Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСТВОТО > Какво е веге?

Какво е веге?

Много хора се питат защо толкова много нашумя това веганство, вегетарианство… На кого е притрябвало, какво точно означава и… стига с тая мода, брат! :)

Хайде да отговорим на няколко основополагащи въпроса тогава.

  1. Какво е вегетарианството днес?
  2. Какво е веганството днес?
  3. Какво е било вегетарианството преди да бъде измислено веганството?
  4. Лесно ли е?
  5. Колко е важно и необходимо за света и хората?
  6. Първи стъпки? Готов съм!

И такаааа… 1.Вегетарианството днес се изразява основно в специфичен хранителен режим, който изключва животинското месо и риба. Толкова. Простичко звучи, но не е точно така, защото ако не е роден с този хранителен режим, то най-вероятно човекът го е избрал поради специфични и доста основателни причини. Дали е прочел за здравословните ползи от физическа гледна точка, дали се е запознал с екологичните последствия за планетата при животновъдството и е пожелал да не участва в този процес, дали е преценил, че животните са чувствителни същества, а не храна и отказва да е причина за зверското отношение към много от тях… или пък е прочел достатъчно духовна литература, за да се убеди колко е важно да се опазва чисто от животинската енергия и страхова психоза емоционалното и ментално тяло на човека. Тези и още причини са в основата.

2. С какво е по-различно веганството днес? То, освен че изключва животинското месо и риба от списъка на храните, изключва също и всякакви животински продукти и субпродукти като храна, както и ползването им в козметиката или модната индустия (особено кожената). Не приема цирковете с експлатирането на животни, тестването върху тях на каквото и да е, затварянето им в зоопаркове и т.н. Изобщо, опитва се да ограничи до максимум потреблението на животински продукти не само заради убиването на животни, но и заради експлоатацията и измъчването на такива през краткия им живот като „собственост“ и „продукция“.

3. Вегетарианството преди да бъде въведено понятието „веганство“ е включвало всички подвидове „строго вегетарианство“, но не е акцентирало изрично на етичния мотив за избора на определения начин на хранене и живот. Основното значение на думата вегетарианец е било „развита духовно и физически личност“, изведено от словосъчетанието homo vegetus, където самата латинска дума vegetus има значението на “крепък, здрав, свеж, жизнен”… Понятието веган, въведено днес, акцентира изрично върху отношението на човека към животинския свят и стеснява кръга от възможни причини за избора на определения начин на живот и хранене.

4. Но дали може да ни е лесно днес да бъдем вегани и вегетарианци? Може! Предците ни да се хранели изключително аскетично и с малко храна. Имало е многобройни религиозни пости, селски бит и стопанство, натурални методи за опазване на реколтите… Били сме всъщност облагодетелствани с вкусни, жизнени, натурално отглеждани селскостопански култури. Какво ни пречи и днес да настроим навиците си така, че да не включват неетични практики, доколкото е възможно? По-малко или никакво месо, повече сурови плодове и зеленчуци, повече вода и най-вече храмония – така че да бъдем по-здрави и по-чисти пред съвестта си.

5. С какво е полезно вегетарианството и веганството за света бихме се запитали накрая… Изключително много ни е потребно! За нас, за околния свят и планетата като цяло! Грижата за планетата и изразходването на ресурсите й – месопроизводството е най-големият екологичен замърсител, употребяващ освен това огромни количества вода и земни площи за добив на храна за животните, от които получаваме в крайна сметка значително по-малко като количество и качество готова храна – тоест краен “продукт”… Да не говорим, че животните не са “продукт”, а живи същества и ако се сблъсквахме в ежедневието си с онава, на което ги подлагаме в индустриалните мащаби, сигурно отдавна щяхме да сме преосмислили поведението и храненето си като цяло. И тук е връзката с духовното ни израстване като личности. Можем ли да бъдем морални и духовни същества, а в същото време да си затваряме очите за огромните проблеми, които създаваме на всичко живо около себе си и не просто да си затваряме очите, но дори и да подкрепяме – чрез консуматорския си избор и финансов ресурс (купувайки).

6. Най-лесно е простода решим! Когато наистина сме се убедили… Когато изберем с мисъл и сърце… всички последващи наши стъпки и действия са толкова лесни, сякаш цял живот сме били на избрания хранителен режим. Сякаш месото вече не е храна, а “отрова” или “камък”. И ще открием огромното разнообразие от храни и вкусове, за които не сме си и помисляли, че съществуват. Първата стъпка е РЕШЕНИЕТО – в мисълта и сърцето. Пожелаваме го на всеки!

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *