Breaking News
Home > МАТЕРИАЛИ > ПрЕбиотична ферментация с кромид, чесън, моркови

ПрЕбиотична ферментация с кромид, чесън, моркови

За ферментиралите храни има изписано много в цял свят. Но живеем в България и е интересно как тук в родината ни можем да се храним правилно, лесно и 365 дни с ферментирали храни. Традиционно всички си ги представят солени и кисели храни – определен % не ги консумират и не се хранят с тях точно поради “соленост” и “киселост”. Но ви уверявам, че вие контролирате тези два фактора. Ако искате сложете малко сол – пак ще стане – ако искате не ползвайте продукти, които правят много кисел вкус – вие контролирате всичко. Просто си имайте 2-3 буркана най-долу в хладилника и си вадете при всяко хранене на семейството или сам ако се храните.

С времето в организма Ви започват да текът два процеса:

1. Адаптация – основен процес – неспиращ

2. Натрупване – основен процес – неспиращ

И в един момент храната ви променя за добро и става вашето “лекарство“.

Рецептата:

Изберете стъклен буркан (моят е от Икеа) или съд с вместимост 2-3-5 литра.

Подгответе кромид лук (червен) като режете от двете страни малко повечко. Редете лука до 85-90% от височината. Започвате да редите от големите и обемни глави и после малките.

Настържете с ренде на пръчици или тънки слайдове 2-3 моркова. Размера се вижда на пръчиците (в снимките) ако режете на слайдове – те трябва да са с дебелина 2-3 мм – така се получават меки моркови – не хрупкави…. а и те са “храна” за живота във ферментацията.

Чесъна го слагате на Х – за да пази луковете да не “изплуват” над водата.

Водата трябва да е изворна (7,2-7,8ph) – пълните до “100%” буркана. Слагате тавичка под буркана – за да събира вода, която излиза по време на ферментацията. Слагате и чиния, която да докосва водата и така се затваря “херметически” на 99% буркана. Върху чинията тежест, част от водата се избутва – но това е в нормално.

Нужни са 2-3 супени лъжици сол (равни) – морска или келтска (над 90 минерала). Престоява на тъмно в шкаф… за време около 24-48 часа. Щом почне да “зрее” – виждате малко пяна по водата и аромат на “фермент – туршия – кисело” вкусово опитайте сока с лъжица и части от зеленчуците. Трябва да има вкус на кисело, но не прекалено – солено, но не прекалено и дори газирано… или просто “да става за ядене” според вашите вкусови рецептори. Ако правите ферментирали храни за пръв път имайте предвид, че вкусовите ви рецептори още не са свикнали – дайте им време да свикнат с малки гурме порции.

Важно: Преди да опитате – пренесете в отделна чиния, купа част от сока и зеленчуците – и тогава опитайте с вилица и лъжица. Целта на това действие е, че когато опитвате от общият съд… частици от слюнката ви влизат и заразяват ферментиралата храна и тя се променя или често се разваля или влошава. Хигиената е много важна. Но за хигиената ще пиша отделно…

Сутрин и вечер буркана се разклаща с ръка заради солта в него.

Щом “узрее” – се прибира на студено в хладилника.

Може да се яде около 10-30 ден според зависи…

Това е.

Автор и фотографии: Иван Иванов

Check Also

Пролетни фестивали във Варна и Бургас: „Еко семейство – фестивал за природосъобразни продукти и живот“

В самото начало на 2020 година бихме искали да ви запознаем с Десислава Николаева. Деси …

4 коментара

 1. Здравейте.Чесъна може ли да се замени с пресен лук или нещо друго? Благодаря

 2. Здравейте, как се разбира кога е “ узряла”?

  • Иван Иванов

   Привет.
   1. Има лека пяна над водата.
   2. Има промяна на “цвета” на водата – мъглява или белезникава или бяла мъгла… това се получава от милиардите микроорганизми развиващи се във водата.
   3. Има мирис на кисело – туршия – и т н….
   4. Водата има вкус на кисело, туршия и т н…. естествено всичко изброено от мен е в различен % и съотношение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *