Breaking News
Home > ВЕГЕТАРИАНСКО ПРЕБРОЯВАНЕ

ВЕГЕТАРИАНСКО ПРЕБРОЯВАНЕ

55 comments

 1. Иска ми се да не са заедно вегани с вегетарианци защото консумацията на млечни продукти е колкото вредна за здравето на човека, толкова и за животните на които е майчиното мляко..

 2. Александър

  Здравейте, вегетарианец който яде риба съм от 6.5 години и от скоро не ям млечни продукти , глутен,захар

 3. Лактовегетарианец

  Много е разочароващо, че в анкетата липсват въпроси относно вида вегетарианство, като: ЛАКТОВЕГЕТАРИАНСТВО, ЕГЕТАРИАНСТВО И Т.Н. Щеше да е безкрайно интересен и въпросът за религията…

 4. Вегетарианец от 20 години, веган от 2. Можем да живеем в отлично здраве и без да затваряме и убиваме други живи същества заради придобити навици и вкусови предпочитания.

 5. цвети коева

  От 11 години вегетарианка, опитах да стана веган, чувствах се много зле, прилошаваше ми и залитах. Издържах 3 седмици само. Ще опитам пак, явно не съм била готова за това. Не приемах и добавки, което беше грешка. С месото нямах такъв проблем – от раз казах че няма да ям повече животни и така съм до ден днешен
  Поздрави

 6. Благодаря за чудесната инициатива!Време е да разберем,че ние сме от кръв и месо и е нечовешко да се самоизяждаме!Не налагам на децата си,как да се хранят,но им обяснявам полезните свойства на храните,които консумирам.Далече съм от тях,но от комуникацията ни разбирам,че вече приемат повече растителна храна и ядки.Не налагам,а обяснявам!

 7. П.Петкова

  Здравейте! Не съм вегетарианка, но предпочитам… „МЕСОТО ОТ… ГРАДИНАТА…“! Обичам постната храна, зеленчуците, плодовете и от време на време… риба. Спазвам диета („по неволя“) след претърпени операции и се чувствам добре! Важно е правилно да съчетаваме храните и да не налагаме ВОЛЯТА СИ над другите! Приятен ден!

 8. Богдан Николов

  Аз съм сигурно най- пресен в тази категория хора.
  Станах вегетарианец от 30.03.2015год.
  От 17.04, спрях да се храня и с млечни продукти..

 9. Щеше да е хубаво да можехме да виждаме колко души са се преброилите до този момент.
  Поздрави на всичко, особено на не фанатиците сред нас.

 10. Анкетата е чудесна начин да се разбере колко се е популяризирало вегетарианството и веганството през последните години. Аз лично спрях месото преди 6 години, а от 1 година съм и веган. Чувствам се чудесно и съм винаги пълна с енергия, като се има предвид, че преди това бях ревностен представител на месоядното общество. :D

 11. Александра

  Вегетарианка съм от няколко години, но не съм привърженик на веганството и суровоядството, според мен граничат с превземки и „правене на интересни“. Да не ядеш яйца, мляко и мед по НИКАКЪВ начин не помага на животните (ако не бъде издоена, кравата/овцата/козата ще хване възпаление така или иначе; кошерът ще се задръсти, ако медът не бъде прибран), а сурова храна… Не се числя към зайците, така че не се чувствам длъжна да ям храната сурова.

  • Александра, пишете:
   „Да не ядеш яйца, мляко и мед по НИКАКЪВ начин не помага на животните (ако не бъде издоена, кравата/овцата/козата ще хване възпаление така или иначе; кошерът ще се задръсти, ако медът не бъде прибран)“
   Всъщност кравата/овцата/козата се отглеждат индустриално заради търсенето на пазара на мляко и млечни продукти. С които първо животните биват обречени на крайно мизерно и нещастно съществуване и второ, малките им биват лишени от майчино мляко….
   Хайде, нека да не излиза, че добрите човеци се жертват да ядат млечни продукти, за да спасят кравата/козата/овцата от възпаление!

  • Антоанета

   Всъщност ако кравата/овцата/козата не бъде издоена кърмата си спира по естествен път.

  • Изабелла

   Мила Антоанета,
   Млякото на Кравите, овцете и козите е предназначено за малките телеца, агънца и тн. Това че те се отделят на едва няколко дни и се тъпчат ръчно с различни боклуци е друг въпрос. Същото е да ти вземат бебето и да ти бутилират млякото. Няма животно което да няма малко и да има мляко. Кошерите също няма да се задръстват спокойно. Като се пренаселен ще се родят тези които могат да отлетят от кошера и ще си направят нов. Така че не се притеснявай за тях те пак ще са по-добре без нашата намеса.
   П.с. Аз съм вегетарианец но се възхищавам на тези които ти смяташ за лигави и се надявам да постигна техния успех и да се откажа от всичко животинско.

  • Здравей Александра, разбира се, решението е твое как ще прекараш живота си и как ще постъпиш, като правиш различни избори по пътя, но както е казано:“знанието е сила“, добре е човек да е информиран повече, за да успее да направи максимално добри избори в живота. Затова, явно не съм единствения, който ще спомене, че животните въобще не са родени млеконадойни, а насила са направени такива, за да се експлоатира това и да се придобиват печалби. А в същност се оказва, че млякото – животинското е необичайна за възрастния организъм – за порасналото тяло, и дори напротив – трупа т.н. слуз, която е затруднение за организма и е среда за развитие на зловредни микроорганизми, които в един миг ни разболяват. Същото е и със сиренето и кашкавала. Те са продукти с висока концентрация на млечни вещества, така че ефекта на слузта има опастност да се мултиплицира. И още нещо, което би трябвало да е важно за човек, който е тръгнал с мисълта за вегетарианство и спестяване страданията които изпитват животните с вземане на месото и млясото им – това е, че за производството на сирене и кашкавал се използва т.н. сирищен фермент, който се получава изключително от стомахчетата на МАЛКИ агънца и ярета. Всичко това е за размисъл, а не за заповед, или обезателство. Казано е: „…когато ученикът е готов, учителят идва….“ С поздрав и духовна подкрепа!!!

 12. Милена Георгиева

  Хапвам риба 2-3 пъти месечно, пия много фрешове и съм много щастлива, когато едно цяло хранене е от сурова храна.

 13. Иван Василев

  Нещата не опират само до избор на ума – става въпрос и за генетика. За това не се говори много, но отделните хора са много по-различни като гени, отколкото се предполага. За едни месото (а и млякото и т.н.) може да е необходимост, за втори опция, а за трети – да е крайно токсично и несъвместимо с биологията на тялото. Важно е да се познава телесния носител и да му се дава това, което е оптимално за него. Защото на един дизелов автомобил не върви да му се сипва бензин и обратното. Та да обобщя – след дълги анализи на всякакъв вид обратна връзка, аз установих, че като цяло нещата от животински произход не са за моята кола, само някои видове риба са опция, правата по която аз не упражнявам :)

  • Ивайло Иванов

   В интерес на истината сравнението е малко неудачно – хубаво е в дизеловия двигател понякога да се сипва бензин за прочистване на дюзите/ето и аз да бъда малко полезен :)/ Успех и крепко здраве!

 14. Вегетарянството не вреди !

 15. Абсолютно всички сме вегета. Аз, нашите, приятеля ми и техните… :))) Кой от 15 години, кой от 10, 3 или 2! И сме здрави и енергични като пушки!

 16. Вегетарианка от 2006, Дъщеря ми на 8 месеца – по рождение. У дома не се консумират млечни продукти и стоки с животински състав и произход (кожа, вълна, лоприн, мед, желатин, пр.)

 17. Привет!
  Зациклих на въпроса относно деца под 12 години.
  Според моето разбиране – няма опция за маркиране, ако имаш деца над 12 години, които са вегетарианци?

  Как се подхожда в подобен случай?

  • Александра Вали

   Ами предполага се, че ще се преброят в отделна форма, ако са над 12 години :), затова се избира отговора, че нямате деца вегетарианци под 12 години и след това попълвате формата и за детето (или то само я попълва) :)
   Така е замислено, за да няма много още опции, но ако е твърде неясно ще добавим още една „Детето/децата ми са над 12 години“ въпреки че за статистиката това не е интересна информация, защото ще бъде попълнена отделно.

 18. Лора Йорданова

  Здравейте, бройте и мен :)

 19. Не може да се отвори страницата за преброяването.Дава грешка на страницата.

  • Александра Вали

   Кое точно не се отваря, Борислав?
   Това прочетохте ли го?
   „Анкетата е на няколко страници, като на всяка страница в края долу отляво си има бутон „Continue ››“ – това е бутона за продължаване. Някои от въпросите са задължителни за отговаряне – тогава има знака * – без да отговорите на такива въпроси няма да продължи напред. На последна страница се появява бутон „Submit“ – едва, когато натиснете него, данните, които сте попълнили преди това, ще се изпратят и отчетат.“

   • Борислав

    Здравей Александра,

    под заглавието ВЕГЕТАРИАНСКО ПРЕБРОЯВАНЕ ми дава Unable to connect. Има ли шанс да е ограничено само за страната и в момента пребиваващи българи в чужбина да не могат да гласуват?

    • Александра Вали

     Не сме ограничавали нищо. Може да е някакъв бъг на гугъл :( Пробвай пак по-късно.

 20. Щях да гласувам ако имаше отговор “Не ям месо“. Вегетарианец ми е неприятна дума, както и смути. Аз не ям месо и си правя пюрета ;)

  • Александра Вали

   Предполагам знаеш, че думата “вегетарианец” е създадена и въведена в употреба от основателите на Британското вегетарианско общество през 1842 г. Базира се на латинската дума VEGETUS (а не както много си мислят – английското VEGETABLE), превеждана като “крепък, здрав, свеж, жизнен” – от словосъчетанието Homo vegetus, название за развитата духовно и физически личност. Заложената изначално в думата идея подразбира хармоничен, от философска и морална гледна точка, начин на живот, а не единствено плодово–зeленчукова диета.

   :)

  • Вегетарианец съм от 14 години. Не съм боледувала също от толкова! Чувствам се снрашно жизнена и енергична!

 21. Петър Славов

  http://en.wikipedia.org/wiki/Pescetarianism
  За който не е запазнат, като авторът на анкетата

  • Александра Вали

   Много добре е запознат авторът на анкетата. Обяснено си е въпроса защо е включен по този начин, а именно: „даваме възможност за по-широко уточняване на категориите, за да сме наясно всеки отбелязал се какво точно разбира в понятието, което употребява за начина си на хранене“ – точно защото много хора се считат за вегетарианци, но все пак консумират риба, точно както много хора се считат за вегани, но все пак консумират мед! Така че първо помислете, преди да пишете и след това може да давате и етимологията на думите на БЪЛГАРСКИ език. Сигурна съм, че wikipedia работи и по този начин ;)

 22. Вегетарианка заедно с двете деца – едното е почти веган. Аз и другото дете ядем риба 2-3 пъти месечно. Мъжа все повече се храни като нас и избягва месото.

 23. Биляна Ангелова

  Почти съм вегетарианка, много рядко ми се дояжда месо или риба, може би 2-3 пъти в месеца и не се лишавам, но затова пък се храня много здравословно.

 24. вегетарианец (от 1993 до 2008 стриктен,след 2008-понякога риба),висок процент суровоядец от 2008-когато условията позволяват, пълен суровоядец

 25. Кик Мики

  Вегетарианец съм от 14 години. Смятам, че най-глупавото нещ на света е спора между вегетарианец и веган.
  Имах кризи на 5-та и 7-ма та година. Тогава засилих за около 3 -6 месеца консумацията на свежи продукти, повече ядки, вземах хранителни добавки. След това се оправих.
  А от вегетарианството се случи: Сбогом зимни вируси. Не съм ви виждал и не искам да чувам и за вас:)
  Сбогом атибиотици! Ако се появи нещо го туширам само с хомеопатия и билки;)
  И винаги изворна вода!

 26. Над 20 години веган.Постепенно минавам към суровоядство.

 27. NEDYALKA MERSINKOVA-PETROVA

  От 2,5 години съм вегетарианка и се чувствам прекрасно, и физически и духовно !

 28. Здравейте! Аз съм вегетарианка, но вече не купувам вещи и дрехи от животни( веган стил), но рядко ям мед, яйца(домашни) и сирена, по-често кисело мляко(вегетариански стил). Към коя група да се отбележа? :d

 29. Не ям месо от 15 год и се чувствам добре

 30. гиргинова

  С мъжа ми не ядем месо от 5 години и половина. Имаме момченце на 4г.и 8 месеца, което също не яде месо по рождение. Не знам дали сме вегетариаци, защото и тримата ядем риба 1-2 пъти месечно. Искам да кажа на дамите, които имат притеснения относно периода на бременност и кърмене при вегетариански режим да не се тревожат, че нещо липсва на тях или на бебето. При мен всичко беше наред и не съм имала никакви съмниения, че това е най- доброто за мен и за бебето ми, а вече и за цялото ни семейство.

 31. всеки сам прави изборът си ,важно е да не налагаме нашият на другите

 32. Vesselina Agova

  Четири години по пътя на вегетарианството :)

 33. Повечето здравословни проблеми в живота на хората,са в резултат на неправилен начин на хранене.

 34. maria georgieva

  : ) аз съм вегетарианец, но все повече ми харесва да хпвам неща от растителен характер : )

 35. maria georgieva

  : ) sun in us

 36. Здравейте, в момента съм вегетарианка, която хапва риба много рядко :)

 37. ива маринова

  <3 3 years vegie :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *