Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > ВЕГЕ ЕСЕ / ИСТОРИИ > „Жива храна“ = здраво тяло!

„Жива храна“ = здраво тяло!

Чувствате ли се леко уморени, след като си хапнете добре?! Искате ли да си легнете за малко на дивана? Само докато храната ви „слезе в корема“. Подпухнали ли сте сутрин? Липсва ли ви подвижност? А как е кожата ви?… Мога да продължавам с въпросите до безкрай. Ако имате тези или подобни симптоми, определено не сте за лекар. Вие сте за промяна в храненето. Тотална, осъзната и целенасочена промяна, която да ви направи отново жизнерадостни, пълни с енергия, по-здрави, с по-хубава кожа… Мога да изброявам до безкрай. Ще кажете: „О, отново ще ни занимава със здравословно хранене.“ О, да! И то какво?! Този път ще ви отведа дори малко по-далеч. Да речем – в третото хилядолетие. Във времето на новите идеи за хранене и начин на живот. Но това, всъщност, си е древен /откакто съществуваме/ начин на хранене. Говоря за яденето на сурова храна. Или за живата храна.
„Жива храна“ е името на цветно и уютно заведение в центъра на Варна. Собственичката Елена е от онези хора, които на пръв поглед те привличат с нещо, което е трудно да определиш. По-късно ще открия, че това е вътрешната енергия, която извира от нея. Но, да вървим стъпка по стъпка.
Ели работи в София. Тя и мъжът ѝ са програмисти. И двамата са от Варна, където са отрасли. Тя – заедно с баба си, дядо си, майка си, баща и си и двамата си братя. Месото е на почит в семейството им. Зимата пълнят фризера с нарязано на парчета прасе, а всичката храна се приготвя домашно. Мъжът й пък е вегетарианец, но от „тихите“, както казва самата тя. Не я кара или настройва какво и как да яде. Това бързо я приближава към здравословното хранене и следващата крачка е да стане вегетарианка. Малко след като ражда първото им дете и млечните започват да я отблъскват. Така идва следващата стъпка – стават вегани. Около година по-късно е родила и второто им дете. Двамата виждат ясно ползите от този начин на хранене и живот. „Не направихме нещата на инат или поради външни причини“, казва ми Ели. Просто нямали потребност от храна, от която се чувствали зле. И нещата се случили естествено.
Ели обича да приготвя домашна храна. Но не стандартна. Десертите са ѝ афинитет. Още докато е бременна със Сияна, отива на курс за сурови десерти в София. За нея тази жива кухня е много предизвикателна. По това време, с мъжа ѝ често са само на сурова храна. Причината: откритието, че след яденето на такава храна, не се чувстват изморени, не изпадат в т. нар. хранителна кома. Пълни са с енергия и им е леко.

Сурова веган торта от Елена Костадинова


Решават да се върнат във Варна след раждането на второто им дете. „Сама разбираш, че с едно съвсем малко дете и с бебе, не ми оставаше много време да готвя или да върша домакинска работа“, спомня си Ели. Затова една вечер, след като правят пореден неуспешен опит да намерят вкусна веге храна във Варна, си поръчват пици по телефона. След час и половина, двамата се чувстват много зле и вече са сигурни, че няма да се върнат към млечните, а вероятно и към топлинно обработената храна. Според Ели, този момент е от специалните в живота. Момент, в който вземаш съдбоносни решения.
Това решение е „Жива храна“. Отварят през лятото на миналата година. Много от нещата все още са в процес на доработка и експерименти. Защото Ели държи всичко да е толкова перфектно и балансирано, колкото е възможно. Целта ѝ не е да напълни витрината с поредните сурови десерти. Тя предлага истинска, жива храна, която е балансирана и с вълшебен вкус. А мястото… То не е само място за хапване. Издават го първо цветовете – наситени и ярки. Има библиотека, нещо като детски кът с пуфове, който всъщност е за всеки, който си свали обувките и се настани удобно. Това е единственото заведение във Варна, в което няма печка в кухнята! Храната е сурова, продуктите ги купува лично тя, за да е сигурна, че са натурално и екологично отгледани. „Всичко, което правя тук, го давам вкъщи на децата си“, казва ми Ели. И знам, че това е нейният критерий за качествено, полезно и… живо.
Ако искате да опитате истинска, необработена топлинно храна и да усетите енергията, която тя дава на тялото ви, можете да намерите фантастичните десерти на Ели на Фермерски пазар – Варна. Тя предлага сурови торти, дребни сладки, дори бадемово сирене.

Бадемово сирене

Прави лично кокосовото и бадемовото мляко, които използва. Има торта с ягоди и рози, с кокосов крем, с боровинки и рожков, със шоколад. Всичко е без глутен. Използва рожков и кокосово брашно. Подслажда с фурми и сушени плодове. Основите са различни, а повечето кремове са базирани на кашу. За хората с ядкова непоносимост, предлага торта с кокосов крем. Броят на съставките е минимален, за да може всяка една да изпъква във всяка хапка.
Най-големият комплимент за мен, са суровите ѝ лимонови и ягодови барчета. Изцяло неин проект. Без ядки. С кокосов крем. Брашното за основата им наподобява на печиво, а не на класически суров бар. Фино, стилно и с невероятен вкус! – според мен. Божествено! – според децата ми.
Ели предлага още бисквити със суров лешников крем с какао и кифлички със сини сливи, в които няма добавени мазнини. Тя е единствената в страната, която прави бадемово сирене от бадеми и закваска в солена саламура, което много се доближава до бялото саламурено сирене. Има още крем сирене на базата на кашу и пушена разядка, която е чудесна върху филийка или като сос за зеленчуци. Напоследък много популярна е и веге луканката. Ако ви идва на ум да попитате защо трябва да е луканка, след като се яде от вегетарианци и вегани, Ели отговаря: „Никой не се замисля, че в такава храна не търсиш вкуса на месото. А и то само по себе си няма вкус. Той идва от подправките. И това е, което ние търсим. Вкусът на подправките.“ И са го намерили. Цвекло, слънчоглед, сушени домати… и много, и различни подправки във вид и с вкус на луканка.
Няколко дни след срещата ми с Ели, след като сме изяли живата храна, която купих от нея, приготвям колкото мога по-сурова храна в къщи. Зареди ме, момиче! За което ти благодаря.
Който не вярва, нека дойде да се зареди сам с истинската, жива храна, предлагана от Ели на Фермерски пазар. И нека не се лъжем – трябва време, за да се развие вкус и усет към суровата храна. Дайте си го. Не бързайте, но и не се бавете. Всяка хапка ви издига или ви събаря. Вие сте това, което ядете. Изборът е ваш.
Жива Храна

Споделено от: Никола Куташки в групата на БВО
Текст и снимки: Екатерина Желязкова

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *