сме готови. Прибирате в хладилника.

Ако нямате чушкопек ползвайте фурната, но отнема много време – поне за мен лично. Чушките се опичат по-различно. Белят се и по-лесно.

Ако не ви харесва да има храната ви силен вкус на зехтин – прецеждате през сито определеното количество и така зехтина ще излезе до 90%. Така приготвената смес е идеална за овкусяване, основно ядене, сандвичи и още много.

Когато намалее количеството може да направите ново зареждане или само да добавите пресни зеленчуци, зелени подправки, зелен пресен лук… Каквото и да добавите, то се овкусява от общият вкус, който с дните на престой създава два процеса:

1. Ферментация – не много изразена заради зехтина.
2. Мариноване.

Може да ползвате различни растителни мазнини за създаване на тази рецепта.

Може да използвате и всички видове ядки в суровият им вид – съчетават се по уникален начин с всичко в рецептата.

Успех.

Автор и Фотограф: Иван Иванов

Check Also

Моето любимо веган меню

от нашата любима веге вдъхновителка Флор :) https://www.instagram.com/flor2inspire/ Бързо, лесно и много вкусно! Подходяща за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *