Breaking News

Kето-торта. Защо не?!

Последните десетилетия постоянно се обясняваше как консумацията на мазнини води до различни болести и здравословни проблеми, и най-вече е враг на отслабването. Високомазнинното хранене беше буквално демонизирано. Според специалистите, най-важното бяха пропорциите между въглехидрати, мазнини и белтъчини, в полза на първите… Истината днес е доста по-различна. Оказа се, че нисковъглехидратното хранене е много полезно за здравето и играе положителна роля върху разграждането на мазнините в тялото. И на почит дойдоха кето режимите. Това е вид високомазнинен – нисковъглехидратен начин на хранене, при който се консумират храни, богати на здравословни мазнини. Много проучвания показват, че освен за загуба на тегло, това оказва положително влияние върху здравето и подпомага тялото при заболявания като диабет, рак, епилепсия, болест на Алцхаймер и други.
Песимистите и любителите на сладкото и тестото ще отхвърлят идеята под предлог, че няма кой знае какво да се яде, особено, ако са и вегетарианци. Истината обаче е друга. Да скочим направо в дълбоката вода! Като начало, бих предложила… ТОРТА! Да. Няма грешка! Има достатъчно начини да ядете вкусни, здравословни десерти, без съдържание на въглехидрати и захари, които освен, че допринасят за чудесното ви настроение, на практика ви помагат да отслабвате.
Днес ще ви разкажа за Елка Костадинова от Торти „Елиано Крис“, която е сред първите във Варна, предлагаща кето десерти и торти. Историята на Ели започва в ранното ѝ детство. Майка ѝ е сладкар по соц-а. Тя от малка ходи при нея. Интересува се от всичко, свързано с десертите и се влюбва в сладкарството. На 19 г. завършва Техникума по обществено хранене във Варна и веднага започва работа като сладкар. Изкарва общо 17 сезона в различни хотели на „Златни пясъци“, в някои от които е шеф-сладкар. Последно работи в „Кемпински“, за който споделя, че е най-голямата ѝ професионална школа. „Учих се от сладкар, който беше носител на звезда „Мишлен“ в сладкарството“, разказва ми Ели, докато седим и вдишваме аромата на вкусните ѝ десерти в цех-работилницата ѝ. Всяка седмица персоналът бил на обучения, а често в хотела идвали на обмяна на опит готвачи и сладкари от хотелите на веригата в други държави. Там основните правила били хигиена и организираност. Много нейни колеги започвали работа, привлечени от възможностите, но не успявали да издържат на темпото и високите изисквания.
Първата ѝ торта извън хотелиерското сладкарство, била за сватбата на братовчедка ѝ. Видеооператорът останал толкова възхитен от вида и вкуса, че потърсил Ели да се запознаят и поръчал торта за абитуриентския бал на дъщеря му. После започнал да я рекламира пред приятели и за сватбите, които снимал. Така Ели започнала да прави сватбени торти и отворила Ателие „Елиано Крис“. От тук, пътят до кето десертите бил… два скока.
„Започнаха да идват майки на деца с алергии и непоносимости, които искаха торти без глутен, без мляко или захар, без различни съставки“, спомня си Ели. Тя променя добре известните ѝ рецепти като заменя стандартното бяло брашно с друго, а краве млякото – с бадемово. Започва да използва фурми и други подсладители. Тъкмо решила, че е на прав път, и ето ти още един скок… При нея дошло момиче със здравословен проблем. Искала торта със стевия и кокосово брашно. Получила прекрасна, фина и полезна торта – първото ѝ кето-тирамису! После вдъхновението продължило. Така създала кето-гараш, която е със шоколад със стевия, и други кето и веган десерти. Повечето неща, които Ели прави и продава вече година на Фермерски пазар – Варна, са подходящи за вегани, диабетици и хора с нетолерантности, дори за болни от Хашимото.


„За да е качествена и вкусна една храна или десерт, в нея трябва да са вложени истински, качествени продукти“, казва ми Ели. Купува почти всичко необходимо ѝ от фермери и производители от Фермерския пазар – ядки, брашна, млечни, дори физалис, с който украсява някои от изкушенията си.
Тя предлага на пазара кето-гараш, кето-тирамису и кето-крем панакота, който е от животинска сметана с 35 % масленост, пресни малини и стевия. Има и кето-кокосови хлебчета със сирене, както и кето-бисквити с рожков и червени боровинки. От веган десертите, прави шоколадова торта, орехов пай, плодова пита, веган бар с ядки, веган мъфини с тиква и кардамон, овесени бисквитки с фурми, чия, ябълки и банан. Предлага още и традиционната баклава, ореховки и негърчета с тъмен шоколад.
Питам я как се справя с толкова много неща, след като ги прави сама и кога успява? А тя се усмихва: „Обичам си професията и не ми тежи да правя толкова много неща. За мен е важна организацията и съм доста педантична и взискателна в работата си“. Освен това, според нея, е важно да се усъвършенстваш постоянно. Затова, следващия месец се е записала на обучение при шеф Иван Александров, който прави кралската торта за сватбата на Меган и принц Хари. А лятото ще бъде на курс за захарен арт, техники и еърбръш /рисуване на торти с въздушна четка/.
„Има ли тайна?“ – питам я – „Винаги слагам моя почерк в нещата, които правя. Ако я няма дозата любов или мерака, нищо не е същото“, категорична е скадкарката. За да усетите и вие дозата любов и високите стандарти в десертите на Ели, които ги правят толкова фини и балансирани, елате на Фермерски пазар – Варна, и си изберете каквото ви е на душа от „Елиано Крис“. Не се бавете, защото не само аз чакам Ели с невероятната ѝ кето-гараш торта, вкусът на която вече четири дни не излиза от съзнанието ми. Фин, плътен, наситен вкус, тънки блатове, балансирано сладка и изключително вкусна! Ммммм, торта! Защо не?! Нека е кето.

Споделено от: Никола Куташки в групата на БВО
Текст и снимки: Екатерина Желязкова

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *