Breaking News
Home > ВЕГЕ КУХНЯ > ВЕГАНСКИ РЕЦЕПТИ > Моето любимо веган меню

Моето любимо веган меню

от нашата любима веге вдъхновителка Флор :)

https://www.instagram.com/flor2inspire/

Бързо, лесно и много вкусно! Подходяща за всеки ден, както и за изискано представяне пред гости или празненство, веган храна. Всичко е въпрос на презентация, а вкуса е еднакво запленителен.

Представям на вашето внимание любими рецепти за приготвяне на невероятен безглутенов хляб от лимец, омайващо вкусна салата, веган миш-маш с тофу и „пържени” картофки на фурна.

Хляб от Лимец

Това е най- вкусният, най- бързият (40мин.), най- лесният за приготвяне (само от няколко съставки) и най- любим на всички хляб. Задължително трябва да опитате и вие!

Необходими продукти:

Брашно от лимец500 г.

Сол1 ч.л.

Сода – 1 ч.л.

Оцет2 с.л.

Вода – 400 мл.

Брашното се сипва в купа (може без пресяване), прибавя се солта и се разбърква. След това в средата се слага содата, залива се с оцета и се изчаква няколко секунди да шупне. Добавя се водата и се разбърква с дървена лъжица, докато стане лепкава и хомогенна смес. Изсипва се в намазнена тава (до момента са 5мин. приготовления). Пече се на 200°С в загрята фурна за около 30-35 Мин. Вади се веднага от формата.

Опитайте го още топъл, с масълце, чубричка, сиренце… и каквото още обичате (аз използвам кокосови). Дръжте го поне 4 часа извън плик, защото може да задържи влага. При нас трудно се задържа повече от два дни :)

Миш- маш с Тофу

Това е най- вкусното нещо което съм яла или приготвяла с тофу! С радост го споделям с вас. Божествено вкусно, лесно и бързо за приготвяне. Подходящо е за малки и големи с всякакъв хранителен режим.

Необходими продукти:

Нарязани зеленчуци по избор (пр. чушки червени и зелени, моркови, гъби и лук)

Тофу – 2 парчета

За заливката:

Хранителна мая – 3 с.л.

Растително мляко (пр. соево) – 150 мл.

Къри1 ч.л.

Куркума1 ч.л.

Кимион1 ч.л.

Червен пипер1 ч.л.

Чесън на прах1 ч.л.

Сол на вкус

Нарязаните зеленчуци се задушават в загрят тиган с малко зехтин като се подправят със сол и черен пипер. Когато са готови се добавя натрушеното в отделна купа тофу. Разбърква се и се оставя за малко на котлона (повтаря се няколко пъти). Когато тофуто се е посготвило и ароматите добре са се омесили, се прибавя предварително приготвената в отделен съд заливка от хранителна мая, растително мляко и подправки. Готви се още малко, като периодично се разбърква. Готви се, докато се изпари цялата течност, която зеленчуците и заливката са пуснали, така че тофуто да се къса като на парцали и да се отделя самостоятелно. Накрая може да се добави и настърган магданоз.

Задължително Опитайте! Ще останете очаровани.

Най- вкусната салата

Необходими продукти:

Краставица

Карфиол- няколко розички пресен

Прясно зеле

Пресен спанак

Маруля, айсберг или друг вид салата по избор

Маслини – няколко бр.

Сушени домати – 1-2 бр.

Авокадо – 1бр.

Пресен лук и пресен чесън ( може да замените с червен лук )

Марокански кус-кус – 2 с.л. ( може да замените със ситен булгур или киноа)

Коноп- 1 шепа

Слънчогледови и тиквени сурови семки – по 1 шепа

Магданоз- ½ връзка

Кус-кусът се слага в купичка, подправя се със сол и зехтин и се залива с вода. Докато се нарежат зеленчуците, той ще е набъбнал. Започва се с краставицата и карфиола, които се нарязват и посоляват леко в купата. Отгоре се добавя зелето, салатата и спанака. Всичко останало се слага отгоре като няма определен ред. Накрая се поръсва с кус-куса.

Тази салата я подправям само със зехтин и сол. Хубавото е, че и да нямате нещо или половината дори неща, или ги замените с други, пак става божествено вкусно! Това което съм споделила е оптималният вариант (и най- вкусният), по който се водя и аз самата. Ще се радвам да успеете да я приготвите в пълния й вид!

„Пържени“ картофки на фурна

Това е една изключително лесна, бърза, вкусна и доста по- здравословна рецепта за пържени картофки, а именно на фурна. Пържените картофки са един от най-обичаните продукти в света. Въпросът е не как да не ги ядем, а как да ги приготвяме така, че да са най- добри за нас.

Измиват се няколко картофа (количеството картофи се определя от съда, в който ще ги приготвяте). Обелват се и се нарязват в купа като за пържене, добавя се малко мазнина. Поръсват се със сол и галета. Всичко се разбърква много хубаво, като при нужда добавям още галета. Разпръскват се в подходящ съд за печене ( пр. голяма тава с незалепващо покритие). Трябва да са подредени максимум в един ред и малко отгоре. Важно е да имат въздух и място, в противен случай ще станат като обикновени печени картофи. Целта тук е всеки картоф да добие загар или коричка. Пече се в загрята на 180-200°С фурна, като се оставя картофите сами да се готвят. От време на време се разбъркват, но е важно първо да са хванали коричка отдолу.

Опитайте! Стават божествено вкусни!

Ако това меню ви е вдъхновило, потърсете Флор за още вкусни веган рецепти. В блога https://www.facebook.com/flor2inspire ще откриете още: предложения за домашно образование на деца, идеи за домашно приготвена козметика и почистващи препарати, практикуване на живот с нулев отпадък, информация за етерични масла и още много интересни и актуални теми.

Check Also

Чесън за хрема, синузит и инфекции

В нашите балкански ширини чесъна е изключително тачен способ за предпазване от болести в зимните месеци. Обичаме да си го хапваме често и по много! Какво можем да направим обаче ако имаме хроничен синузит или вече сме се разболели и сме с хрема? Ето изпитана рецепта от бабините (фейсбук) книги ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *