Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > GO GREEN > Първи стъпки във веганството: ЕТИКА
веган веганизъм първи стъпки във веганството

Първи стъпки във веганството: ЕТИКА

Автор: ПЕТЯ БОГДАНОВА

Веганството е начин на живот и разбиране за света, което печели все повече поддръжници в световен мащаб. Ако искаме да предприемем тази крачка, е добре първо да вникнем в същността на веганството, какви са ползите и негативите от него, с какво трябва да внимаваме да не навредим на себе си или на някой друг, какви са трудностите, които най-вероятно ще срещнем и така да направим един наистина информиран избор. В тази поредица от статии ще говорим за най-важните неща, които всеки новобранец веган е хубаво да има предвид. В първия материал се спряхме на понятието веган, а тук темата ни ще е поантата на веганизма – етиката.

КАКВО Е ЕТИКА КЪМ ЖИВОТНИТЕ?

Както знаем, етиката е учение за морала. В случая обаче не говорим за морала, извлечен от дадена религия или конкретна философия, а за усещането за морал на човека като додстатъчно еволюирал интелектуално и съответно нравствено индивид, който може да взима решения, които са добри за съществата около него.

Етиката на човек се определя от неговата ценностна система. Това означава, че отношението му към другите е резултат от разбирането му за света и симбиозата между отделните организми. Твърдението, че етиката се занимава само и единствено с междучовешките отношения и може да бъде прилагана само в света на хората, звучи като някак назадничава и консервативна мисъл за съвременния човек. В крайна сметка това, което разграничава човека от животното, е, че единият има правото да възроптае срещу несправедливото отношение към него и има възможността да държи отговорен насилника, а другият няма тази сила и в крайна сметка търпи несправедливостта.

pig21Етиката към животните всъщност не е много по-различна от тази към хорта. В основата ѝ седи уважението и разбирането, че никой не е по-важен като организъм от другия. Ако човекът заслужава добро отношение, свобода, право на живот в най-добрата за него среда и лично пространство, а не физическо или емоционално насилие, ограничаване на свободата, насилствена смърт и третиране като неживо същество с цел извличане на някаква изгода, то същото се отнася и до всяко едно животно. Толкова е просто. Това означава хармония между хората и животинския свят по начин, който носи възможно най-много мир и естествено развитие на всеки.

ЗАЩО НЕВЕГАНСТВОТО НЕ Е ЕТИЧНО КЪМ ЖИВОТНИТЕ?

Има няколко основни причини, поради които все повече хора избират да станат вегани и по този начин да бъдат етични към животните.
Да започнем от консумацията на месо. Това е най-очевидното неетично поведение на човек към животните, но все пак е трудно за много хора да направят връзката между убийството на живо същество и неморален акт. Но защо консумацията на месо е неетична?

Яденето на месо и месни продукти е директно свързано с производството на такива. Малко са хората, които сами ловят животното и приготвят месото си, но дори случаят да е такъв – това не е етично, защото убийството е неетично винаги.

Начинът на производство на месо сам по себе си е достатъчно жесток, за да откаже един здравомислещ и способен на емпатия човек от месните храни. За да стигне месото до чинията на консуматора, то първо е било живо същество – кокошка, прасе, теле, възрастна крава, риба, друго морско животно. Това същество, което има същото усещание за физическа и емоционална болка, като това на човека, бива третирано като продукт от самото си раждане. Повечето индустриално отглеждани животни не виждат слънце през целия си живот, а вместо това са принудени да търпят специални лампи, които имитират слънчевата светлина, но по начин, който да ги накара да произвеждат повече (субпродукти като мляко и яйца например). Консумацията на месо няма как да бъде етична към животното, което в крайна сметка умира. Дори ако човек държи в главата си нелогичното вярване, че животните са създадени, за да хранят хората (което практически няма смисъл, защото човекът не е хищник, но това ще разгледаме в някоя от следващите статии), самото убийство, независимо с каква цел, няма как да бъде етично действие. Да кажем, че не убиваме ние животното. Тогава ние плащаме на една индустрия, която отглежда животното в ужасяващи условия и накрая някой го убива за нас. Защото ние сме пожелали да ядем месо. Ако продуктът няма търсене, то и предлагането ще изчезне.

Друга причина невеганството да не е етично е консумацията на млечни продукти и яйца. Както ще прочетете по-надолу, производството на месо и това на мляко и яйца са тясносвързани, просто защото и трите се добиват от определени животни. Пилето служи за яйца и месо, кравата за мляко и месо, овцата за мляко, месо и вълна и т.н. Производството на животинските субпродукти е причина за също толкова страдание и насилие, колкото и това на месо, защото двете индустрии на практика са една и съща.

Следват купуването на кожени и вълнени дрехи, обувки и аксесоари; купуването на козметика, която е тествана върху животни; ходенето в зоологически градини и подкрепянето им; подкрепянето на цирковите номера с животни и много други. Тук вече можем и сами да направим връзката между удоволствието, което си доставяме, и неетичното отношение към животните.

10277913_715096098558148_1403996110764547273_n

КАК ЖИВЕЯТ НЯКОИ ОТ ЖИВОТНИТЕ В ИНДУСТРИАЛНА СРЕДА

Пилетата: Малките новородени пиленца минават по машинни пътеки, като работници отбират женските на едно място, а мъжките – на друго. Женските пиленца се складират като стока в клетки, които стоят в затвореи помещения. Там се чака те да станат достатъчно големи, за да започнат да произвеждат яйца. Мъжките пиленца биват убивани директно след сортирането им. Това се случвай като се изхвърлят в мощни машини, които смазват телата им. Кокошките сменят помещения няколко пъти през живота си, заради растежа си. Във всички случаи те нямат никакво лично пространство и често кълват съкилийничките си. Умират в клетката и минават дори дни, докато труповете се премахнат. Животът на кокошката завършва в кланницата по жесток начин.

Кравите: Когато една крава роди, нейното теленце моментално се взима и насилствено се отделя от нея. Това е изключително травмиращо и за майката, и за малкото, защото както при хората, така и при всички животни, най-естественото нещо е майката и малкото да са заедно. Кравите изпитват както щастие, така и тъга, също като човека. Ако телето е женско, то се заделя и се отглежда като млекодайна крава, ако е мъжко – се убива на момента, защото е ненужно на фермера за друго, освен за месо. Женското теле се отглежда докато е годно за осеменяване. Когато този момент дойде, фермерът буквално изнасилва женската с машина така, че да я оплоди – процесът е толкова болезнен, колкото звучи. Тя забременява и ражда, като съдбата на малкото е вече решена според пола му, а нейното мляко не стига до него, въпреки че това е най-естествената и полезна храна за новороденото. Майчината кърма се дои от фермера, като кравата е хранена с допълнително хормони, за да дава повече мляко. Кравите нямат право на почивка между ражданията. От този процес кравата във фермата живее около три пъти по-малко, отколкото би трябвало, защото организмът ѝ се изтощава и износва върде рано. Животът на кравата завършва в кланницата, където гърлото ѝ е прерязано.

Прасетата: Прасето не се радва на по-добра съдба от приятелите си птици и говеда. По същия начин то е третирано като продукт, а не като живо същество. Много често порасналите прасета гризат железните си ограждения, които са големи точно колкото телата им и опират в тях, в следствие на което губят зъбите си, проявяват и други признаци на психическа нестабилност и емоционално страдание. Прасетата също почти никога не виждат дневната светлина, на която би трябвало по подразбиране да имат право. Краят на живота им е, както при останалите, в кланницата, където убийството далеч не е хуманно (въпреки че фразата хуманно убийство е нелеп оксиморон) и е съпроводено от жестока болка и агония.

Обикновено болките и дискомфортът на животните се пренебрегва, тъй като по-добрите условия са твърде скъпи за производителите, а обезболяващите и елементарната ветеринарна грижа са извънреден разход, отново поради приничата, че на тези животни се гледа не като на чувстващи същества, а като на продукти.

Разбира се, етиката към животните включва не само неконсумирането на животински продукти и отказа от кожени аксесоари, а също и много други избори, които е добре да правим съзнателно. За всеки етиката към животните се простира до различни граници, но важното е да се стремим да не третираме животните като продукти и да им позволим да живеят така, както е най-добре за тях, независимо, че цивилизацията ни вече е направила това доста трудно. 

 

ЗАЩО ЕТИКАТА КЪМ ЖИВОТНИТЕ Е ДОБРА ЗА ХОРАТА?

 

Етичното отношение към животните е разбирането, че те имат правото на добър и качествен живот също толкова, колкото и човека. Когато осъзнаем това, става някак естествено да гледаме и на всички хора като на равни и да споделяме убеждението, че всеки човек заслужава добро отношение, свобода, лично пространство и хубав, спокоен живот. По-голямата част от веганите са активни не само по отношение на правата на животните, а също по отношение на правата на хората, точно защото ги е грижа да няма насилие. Етиката е философия на разбирателство и добро отношение и колкото повече се стремим да я припознаем като начин на живот, толкова повече допринасяме за положителното развитие на човечеството.

animal-and-human
Етичното отношение към животните е една от първите стъпки към хармонията. Все пак живеем в свят, в който имаме отговорността да правим изборите, които са възможно най-добри за нас и за останалите. Нима правото на щастлив живот пинадлежи изцяло и само на човека?

Open Your Eyes – видео за несправедливостта на човека към животните
Disturbing Truth About Animal Farms – видео за жестоката реалност на индустриално отгежданите животни (тежки картини)
The Human is Vegan – аргумент за етиката и веганизма
Лабораория с маймуни – видео за тестването на медикаменти върху маймуни (тежки картини)

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

One comment

  1. Изключително Добра статия :)
    Трябва да се прочете :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *