Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > 10 ядливи цветя с потенциални здравословни ползи

10 ядливи цветя с потенциални здравословни ползи

Класическа и вечна традиция е вазата с цветя по средата на масата (която ние предпочитаме в саксия ;) – б.ред.), но тези красиви растения могат да се появят и в менюто Ви понякога.

Ядливите цветя се използват по целия свят. Не всички са безопасни за ядене, но ядивните варианти могат да предложат уникален вкус и цвят на много ястия, включително салати, сосове, напитки и предястия. Някои от тях имат и чудесни ползи за здравето!

Ето 10 ядливи цветя с такъв потенциал!

1. Хибискус (Hibiscus)

Растенията от семейство Хибискус дават големи, богато украсени цветчета, които обикновено растат в тропичен и субтропичен климат по целия свят. Съществуват стотици видове хибискус, но най-популярният хранителен сорт е известен като Roselle или Hibiscus sabdariffa.

Въпреки че понякога се отглежда за строго декоративни цели, хибискусът е добре известен и със своите кулинарни и лекарствени приложения. Можете да ядете цветето директно от растението, но то обикновено се използва за чай, ястия, конфитюр или салати.

Много култури пият чай от хибискус заради неговите лечебни свойства. Някои изследвания показват, че хибискусът може да помогне за намаляване на кръвното налягане и нивата на холестерола, въпреки че са необходими още изследвания, за да се разбере по-добре как механизмът му на действие.

Чаят е яркочервен и има тръпчив, малко кисел вкус. Може да се сервира горещ, но е особено освежаващ като студена напитка с лед в горещите летни дни.

2. Глухарче (Dandelion)

Глухарчетата са най-известни като упорити градински плевели. Те обаче се налагат все повече като силно питателно ядливо растение.

Глухарчетата имат малки цветчета – приблизително 2–4 см. в диаметър – с дребни, яркожълти венчелистчета. Те доставят различни растителни съединения, за които се знае, че имат мощни антиоксидантни свойства и в борбата срещу диабет тип II.

Интересното е, че цветчетата не са единствената част от глухарчето, която може да се яде. Всъщност всяка част от този така наречен плевел може да се употребява в кухнята – включително корени, стъбла и листа.

Има безкрайни вариации за ядене на глухарче – цветовете могат да се консумират сурови в салата, могат да бъдат панирани или пържени, понякога се използват желиращите им свойства или като вино.

Корените често се накисват за приготвяне на чай, докато листата могат да се консумират в салати или гарнитура за сандвичи. Разбира се, могат да бъдат приготвени и в яхнии, гювечи или всякакви други ястия, когато искате да включите нещо полезно и зеленичко :).

3. Лавандула (Lavender)

Лавандулата е билка, първоначално отглеждана в части от Северна Африка и Средиземноморието. Виолетовите цветя са много малки, но изобилни.

Тя е най-известна със своя характерен аромат и успокояващите му свойства. Комбинацията от цвят и аромат превръща лавандулата в особено желано допълнение към разнообразни храни, включително сурова или в печива, запарки, ликьори, билкови чайове, сухи подправки и билкови смеси. Ароматът му се съчетава добре както със сладки, така и с пикантни съставки, цитрусови и горски плодове, розмарин, градински чай, мащерка, чубрица, шоколад.

Когато готвите с лавандула, най-добре е да започнете с малко количество и да увеличавате бавно, докато постигнете желания вкус, тъй като може много бързо да достигнете твърде силно насищане на вкус и аромат.

4. Орлови нокти (Honeysuckle)

Съществуват почти 200 вида „орлови нокти“, но най-разпространени са японските и дървесни сортове. Ароматните цветчета, обикновено светло жълти или бели, съдържат сладък нектар, който може да се яде направо от цветето. Цветчетата са от жизненоважно значение за практиките на традиционната китайска медицина от векове.


Цветята и техните екстракти се поглъщат или прилагат върху кожата за лечение на различни възпалителни състояния. Ефективността му като лекарствена терапия за хората обаче остава научно недоказана.

В кулинарния свят Орловите нокти най-често се използват за приготвяне на чай или ароматен ароматен сироп. Можете да използвате сиропа за подслаждане на студен чай, лимонада, кисело мляко и шербет или като заместител на захарта в рецепти за бърз хляб.

Докато цветовете на Орлови нокти и нектарът му са напълно безопасни за ядене, имайте предвид, че плодовете на някои сортове могат да бъдат токсични, ако се приемат в големи количества.

5. Латинка (Nasturtium)

Латинката е кулинарен фаворит заради ярко оцветените си цветчета и неповторимия, пикантен вкус. И листата, и цветята й са годни за консумация и могат да се ползват варени или сурови. Те имат пиперлив, леко пикантен вкусов профил, въпреки че самите цветчета са по-меки от листата.

Цветята във формата на фуния обикновено са ярко оранжеви, червени или жълти. Те правят красива гарнитура за торти, сладкиши и салати. Листата са кръгли и приличат на малки възглавнички от лилия. Те са достатъчно нежни, за да се използват в зелени салати или на песто.


Латинката е не само универсална и привличаща вниманието съставка, но е и доста полезна. Тя съдържа разнообразие от минерали и поддържащи здравето съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

6. Пореч или звездолей (Borage or Starflower)

Поречът (или звездолеят) е билка, която има нежни цветове във формата на звезда. Те обикновено са сини, но могат да бъдат и бели или розови. В билковата медицина поречът се използва за лечение на леки заболявания, като възпалено гърло или кашлица. Научни изследвания обаче в подкрепа на ефикасността му като медицинска терапия са оскъдни.


В кухнята не липсват начини да включите пореча, тъй като и цветята, и листата са годни за консумация. Често цветята се описват като леко сладък аромат, напомнящ краставица и мед.

Цветовете могат да се консумират пресни в салата или като гарнитура към десерти и коктейли, или могат да бъдат приготвени и добавени към супи, сосове или за плънка при спагети и тестени изделия.

Поречът може да се сервира и като самостоятелна зеленчукова гарнитура.

7. Тученица (Purslane)

Тученицата е с мънички, жълти цветчета и плътни, месести листа, като и двете са годни за консумация – сурови или варени.

Исторически, тученицата се счита за не по-ценна от градински плевел, но напоследък популярността й скочи, поради богатото съдържание на хранителни вещества. Тя е пълна с витамини, минерали и антиоксиданти, но най-голяма хранителната слава постигна с твърдението за богато съдържание на Омега-3.

Цветята и листата на тученицата могат да се сервират сурови в много салати и сандвичи. Те могат също да бъдат задушени с други зеленчуци като гарнитура или да се добавят към любимите ви супи. Можете дори да опитате това растение овкусено и пържено.

8. Роза (Rose)

Да, рози! Има над 150 вида рози, налични в почти всякакъв размер и цвят. Най-хубавото е, че всички те са годни за консумация, но различните видове нямат един и същ вкус. Добро правило за избор в кулинарията е, че ако мирише приятно, вероятно ще е и вкусна. Яжте обаче само венчелистчетата, защото листата и стъблата не са особено приятни.

Цветовете на розите имат много ароматен, цветен и леко сладък вкус. Те могат да се консумират сурови, в различни плодови или зелени салати, сушени и добавени към домашна гранола или смесени билки.

Пресните листенца от роза също могат да бъдат забъркани с течност за създаване на напитки, конфитюри и желета, напоени с роза. Нарязаните листенца от роза, забъркани със захар или масло, придават уникален аромат на иначе обикновените съставки.

Подобно на много други ядливи цветя, розите могат да предложат ползи за здравето. Някои изследвания предполагат, че някои съединения в розите могат да играят съществена роля за намаляване на тревожността.

9. Цвят от тиква или тиквичка (Squash Blossom)

Ако някога сте отглеждали лятна тиква в градината си, вероятно сте запознати с техните нежни цветове. Може обаче да не знаете, че тези цветове са също толкова годни за консумация, колкото самата тиква.

Въпреки че цветчетата се образуват на всички видове летни тикви, най-популярните за консумация идват от тиквичките. Цветовете на тиквички са ярко жълти с дълга, заоблена форма на камбанка. Те могат да се консумират сурови като гарнитура или нарязани и добавени към салати.

Ако решите да експериментирате, друг вкусен вариант може да е да напълнете цветчетата с билкови сирена и да ги изпържите или изпечете, докато нежните листенца станат хрупкави.

Не е нужно да жертвате плодовете от тиква, за да се насладите на яденето на цветята. Само женските цветчета могат да се превърнат в тиквички, така че се придържайте към яденето на мъжките, за да сте сигурни в добрата реколта.

Мъжките цветя имат дълго, тънко стъбло и обикновено растат около външните краища на растението. Женските цветя са склонни да се развиват по-близо до центъра на растението и имат малки, луковични плодове в основата на цъфтежа, където се среща със стъблото.

Цветовете от тиквички са богати на антиоксиданти, фибри, витамините A, C, E, K, както и минералите цинк, магнезий, манган, калий, мед и калций. Имайте предвид, че цветята, които имат цветен прашец, могат да причинят алергични реакции при някои хора.

Премахването на тичинката и плодника намалява риска, но не го елиминира.

 

10. Трицветна теменуга (Pansy)

Много красиви на външен вид, теменужките са и също толкова приятни за ядене. Те имат малки цветчета, с диаметър около 5–8 cm, но най-често срещани в нюанси на лилаво, синьо и жълто.

Обикновено теменужките имат лек, свеж и леко флорален аромат, макар че вкуса все пак си зависи и от вида им. Тъй като могат да имат толкова много цветови вариации, те правят отлично декоративно допълнение към десерти, сладкиши, торти и бисквитки. За усилване на вкуса можете да пасирате цветчетата, преди да ги добавите към ястието си.

Ако искате да ви е лесно, просто ги нарежете на ситно и ги включете в собствена вариация на зелена салата – ще получите нов интересен цвят и текстура. 

Освен, че са уникално допълнение към храна, теменужките също са богат източник на няколко мощни растителни съединения, за които се знае, че имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

И така, макар да сме свикнали да виждаме цветята само като декорация от днешната статия разбрахме, че можем да добавим много от тях към хранителния си режим.

Сервирайте сурови, със зеленчуци, в ястия или поръсени върху десерти. Независимо от вашите кулинарни умения, добавянето на ядливи цветя към следващото си хранене ще придаде неповторим цвят и вку на вашето ястие!

Източник: healthline.com
Превод: Александра Вали

Check Also

Моето любимо веган меню

от нашата любима веге вдъхновителка Флор :) https://www.instagram.com/flor2inspire/ Бързо, лесно и много вкусно! Подходяща за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *